Mai puțin stres: un ghid al bunăstării și calmului
Publicat: 13.07.2024 | Autor: Evelin Kangur
Stresul este cuvântul la modă astăzi, iar efectele sale pot fi dăunătoare pentru sănătatea și bunăstarea noastră. Din fericire, există strategii pentru a face față stresului și pentru a restabili echilibrul în viața ta - de la activități blânde la remedii naturale, iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să scapi de stres.
Un pic de stres controlat poate fi revigorant - la urma urmei, nimic nu bate o grabă sănătoasă înainte de un termen limită important, nu-i așa? Cu toate acestea, stresul prelungit este dăunător pentru sănătatea mentală și fizică. Atunci când stresul se abate asupra noastră cu toată forța sa, corpul și mintea noastră răspund cu un răspuns mai puțin decât optim. Restabilirea echilibrului nu este întotdeauna ușoară, dar există strategii care vă pot ajuta să faceți exact acest lucru!
Care sunt semnele de stres
Primele semne ale stresului sunt de obicei anxietatea, îngrijorarea, tensiunea și pierderea concentrării. Pe măsură ce stresul își pune amprenta, asistăm la un declin al funcțiilor mentale, care este adesea însoțit de simptome fizice precum dureri de cap, probleme digestive, tensiune musculară, insomnie, creștere în greutate, dureri cronice și, desigur, oboseală. Recunoașterea acestor semne în timp util ne poate ajuta să luăm măsuri proactive pentru a gestiona stresul și a ne proteja bunăstarea generală.
Sfaturi pentru reducerea stresului
Există multe modalități de a face față stresului, cheia este să vă îndepărtați mintea și corpul de cauza principală și să acordați corpului și minții ceva timp pentru a se relaxa. Dacă stresul este cauzat de o responsabilitate uriașă, împărțiți-o în acțiuni mici și concentrați-vă pe câte un pas pe rând. Este ușor să spui "relaxează-te" atunci când adrenalina este la cote înalte, dar există strategii care să te ajute să pornești pe drumul spre sănătate.
Activitatea fizică
Scapă de paralizia gândurilor mutându-ți atenția de la minte la corp. Mișcați-vă corpul și dansați, faceți yoga sau o plimbare rapidă timp de cel puțin 30 de minute. Dacă nu aveți încă 30 de minute, nu vă faceți griji, doar ascultați-vă corpul și lucrați în acest sens. Toate aceste activități stimulează endorfinele, făcându-vă starea emoțională rezistentă la factorii de stres. În perioadele de stres, este mai bine să renunțați la antrenamentele HIIT (High Intensity Interval Training), deoarece acestea vă pot crește și mai mult nivelul de cortizol. Concentrați-vă pe exerciții în timpul cărora vă puteți menține respirația la un nivel confortabil și faceți mișcare ori de câte ori este posibil.
Refaceți-vă creierul cu ajutorul meditației
O abordare holistică pentru a face față stresului este meditația. Puteți practica meditația din confortul propriei locuințe sau o puteți face în timp ce vă plimbați, călătoriți cu autobuzul sau așteptați o manichiură. Cum puteți începe? Există mai multe tehnici - utilizarea mantrelor, meditația ghidată sau practica mindfulness. Cheia este să vă concentrați asupra unui singur lucru sau asupra a nimic și să permiteți minții să intre într-o stare de relaxare profundă. Direcționarea atenției către ceva permite minții să se oprească din cursă, oferind creierului tău muncitor o odihnă bine meritată. Meditația vă ajută să vă simțiți cu picioarele pe pământ și să găsiți pacea interioară pentru a privi situațiile din viață dintr-un unghi diferit.
Activitatea mentală
Remedii naturale pentru reducerea stresului
De la mocktail-uri pentru fete somnoroase la ceai de melissa și plante adaptogene, toate aceste remedii naturiste ne pot ajuta să gestionăm stresul. Mușețelul este una dintre cele mai comune plante pentru a ameliora anxietatea și a vă pregăti pentru somn. Adaptogenele sunt plante străvechi care ajută la adaptarea organismului la stres, oferindu-ne ceea ce avem nevoie cel mai mult - energie sau relaxare. Ashwagandha, o plantă puternică care promovează atât rezistența, cât și calmul, calmează mintea, întărește sistemul imunitar și ameliorează stresul. Adăugați-o la ceai sau beți-o ca atare cu apă fierbinte sau lapte (pe bază de plante).
Somn odihnitor
Luați în serios somnul, deoarece acesta joacă un rol important în toate domeniile vieții noastre. Creați o rutină de somn fiabilă pentru a tăia stresul de la rădăcină. Urmați-vă rutina zilnică: mâncați cu cel puțin 2 ore înainte de culcare, stingeți luminile și aerisiți-vă dormitorul înainte de a merge la culcare. Aceasta înseamnă să nu folosiți telefonul sau computerul în pat, deoarece culoarea albastră este de-a dreptul deranjantă. Dacă aveți nevoie, citiți ceva ușor în timp ce sorbiți un ceai adaptogenic pentru a vă pregăti creierul pentru somn.
Definirea limitelor
Nu există o măsură unică a cantității de stres pe care o poate suporta o persoană. De aceea, este important să vă ascultați corpul și să recunoașteți când este timpul să faceți un pas înapoi. Stabilirea limitelor este foarte importantă în gestionarea stresului - fie că este vorba de renunțarea la munca suplimentară sau de limitarea angajamentelor sociale. Aveți grijă de dvs. prin alocarea de timp pentru dvs., acordând prioritate practicilor de wellness care vă vor ajuta să vă relaxați și să întineriți: o baie liniștitoare, o plimbare în natură sau pur și simplu să petreceți timp liniștit cu o carte bună.
Gestionarea eficientă a stresului necesită o abordare personalizată; este important să încercați mai multe metode pentru a le găsi pe cele care funcționează cel mai bine pentru dumneavoastră. De la stabilirea unor limite și activitatea fizică până la descoperirea plantelor medicinale și acordarea de timp pentru dumneavoastră, aceste metode vă pot ajuta să reduceți stresul.