Totul despre pigmentare și cum poate fi prevenită aceasta

Ten neuniform, fotoîmbătrânire, închiderea la culoare a pielii — pigmentarea poate fi descrisă în moduri diferite. Dar cum să ne luptăm cu aceasta? Am consultat expertul nostru pentru îngrijirea pielii, Melina Galeadi, pentru a afla soluția.

1. CE SUNT, DE FAPT, PETELE PIGMENTARE?
Petele pigmentare apar din cauza funcționării proaste a producerii melaninei în piele. Ele pot fi de diferite culori - de la maro deschis la negru, dar au aceeași textura ca si restul pielii. Petele pigmentate apar acolo unde pielea este afectată de lumina soarelui, acestea nu dor și nu provoacă disconfort fizic.  

2. CUM SE FORMEAZĂ PETELE PIGMENTARE?
Melanina — pigment natural, care protejează pielea împotriva radiațiilor UV. Sub influența luminii solare, melanocitele produc melanină în straturile inferioare ale epidermei, și o transportă prin celule speciale denumite dendrite la stratul superior al pielii. Acolo melanina absoarbe lumina soarelui și protejează pielea de radiațiile UV, prevenind penetrarea ulterioară. Atunci când pielea nu este expusă la lumina soarelui, melanina nu este sintetizată.

De fiecare dată când acest proces este activat, o mică urmă rămâne în celule. În timp, aceste urme se acumulează și se formează o pată pigmentată. Ca și cum am fi desenat, de mai multe ori, cu un creion ceva pe o bucată de hârtie, și apoi am fi șters cu radiera acest desen. În cele din urmă, totuși rămâne urma după creion.  

Cu vârsta, toate procesele din organism decurg mai lent și mai puțin eficient. Același lucru este valabil și pentru sinteza melaninei: aceasta începe să se acumuleze în unele părți ale pielii. De asemenea, la o vârstă mai înaintată, se manifestă efectul cumulativ al producerii melaninei: daunele pe care pielea le-a experimentat în adolescență devin vizibile odată cu trecerea anilor. 

Există mai multe motive pentru acest proces. Cea mai evidentă este de radiațiile UV. Dar un dezechilibru hormonal, de exemplu, în timpul sarcinii, poate provoca, de asemenea, apariția pigmentației. În plus, diferite persoane au un nivel crescut sau scăzut de sinteză de melanină, din acest motiv efectul diferă de la persoană la persoană. Rezultatul radiației UV prelungite va fi tonul neuniform și îmbătrânirea accelerată a pielii. Prin urmare, este foarte important să folosiți fonduri cu factor SPF, în special în zonele în care există multe zile însorite. Acolo vă recomandăm să utilizați protecția SPF pe tot parcursul anului.

3. CE POT FACE PENTRU A MICȘORA PETELE PIGMENTARE SAU PENTRU A PREVENI APARIȚȚIA ACESTORA?
Reduce timpul de expunere la soare pentru a preveni apariția petelor pigmentare, și folosește o serie specială de mijloace, dacă petele deja apărute.4. CE SOLUȚII POT AJUTA ÎN ÎNGRIJIREA PIELII?
Pentru a proteja pielea de radiațiile UV, recomandăm o cremă multifuncțională SPF 50 NovAge. Oferă cel mai înalt nivel de protecție împotriva efectelor negative ale razelor UVA și împotriva îmbătrânirii pielii. De asemenea, această soluție ajută pentru a preveni impactul mediului și hidratează pielea.

Pentru ca zonele de hiperpigmentare să devină mai puțin vizibile, pentru a îmbunătăți tonul pielii, a conferi luminozitate și, de asemenea, pentru a netezi ridurile, îți va ajuta îngrijirea complexă NovAge Bright Sublime. Tehnologia Multi-Bright intenționat afectează melanocitele, reducând producerea de melanină. Extractul de celule stem din
gardenie stimulează sinteza colagenului și îi protejează fibrele de distrugerea naturală, întărind structura pielii.

Zonele de hiperpigmentare devin mai puțin vizibile, tonul pielii devine neted și radiant, tenul se îmbunătățește, cutele și ridurile sunt netezite. Dovedit clinic — pigmentarea se reduce cu 50% (conform rezultatelor clinice de testare cu utilizarea cremei de zi și a serului NovAge Bright Sublime). 

Fiecare pas al îngrijirii complexe pregătește în mod ideal pielea pentru următorul pas și fiecare agent completează în mod ideal restul pentru cel mai bun rezultat. Aplică gel-tonicul de curățare pentru spălare, crema pentru pielea din jurul ochilor, ser, cremă de zi și de noapte) dimineața și seara pentru un ton uniform și radiant fără pigmentare și riduri. 

5. CUM POT PREVENI APARIȚIA PETELOR PIGMENTARE ÎN VIITOR?
Evită expunerea la soare, folosește mijloace de îngrijire, care ajută la nivelarea tenului, și folosește exfoliant sau peeling de două ori pe săptămână. Acestea vor contribui la conferirea unui ton mai uniform al pielii.
Dacă locuiești într-un loc în care există multe zile însorite pe an, poartă întotdeauna o pălărie cu câmpuri și ochelari atunci când te afli în aer liber. Utilizează întotdeauna produse cu SPF. Nu subestima zilele posomorâte și nu sta la geam: pielea oricum primește doza de radiații UV.

Text: Foto: Getty Images