Știai că organismul tău conține mai multe bacterii decât celule? Corpul tău găzduiește aproximativ 40 de trilioane de bacterii! Iar în intestin există până la 1.000 de specii: bacterii bune, care sunt benefice pentru sănătate, și bacterii rele, care sunt dăunătoare sănătății. Și, la fel ca ADN-ul sau ca o amprentă digitală, speciile și compoziția exactă a bacteriilor sunt unice pentru fiecare persoană în parte! Aceste bacterii se luptă pentru a supraviețui și a prospera, așa că bacteriile tale bune au nevoie de tot ajutorul pe care îl pot primi pentru a păstra controlul și pentru a menține microbiomul intestinal în echilibru!
Semne că microbiomul tău poate fi dezechilibrat
Dacă microbiomul tău intestinal devine dezechilibrat, înseamnă că sunt prezente mai multe bacterii rele decât bacterii bune. Semnele de dezechilibru pot include probleme digestive pe termen lung, un sistem imunitar slăbit, afecțiuni inflamatorii ale pielii, probleme de greutate, o stare de depresie și multe altele.
Cum să-ți reechilibrezi microbiomul intestinal
Există trei lucruri esențiale pe care le poți face pentru a înclina balanța și pentru a-ți readuce microbiomul în echilibru! Primul este să introduci bacterii bune direct în intestinul tău, al doilea este să te asiguri că bacteriile tale bune primesc alimentele de care au nevoie pentru a se dezvolta, iar al treilea este să înfometezi bacteriile rele prin consumul redus de alimente pe care le adoră!
Sporește nivelul de bacterii benefice în flora ta intestinală
Cel mai bun mod de a-ți îmbogăți flora intestinală cu bacterii bune este să consumi o gamă variată de alimente, inclusiv alimente proaspete pe bază de plante, cum ar fi fructe, legume și leguminoase, iaurt cu culturi active vii și alimente fermentate, cum ar fi kimchi, chefir, varză, miso și kombucha. De asemenea, poți lua și un supliment probiotic - dar ai grijă, deoarece există o multitudine de produse probiotice pe piață și nu toate sunt la fel! Poți alege unul precum L. Plantarum 299v, care este una dintre cele mai cercetate tulpini de probiotice, cu peste 20 de ani de cercetări în spate - și cu beneficii dovedite pentru intestin.
Hrănește-ți bacteriile bune
Bacteriile bune din intestinul tău adoră fibrele alimentare - în special fibrele prebiotice – deci consumă din plin alimente precum cerealele integrale, fasole, banane, sparanghel, anghinare și cicoare. Dacă consideri că nu consumi suficiente fibre, încearcă să adaugi fibre suplimentare la mese sau în băuturi cu un supliment de fibre. Pe lângă faptul că îți hrănesc bacteriile bune, fibrele dietetice oferă un antrenament excelent pentru intestin, menținând scaunele moi și regulate.
Înfometează-ți bacteriile rele
Bacteriile rele din microbiomul tău intestinal iubesc toate lucrurile la care te-ai putea aștepta:alimentele hiperpalatabile, grăsimile saturate, carnea roșie, zahărul și alcoolul! Nu le da prea mult din ceea ce își doresc! Dacă poți menține consumul acestora la un nivel minim, vei contribui la ținerea sub control a acestor bacterii nocive. Încearcă să fii mai atentă la ceea ce mănânci și fă alegeri mai sănătoase ori de câte ori poți. O singură felie de pizza este bună – atât timp cât știm când să ne oprim!