Anna Egorova,
Director de afaceri pentru Wellness Oriflame Categoria CIS
"Numeroasele informații despre stilul de viață sănătos și nenumăratele sfaturi despre ce poți face pentru a slăbi/trăi calitativ poate deruta pe oricine. Ca urmare, oamenii încearcă să se schimbe, le este greu și... Se întorc la modul în care trăiau înainte. Statisticile arată că aproape 67% dintre oameni renunță în primele luni și nu oferă o a doua șansă obiceiurilor sănătoase. Îți sugerăm să schimbi tactica și să faci un pas înainte.,,
1. Nu te grăbi
Un stil de viață sănătos necesită o planificare și o ușoară "pornire". Nu încerca să te transformi în imaginea perfectă de pe internet cât ai clipi. Dacă decizi să renunți imediat la obiceiurile și mâncarea nesănătoasă și totuși ieși la alergat dimineața și la înotat seara, este posibil ca după câteva zile să renunți la acel stil de viață sănătos și să te împaci cu kilogramele în plus.
Începe cu o scurtă alergare sau obișnuiește-ți corpul cu un antrenament ușor de două ori pe săptămână. Apoi, încearcă să lucrezi la sala de sport de trei ori pe săptămână și adăugă treptat schimbările alimentare necesare. Nu renunța deodată la toate alimentele nesănătoase, dar preferate. Dă-ți timp pentru a renunța la zahărul din ceai și cafea. Înlocuiește treptat produsele făinoase cu salate și terci din cereale integrale. Învăță să mănânci fructe, batoane proteice etc. în loc de biscuiți și ciocolată.
Nu există nici-o grabă atunci când vine vorba de un stil de viață sănătos. Este mai bine să iei lucrurile încet și să obții rezultate bune decât să te grăbești.
2. Continuă să te miști.
Începătorii se uită adesea cu invidie la cei experimentați care beau shake-uri inteligente și complexe vitaminice speciale, aleargă, înoată, merg la sală. De fapt, nu prea contează ce fel de activitate fizică faci pentru a începe să te miști în direcția corectă.
Poți începe prin a nu mai lua liftul. Mersul pe scări în fiecare zi îți va consuma multă energie. Un alt sfat simplu este să cobori din transport mai devreme cu câteva stații și să mergi pe jos restul drumului - acest lucru va ajuta, de asemenea, la arderea caloriilor. Dacă îți place bicicleta, începe să mergi pe ea cel puțin de câteva ori pe săptămână.
Singura regulă este că nu trebuie să dobori imediat nici-un record. Principalul lucru este că trebuie să menții activitatea fizică în viața ta.
3. Odihnă și somn
Mulți oameni din ziua de azi au o atitudine disprețuitoare cu privire la calitatea somnului lor. Să mai privești încă un episod din serialul tău preferat, chiar dacă mâine trebuie să te trezești devreme, este un mod de viață pentru mulți oameni. Între timp, somnul înseamnă odihnă și energie pentru ziua de mâine. Ce rost are să cumperi vitamine și suplimente scumpe pentru a rămâne treaz și energic dacă pur și simplu nu dormi suficient?
Cele mai recente cercetări demonstrează că somnul obișnuit de 8 ore este un mit. Șase până la șapte ore sunt suficiente pentru majoritatea oamenilor, dar somnul trebuie să fie odihnitor și să fie în concordanță cu rutina zilnică. Încearcă să-ți aranjezi programul astfel încât să te culci și să te trezești la aceeași oră. Asigură-te că ai un pat confortabil și aer curat în dormitor.
Fapt interesant: Unii nutriționiști cred că un somn bun este la fel de important ca dieta și exercițiile fizice pentru a menține forma și greutatea sub control.
4. Combaterea stresului
Stresul și hormonul cortizol reprezintă o amenințare majoră pentru un stil de viață sănătos. Nutriționiștii au chiar și un termen "burtă de cortizol" și este folosit pentru a descrie persoanele care iau în greutate în exces prin consumul de stres.
Dacă simți adesea anxietate sau morocăciune, încearcă să înțelegi cauza stresului și învață cum să gestionezi factorii acestuia. Loc de muncă prea stresant? Gândește-te să-l schimbi (nu este întotdeauna ușor, dar sănătatea este mai importantă). Probleme în relațiile personale? De obicei, și acestea pot fi rezolvate. Caută o modalitate de a-ți schimba viața, pentru că o persoană stresată nu se poate ocupa pe deplin de sănătatea sa.
5. Planifică și stabilește obiectivele!
Oamenii care decid doar să "înceapă să alerge" sau doar să "mănânce mai puțin", de obicei nu realizează nimic. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să arunci cu calibre medicale sau să îți arunci cu cenușă în cap dacă nu poți face 100 de flotări dintr-o dată după doar o lună de antrenament. Dar cum vei ști că te îndrepți în direcția corectă dacă nu te cântărești măcar
Încearcă să privești realist asupra capacităților tale și începe să dai jos câteva kilograme într-o lună sau alege în calitate de obiectiv să obții o tensiune arterială mai mică, dacă acesta este motivul pentru care dorești să te apropii de un stil de viață sănătos. Stabilește un obiectiv și definește motivul pentru care îți dorești o schimbare, iar aceasta va fi motivația și sprijinul tău pentru a ajunge acolo. În plus, dacă privești în urmă, vei putea să-ți evaluezi progresul și să depui mai mult efort, dacă este necesar.
Nu uita să împărtășești rezultatele obținute pe rețelele de socializare pentru a-i inspira și pe alții să se schimbe!