Afacere drept un joc

Alexandr Belkovich — un om fericit. Deja de la vârsta de șase ani, știa cărei meserii își va dedica viața, și îi rămâne fidel acesteia și în prezent. Om de afaceri, bucătar-șef, prezentator TV și autor de cărți de bucătărie – atât de multe regalii, ca pur și simplu nu pot fi enumerate. Am vizitat platourile de filmare și l-am întrebat pe Alexandru, ce l-a ajutat pe un tip simplu din Severodvinsk să devină brand-șeful rețelei Ginza Project din Moscova și să returneze bucatelor simple și sănătoase, statutul de cult.

Bucătarul-șef este întotdeauna un lider. Dvs. deschideți restaurante, lansați noi proiecte, aveți nevoie să conduceți oamenii, să îi inspirați. Ce este cel mai important pentru a obține succes ?
Pentru a avea succes este important nu de a poseda o anumită calitate, ci de a avea o totalitate a acestora. Trebuie să le oferi oamenilor energie. Oamenii m-au poreclit "brichetă" și spun că după comunicarea cu mine starea lor de spirit este la maxim și ei sunt plini de energie.  Pentru că avem un izvor nesecat de energie internă, principalul lucru este să o descoperim și să o realizăm. Din nou, alimentația corectă — este unul din cei mai importanți factori ai bunăstării Dvs. și a faptului cum vă simțiți. De exemplu, înțeleg că dacă mănânc prea mult, nu voi fi în formă dimineața, nu voi putea lucra așa cum o fac în mod normal, și toate calitățile mele de conducător vor dispărea. Trebuie să urmați dieta, să fiți într-o formă fizică bună și să faceți sport. În general, dorința de a fi lider trebuie, fie să vină cu educația, fie, deja o posedați de la natură. Pentru că nu tuturor li se potrivește acest rol. Depinde mult și de caracterul omului. Eu, spre exemplu, nu îmi imaginez în alt rol. 

Și dacă priviți în trecut, ce fel de viitor v-ați imaginat în tinerețe? Totul este așa cum v-ați dorit?
Cred că da. Deși am avut un scop definit — să achiziționez un iaht la vârsta de 30 de ani. Wow, cred că era un vis serios (zâmbește). Acum am 33 de ani, nu am un iaht, dar îmi pot cumpăra o barcă.

Ideea este că nu urmăream scopul să câștig cât mai mulți bani. Îmi visam să devin un bucătar-șef, depuneam tot efortul pentru ca să fac acest vis să devină realitate. Asemenea calități ca pedanteria, energia și dorința de a împărtăși tot ce fac, m-au ajutat să devin lider.  «O, poți să lași bucătăria sub patronajul lui Alexandru, totul va fi sub control», — spunea șeful. Nu veneam pur și simplu la serviciu, pentru a primi salariul la sfârșitul lunii, și atât. Lucrul era sensul vieții pentru mine. A fost greu, dar întotdeauna primeam plăcere de la ceea ce fac, pentru că am ales ceea ce îmi place. Ador ceea ce fac. Și acesta este cel mai important criteriu. 

La început mi-am dorit să devin bucătar-șef, apoi proprietarul restaurantului; am mers la stagii în întreaga lume. Am văzut exemple străine și mi-am dat seama că pot împărtăși experiența mea. Niciodată nu mi-am dorit să fiu doar o persoană care gătește bucate în cei patru pereții ai restaurantului. Am început să conduc programe la televiziune, am scris două cărți de bucate, acum învăț lumea să se alimenteze corect. Afacerea este drept un joc pentru mine. 

Ce impresii ați avut după primele filmări?
Te filmezi, depui mult efort, petreci mult timp în fața camerelor de luat vederi, te obosești. Dar când vezi rezultatul și auzi recenziile, îți dai seama că această muncă imensă nu a fost făcută în zadar. «Dvs. încărcați cu energie și ajutați ca procesul de gătit să fie privit ca ceva vesel și plăcut», îmi spuneau. Acesta a fost unul dintre cele mai plăcute comentarii. Profesia noastră este una fericită - gătim pentru plăcerea și emoțiile altora.

Susții o abordare simplă de gătit. Pari a fi foarte pozitiv, deschis și simplu. Este adevărat? Această simplitate nu are un impact negativ asupra desfășurării afacerii? Totul se întâmplă, oamenii mint, acordurile se ruinează. 
Sunt o persoană simplă. Înțeleg că aceasta este o calitate bună pe care nu am pierdut-o și nu am să o pierd. Businessul — este un lucru serios. Aș putea deveni nepoliticos și antipatic, m-aș putea schimba spre rău. Desigur am fost și înșelat și tras pe sfoară, au fost de toate. Dar, datorită viziunii mele pozitive asupra vieții, voi realiza mai multe decât dacă voi începe să pun totul la îndoială.

Ce sfat i-ați da unui tânăr de 15 ani care se gândește ce să aleagă și cu ce să se ocupe ?
Trebuie să înțelegi ce îți dorești. Eu eram mereu atras de bucate - de la vârsta de șase ani. Îmi plăcea să mănânc, să prepar bucate, petreceam tot timpul în bucătărie alături de mama și bunica. Mi-am dat seama că aceasta este afacerea mea și nu aveam întrebări, unde să merg să studiez și ce profesie să aleg.

Alegeți ceea ce vă place, studiați în continuu. Acum totul e mult mai simplu — mai multe informații, totul e în mâinile tinerilor. Perspective există în orice afacere.

Text: Foto: Vladimir Kochetkov