Avem propriile super-alimente, ca o alternativă la produsele rare și exotice?
Da, desigur. Aceasta, în primul rând e hrișca verde. Atunci când străinii o încearcă pentru prima dată, se îndrăgostesc de ea pentru totdeauna. Am lucrat cu mulți bucătari-șefi din străinătate, și atunci când le arătam hrișca dată ei se îndrăgosteau de ea și acum o folosesc și în restaurantele lor. Acesta este un produs cu adevărat slavon cu care noi ne mândrim. Este mult mai bine să o întrebuințăm verde deoarece util și poate încă să crească-n continuu. Apoi,mai sunt și cerealele integrale, cum ar fi orz, alac - ierburi, care dau beneficii organismului. Cranberries și afine sunt în alte țări, dar la fel de cool ca al nostru, nu există nicăieri. Chiar și merișoarele, cătina - sunt toate boabele mele preferate, după care străinii devin nebuni dacă le încearcă. În engleză merișoarele se numesc «cloudberry», fructul-norilor pentru că arată ca un nor. Îmi amintesc când am deschis un restaurant în New York, gătit o băutură din cloudberry și din cătină. Mulți treceau și întrebau: «Ce e asta?», iar noi le spuneam: «Acestea sunt fructe de pădure de la Nord, de unde ne-am născut și ne mândrim cu ele».
Ce e pentru alimentația sănătoasă? Ar trebui să fie ceva obișnuit ca orezul fiert și piept de pui?
În lume, de fapt, există multe produse corecte, bune, nu neapărat costisitoare, însă relevante și utile. Cereale integrale, speltă, hrișcă verde. Quinoa — e plină de proteine, vitamine, minerale și fără gluten. Mâncarea de calitate bună — nu e doar piept de pui gătit la aburi și orez. Important e — echilibrul, nu trebuie să te limitezi în nimic.
Dar aceste produse, nu sunt disponibile doar părții de nord. De unde poți lua Quinoa?
Știi că, atunci când îngheți legumele sau fructele tu le păstrezi vitaminele? Sunt de la Nord: iar noi crește afine și alte fructe de pădure în care sunt foarte multe vitamine - iar noi le adunăm și le depozităm în pivniță. În timpul iernii am băut băuturi din fructe, am mâncat aceste fructe de pădure și în detrimentul ei nu a făcut rău, deoarece, de exemplu, afinele, merișoarele și murelele conțin o mulțime de vitamina C. Morcovi, cartofi, napi, sfecla, ceapa, usturoiul sunt acele legume in care raman vitamine si care pot fi pastrate in timpul iernii. Am crescut totul în grădină, iar până în februarie am avut destule produse. O alimentație sănătoasă o poți avea oriunde!
Doriți să gătiți ceva gustos și util, dar nu vrei să-ți ia mult timp? Încearcă rețele din Cartea Frumuseții.