Mineralul puternic: descoperirea beneficiilor magneziului
Publicat: 14.08.2024 | Autor: Isabella Lee PhL, Nutriționist și membru al Consiliului de Nutriție al companiei Oriflame
Magneziul, denumit adesea "mineralul puternic", este un nutrient esențial care joacă un rol crucial în numeroase funcții corporale. În ciuda importanței sale, mulți oameni nu sunt conștienți de gama largă de beneficii ale magneziului și de modul în care acesta poate îmbunătăți starea generală de sănătate. În acest articol, vom discuta despre importanța magneziului, beneficiile sale și modalitățile de a asigura un aport adecvat.
Ce este magneziul?
Magneziul este un mineral vital implicat în mai mult de 300 de reacții biochimice din corpul uman. Acesta ajută la reglarea unei varietăți de funcții, inclusiv funcția musculară și nervoasă, tensiunea arterială și sinteza proteinelor. Magneziul este, de asemenea, esențial pentru producerea de energie și sinteza ADN-ului și ARN-ului.
Principalele beneficii ale magneziului
Magneziul susține funcția musculară și nervoasă
Magneziul joacă un rol cheie în funcția musculară. Acesta acționează ca un blocant natural al calciului, ajutând mușchii să se relaxeze după contracție. Echilibrul dintre magneziu și calciu este necesar pentru a preveni crampele și spasmele musculare. Magneziul ajută, de asemenea, la relaxarea vaselor de sânge, contribuind la scăderea tensiunii arteriale după efort. În plus, magneziul reglează funcția nervoasă, asigurând o comunicare adecvată între creier și restul corpului.
Magneziul îmbunătățește sănătatea oaselor
Magneziul este al patrulea cel mai abundent mineral din organism, aproximativ 60% din acesta fiind depozitat în oase. Acesta interacționează cu calciul și vitamina D pentru a menține densitatea și rezistența oaselor. Ca și calciul, conținutul de magneziu din oase scade odată cu vârsta. Un aport adecvat de magneziu este esențial pentru o densitate minerală osoasă ridicată, care reduce riscul de osteoporoză și fracturi mai târziu în viață.
Magneziul stimulează sănătatea inimii
Magneziul este esențial pentru menținerea sănătății inimii, reglarea tensiunii arteriale, prevenirea calcifierii arterelor și menținerea unui ritm cardiac normal. Studiile arată că magneziul poate reduce riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea și ateroscleroza. Prin relaxarea vaselor de sânge, reducerea agregării plachetare și inhibarea inflamației, magneziul promovează sănătatea cardiovasculară generală.
Magneziul reglează nivelul zahărului din sânge
Magneziul joacă un rol esențial în metabolismul glucozei și al insulinei prin reglarea absorbției glucozei și creșterea sensibilității la insulină, care este esențială pentru menținerea stabilă a nivelului de zahăr din sânge. Studiile arată că magneziul din alimentație, precum și din suplimente, ajută la reducerea riscului de apariție a diabetului de tip 2, ajută la o mai bună gestionare a afecțiunii la persoanele deja diagnosticate și reduce riscul complicațiilor diabetice asociate.
Magneziul vă ajută să faceți față stresului
Magneziul este esențial pentru funcționarea creierului și îmbunătățirea stării de spirit, reglează răspunsul la stres și reduce riscul de anxietate și depresie. Deficitul de magneziu reduce rezistența organismului la stres și este asociat cu niveluri crescute de hormoni de stres și dezechilibre ale neurotransmițătorilor. Studiile au arătat că nevoia de magneziu a organismului crește odată cu stresul, anxietatea și lipsa de somn.
Magneziul îmbunătățește calitatea somnului
Magneziul are un efect calmant asupra sistemului nervos, ceea ce poate favoriza un somn mai bun. Acesta ajută la reglarea neurotransmițătorilor, crește nivelul de melatonină (un hormon care controlează ciclurile somn-veghe) și relaxează sistemul nervos. Nivelurile adecvate de magneziu sunt benefice pentru calitatea somnului, reducerea simptomelor de insomnie și, în general, pentru o odihnă mai bună.
Magneziul reduce migrena
S-a demonstrat că magneziul ajută la prevenirea și ameliorarea migrenei. Rolul său în reglarea neurotransmițătorilor și relaxarea vaselor de sânge contribuie la eficacitatea sa în controlul migrenei. Deficitul de magneziu este frecvent la persoanele cu migrenă, în special migrena asociată menstruației, iar suplimentarea poate reduce frecvența și intensitatea atacurilor de migrenă.
Magneziul ameliorează sindromul premenstrual (PMS)
Studiile au arătat că femeile cu forme ușoare de sindrom premenstrual, cum ar fi dispoziția scăzută și iritabilitatea, beneficiază de consumul de magneziu și vitamina B6.
Surse de magneziu
Magneziul este un mineral abundent care se găsește în scoarța terestră (de exemplu, dolomită) și în oceane (de exemplu, apă de mare), acesta din urmă fiind în general mai biodisponibil - mai ușor de absorbit și utilizat de organism. Având în vedere numeroasele funcții importante ale magneziului în organism, acesta trebuie consumat în mod regulat pentru a evita deficiențele. Pentru a profita de beneficiile magneziului, trebuie să includeți în dieta dumneavoastră alimente bogate în magneziu. Unele dintre cele mai bune surse de magneziu sunt frunzele verzi precum spanacul, nucile, semințele și cerealele neprocesate (cereale integrale) precum ovăzul. Alte surse care conțin ceva mai puțin magneziu includ leguminoasele (cum ar fi năutul și lintea), fructele, peștele și carnea.
Concluzie
Magneziul este un mineral puternic cu multe beneficii pentru sănătate și este vital pentru menținerea sănătății și a stării de bine. Prin includerea alimentelor bogate în magneziu în dieta dumneavoastră sau prin administrarea de suplimente, puteți profita de toate beneficiile acestui mineral puternic.
Sursele articolului
Barbagallo M, Dominguez LJ. Magnesium and type 2 diabetes. World J Diabetes. 2015 Aug 25;6(10):1152-7. doi: 10.4239/wjd.v6.i10.1152.
Barbagallo M, Veronese N, Dominguez LJ. Magnesium in Aging, Health and Diseases. Nutrients. 2021 Jan 30;13(2):463. doi: 10.3390/nu13020463.
De Souza MC, Walker AF, Robinson PA, Bolland K. A synergistic effect of a daily supplement for 1 month of 200 mg magnesium plus 50 mg vitamin B6 for the relief of anxiety-related premenstrual symptoms: a randomized, double-blind, crossover study. J Womens Health Gend Based Med. 2000;9(2):131-139. doi:10.1089/152460900318623.
Gröber U, Schmidt J, Kisters K. Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients. 2015 Sep 23;7(9):8199-226. doi: 10.3390/nu7095388.
Lopresti AL. The Effects of Psychological and Environmental Stress on Micronutrient Concentrations in the Body: A Review of the Evidence. Adv Nutr. 2020 Jan 1;11(1):103-12. doi: 10.1093/advances/nmz082.
Pickering G, Mazur A, Trousselard M, et al. Magnesium Status and Stress: The Vicious Circle Concept Revisited. Nutrients. 2020 Nov 28;12(12):3673. doi: 10.3390/nu12123673.
Pickering G, Mazur A, Trousselard M, et al. Magnesium Status and Stress: The Vicious Circle Concept Revisited. Nutrients. 2020 Nov 28;12(12):3673. doi: 10.3390/nu12123673.
Rawji A, Peltier MR, Mourtzanakis K, et al. Examining the Effects of Supplemental Magnesium on Self-Reported Anxiety and Sleep Quality: A Systematic Review. Cureus. 2024 Apr 29;16(4):e59317. doi: 10.7759/cureus.59317.
Rude RK, Gruber HE. Magnesium deficiency and osteoporosis: animal and human observations. J Nutr Biochem. 2004 Dec;15(12):710-6. doi: 10.1016/j.jnutbio.2004.08.001.
Volpe SL. Magnesium in disease prevention and overall health. Adv Nutr. 2013 May 1;4(3):378S-83S. doi: 10.3945/an.112.003483