Învățăm să citim etichetele cu un expert Wellness

Varietatea de produse de pe rafturile supermarketurilor poate face uneori ochii să fugă. Cum să alegem între două opțiuni foarte asemănătoare, la ce trebuie să fim atenți când citim eticheta, dacă trebuie să numărăm caloriile, i-am adresat toate aceste întrebări nutriționistului și trainerului senior pe produselor Wellness, Marlene Norlander.

De regulă, ceea ce vedem pe partea din față a unui ambalaj este conceput pentru a atrage atenția și a ne convinge să cumpărăm produsul. Pot fi aceste etichete derutante?

Marlene: Este adevărat. Deși toate informațiile despre produsele alimentare sunt strict reglementate în majoritatea țărilor, totuși, unele mențiuni de pe ambalaje pot face ca produsul să pară mai sănătos decât este în realitate: „mai puține grăsimi”, „mai puțin zahăr”, „bogat în proteine" etc. Probabil că nu este nimic greșit în aceste afirmații, dar, ca măsură de siguranță, este mai bine să verificați ce scrie pe spatele ambalajului: din ce constă produsul și care este valoarea sa energetică. Acest lucru vă va ajuta să faceți o alegere mai chibzuită.

img_2.jpg

Este adevărat că, atunci când alegem un produs, este mai bine să nu-l luăm pe primul pe care îl vedem, dar să analizăm și alte opțiuni?

Marlene: Bineînțeles. Comparați cel puțin două produse și veți putea observa diferențele de componență și valoare energetică. De asemenea, sunt atentă la numărul de calorii. Acest lucru este important deoarece, din păcate, majoritatea dintre noi consumăm prea multe dintre ele. Etichetele indică adesea numărul de kilocalorii la 100 g. Aceste informații vă vor ajuta să comparați produsele, dar trebuie să știți că mărimea porțiilor poate varia de la un producător la altul.

Ce altceva trebuie să cunoaștem atunci când alegem un produs?

Marlene: Este curios că ingredientele sunt enumerate la „compoziție" în funcție de conținutul lor în produs: de la mai mult la mai puțin. Faceți-vă o regulă din a fi atenți la primele 3 ingrediente, deoarece acestea stau la baza a ceea ce veți mânca.

Împărtășiți-vă secretele pentru cumpărături: este ceva special de luat în considerare?

Marlene: Dacă alegeți pâine sau cereale pentru micul dejun, căutați opțiuni care au un conținut ridicat de cereale integrale, fibre și un conținut scăzut de zahăr. În cazul shake-urilor proteice, cum ar fi Natural Balance, fiți atenți la cantitatea de proteine, dar nu uitați nici de îndulcitori: poate fi vorba de zahăr adăugat în cantități mari. Mâncărurile gata preparate pot fi bogate în grăsimi, așa că aș prefera opțiunile care conțin mai multe grăsimi nesaturate și mai puține grăsimi saturate.

Merită să consumăm alimente procesate sau este întotdeauna mai bine să gătim totul singuri?

Marlene: Alimentele procesate sunt, bineînțeles, inferioare alimentelor proaspete gătite acasă din multe puncte de vedere, dar uneori nu ne putem lipsi de ele din cauza ritmului aglomerat al vieții. Este important să acordăm preferință alimentele bogate în proteine și fibre în detrimentul alimentelor cu un grad maxim de procesare. Acestea sunt alimente care te fac să salivezi doar gândindu-te la ele: burgeri, cartofi prăjiți, chipsuri, biscuiți și prăjituri. Delicios? Absolut! Dar verificați eticheta: cele mai multe dintre ele sunt bogate în calorii, zahăr, sare și grăsimi, dar sărace în nutrienți esențiali. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să uitați de aceste alimente pentru totdeauna, dar încercați să le consumați mai rar, astfel încât o alimentație mai sănătoasă și mai echilibrată să constituie baza dietei dumneavoastră.

Există o modalitate ușoară de a găsi produse alimentare mai sănătoase în această varietate?

Marlene: Bineînțeles că da! În unele țări, produsele sunt marcate cu un logo care indică un conținut mai mic de zahăr și sare, un conținut ridicat de fibre și grăsimi sănătoase în compoziție. În Suedia, logo-ul are forma de gaură de cheie verde. Verificați dacă există ceva similar în țara dumneavoastră.

Pentru a rezuma: comparați întotdeauna produsele similare, uitați-vă la compoziție și la valorile energetice, acordați atenție caloriilor, consumați mai puține alimente procesate cu conținut ridicat de grăsimi, sare și zahăr și aflați dacă țara dumneavoastră are un semn pentru produse mai sănătoase. Sfaturi excelente pentru a vă ajuta să faceți cumpărături mai rapid și mai conștient.