4 motive pentru care prietenia te face mai sănătos și mai fericit
Publicat: 17.01.2024
Prietenia joacă într-adevăr un rol important în viața noastră. Poate să ne tulbure, să ne testeze și uneori chiar să ne facă să ne întrebăm care este cu adevărat esența relațiilor. Dar, în cele din urmă, prietenia este la fel de importantă pentru noi ca și bunăstarea noastră. Deci, ce face ca prietenia să fie atât de importantă?
1. Prietenia promovează obiceiuri sănătoase
Unul dintre cele mai semnificative avantaje ale prieteniei constă în felul în care poate juca un rol important în menținerea obiceiurilor sănătoase. Prezența unor relații de prietenie solide în viața noastră ne poate ajuta să luăm decizii mai bune în viață, care ne întăresc - atât mental, cât și fizic.
În cartea sa "Prietenii Importanți: Oameni Fără de Care Nu Poți Face", Tom Rath, împreună cu câțiva cercetători de frunte, a desfășurat un studiu extins asupra prieteniei, ajungând la concluzia că probabilitatea de a consuma o hrană mai sănătoasă este de cinci ori mai mare dacă aveți prieteni care fac și ei alegeri alimentare inteligente.
Un alt studiu, publicat în Journal of Social Sciences, a arătat că participanții sunt predispuși să copieze exercițiile fizice ale celor din jurul lor - veți fi mult mai predispuși să faceți sport dacă și prietenii voștri o fac.
Jurnalista Kate Liver știe cât de importantă este prietenia pentru menținerea unei vieți sănătoase - ea consideră că prietenia este cel mai important medicament împotriva anxietății și bolilor și a scris un bestseller pe această temă, "Medicamentul Prieteniei".
"Dacă suntem o amalgamă, să zicem, a celor mai apropiați cinci oameni din viața noastră, este logic să presupunem că vom imita obiceiurile lor", spune ea. "Acest lucru funcționează în ambele direcții - suntem predispuși să adoptăm atât obiceiurile sănătoase ale prietenilor noștri, cât și pe cele mai puțin sănătoase. De aceea, lucruri precum dietele pot fi atât de contagioase - oamenii adesea doresc să copieze stilul de viață al celor din jurul lor".
2. Prietenia poate salva efectiv viața
Când nevoia noastră de relații sociale nu este satisfăcută, suferim mental și fizic. Există tot mai multe dovezi că acest lucru este cauza unor probleme medicale, unele dintre ele manifestându-se decenii mai târziu, conform psihologului John Cacioppo de la Universitatea din Chicago, care studiază consecințele singurătății. Prietenia poate fi antidotul pentru aceste afecțiuni foarte reale.
"Simțul singurătății crește nivelul de cortizol (hormonul stresului) din sângele nostru, făcându-ne mai vulnerabili la diverse probleme de sănătate, inclusiv anxietate, depresie și insomnie", confirmă Liver. "Sentimentul de excluziune și singurătate ne plasează într-o stare de luptă sau fugă, care este, în esență, un regim de supraviețuire și poate fi foarte stresant.
"Pe de altă parte, prietenia poate contribui la eliberarea de oxitocină, dopamină și serotonină - toți acei hormoni prietenoși, calzi, reconfortanți care susțin sănătatea noastră mentală. Lucruri precum atingerea fizică, privirea în ochi, conversațiile, îmbrățișările, râsul, dansul, băutura și chiar bârfele împreună, aduc oamenii împreună și toate aceste lucruri ne pot ajuta să rămânem fericiți, rezistenți, calmi și încrezători".
Dar asta nu e tot: există dovezi că prietenia protejează împotriva unor afecțiuni fizice reale. Am bănuit de mult timp că ajută inima noastră în sens figurat, dar există dovezi convingătoare că ajută și sănătatea noastră cardiovasculară. De fapt, cercetătorii de la Universitatea Oxford au descoperit că prietenia este un analgezic mai eficient decât morfina!
3. Prietenia te face mai fericit în bătrânețe
Prietenia - este ceva ce niciodată nu încetează să fie important. Și, crezi sau nu, anii pe care prietenia îi adaugă la viață pot fi ani mai fericiți dacă sunt petrecuți cu prieteni. Adulții mai în vârstă care sunt activi social și își prioritizează obiectivele sociale au niveluri mai ridicate de satisfacție în viața târzie, conform Medical News Today. Și interesant, aceleași niveluri de satisfacție nu au fost atribuite "obiectivelor" familiale - probabil pentru că să fii activ social în cercul familiei tale în general necesită mai puțin efort fizic și mental decât o face cu prietenii - într-un mod bun!
4. Prietenia ne ajută să reflectăm
În multe situații, prietenia ne învață multe despre noi înșine, adesea ajutându-ne să ieșim din zona noastră de confort, păstrând totodată un spațiu emoțional sigur, în care putem fi cu adevărat noi înșine. Știm că prietenia are multe beneficii, în special în îmbunătățirea sănătății noastre mentale și fizice, dar aș spune că cea mai importantă motivare pentru care interacțiunea socială este atât de importantă constă în faptul că ne ajută să ne definim cine suntem și cine vrem să fim", spune Liver.
"Bunii prieteni apropiați ne fac să simțim că aparținem (la fel ca vecinii noștri, colegii și camarazii mai puțin strânși), și nu pot să subestimez cât de important este acest sentiment de comunitate pentru percepția noastră despre sine, identitatea personală, sănătatea mintală, încrederea și bunăstarea noastră."
Cumpără produsele