Ce să faci să nu-ți fie frică să primești un “NU” și cum să te înveți să operezi cu ele

Îți vom povesti, cum să privești adevărului în ochi, să te înveți să faci față situațiilor când ți s-a refuzat — și, cel mai interesant — să obții beneficii din acestea.

DE UNDE APARE FRICA?
Atunci când ai de afacere cu orice gen de frică, află unde sunt rădăcinile acesteia. Ajutor: cu toții venim din copilărie. Amintește-ți, când a avut loc prima situație de refuz anume în cazul tău,  și ce sentimente au provocat acesta. Știm că nu este deloc plăcut. Dar experiențele retrăite în copilărie afectează adesea deciziile adulților - poate că este timpul să le lăsăm în trecut? Fie-ți milă de copilul tău din interior, acordă-i dragostea și sprijinul necesar - pentru că acum "adulții" suntem noi.  

RĂSPUNSUL NU ESTE ATÂT DE TERIBIL
Frica de a primi un refuz te împiedică chiar mai mult decât îți puteai imagina. Uneori, nu putem începe un proiect, cere o avansare în funcție sau pune o întrebare, deși avem toate șansele de a obține succes. Sau, auzind înspăimântătorul "nu", pur și simplu, facem stânga împrejur și plecăm, fără a  încerca să aflăm motivul refuzului. Orice antreprenor, care se ocupă de vânzări , îți va spune: că anume de la cuvântul "Nu", începe orice comunicare. Cel mai interesant  are loc după. 

PUNE ÎNTREBĂRI ȘI SCHIMBĂ "NU" ÎN "DA" 
«Nu» — nu este un final. Uneori, acceptarea ofertei tale este împiedicată de incertitudine, de lipsa de informații sau de resurse. Sau o stare de spirit proastă. Prin urmare, obiectivul tău de bază pentru viitorul apropiat este de a stăpâni magia întrebării "De ce?". Aflând motivul refuzului, poți lucra cu acesta. Și vei rămâne surprins câte situații pot fi soluționate, cu ajutorul comunicării.  

ANTRENEAZĂ-TE!
Creează situații, în care ai putea primi un refuz. Mergi la o cafenea și roagă-i să-ți prepare un fel de mâncare, care nu este în meniu, apropie-te de un străin cu ideea de a merge la plimbare cu câinele lui, sau propune o idee nebună în cadrul ședinței la locul de muncă. Dar după primul "nu" schimba strategia de comportament. Află ce împiedică oamenii să accepte oferta ta și ce se poate face pentru a ameliora  situația. Dacă după încă te mai confrunți cu refuzuri — probabil, merită să te retragi. Dar în celelalte cazuri, desfășoară un dialog până când nu se va găsi un compromis. Trateaza-l ca pe un joc. Continuă până când refuzul devine ceva obișnuit, înțeles și deloc înfricoșător pentru tine. Și în paralel, observă cum avansezi în carieră și cum îți crește respectul de sine.  

Text: Foto: Oriflame