Îți arăți vârsta?

Ți s-a întâmplat vreodată să te privești în oglindă și să exclami: ”Wow, arăt mai bătrână astăzi”? Nu ești singura. Cercetările indică faptul că 4 din 5 femei nu arată de vârsta pe care o au, de fapt. Însă care sunt caracteristicile feței care indică mai mulți ani decât în certificatul de naștere? Noi am discutat cu Eve Mereville, unul din cercetătorii din spatele studiului Oriflame, AGE REFLECT, pentru a afla cum arată vârsta, de fapt.

Pentru început: ce este studiul AGE REFLECTTM?

Din 2012 Oriflame a efectuat cercetări detaliate asupra modului în care percepem vârsta, comparativ cu procesul de îmbătrânire al pielii noastre. Am studiat aspectul pielii a peste 1000 de femei, cuprinzând diverse zone, culturi, etnii și grupuri de vârstă. Am luat în considerare 23 caracteristici ale feței, de la laba gâștii la riduri și roșeață pentru a determina care dintre ele influențează vârsta pe care o arătăm. 


Și de ce a decis Oriflame să efectueze această cercetare asupra modului în care percepem vârsta?

4 din 5 femei arată mai în vârstă decât sunt, de fapt. Percepția asupra vârstei este un subiect extrem de fascinant! Dar este, de asemenea, și o știință relativ nouă pentru industria frumuseții. Prin înțelegerea caracteristicilor care duc la percepția asupra vârstei, am reușit să creăm soluții anti-îmbătrânire pentru piele, ce combat semnele care fac diferența. "Prin înțelegerea caracteristicilor care duc la percepția asupra vârstei, am reușit să creăm soluții anti-îmbătrânire pentru piele, ce combat semnele care fac diferența."Care au fost rezultatele cheie ale acestui studiu?

Studiul a evidențiat 23 de semne principale ale îmbătrânirii pielii, dintre care 12 influențează cel mai mult vârsta pe care o arătăm. Este interesant faptul că importanța acestor 12 semne diferă de la o etnie la alta. De exemplu, nuanța pielii este considerată un semn major de îmbătrânire la femeile asiatice, adică hiperpigmentare și piele cu aspect tern, astfel această caracteristică deține cel mai mare impact în percepția vârstei.

Deși aspectul neuniform al nuanței pielii influențează percepția și asupra femeilor caucaziene, ridurile – în special cele din zona de contur a ochilor și de pe frunte – au cel mai mare impact în acest sens. Pielea lăsată a fost, de asemenea identificată că afectează percepția asupra vârstei pentru acest grup de femei care tind să experimenteze riduri în jurul gurii și piele lăsată sub bărbie, mai devreme decât alte etnii. "Femeile sunt preocupate de probleme diverse ale pielii, la vârste diferite, așa că recomandarea produselor doar în funcție de categoria de vârstă nu este o abordare chiar profesională pentru piele."


Deci la ce să ne așteptăm acum? Va dezvolta Oriflame produse noi de îngrijire a pielii, pornind de la acest studiu?

Studiul AGE REFLECTTM a oferit companiei Oriflame o perspectivă holistică asupra modului în care este percepută vârsta, evidențiind semnele majore de îmbătrânire, și, de asemenea, foarte multe cunoștințe despre lucrurile pe care trebuie să ne bazăm tehnologiile. 
Cele 12 semne care influențează percepția asupra vârstei: 

 1. Roșeață
 2. Piele cu pete mai închise
 3. Nuanță neuniformă a pielii
 4. Lipsa strălucirii
 5. Pori vizibili
 6. Riduri sub ochi
 7. Piele aspră
 8. Riduri „laba gâștei”
 9. Riduri adânci
 10. Riduri deasupra buzei
 11. Riduri pe frunte 
 12. Riduri de expresie

Text: Foto: Shutterstock