Abonează-te și economisește - 4 la preț de 3!

AFLĂ MAI MULT

Suntem experți în sănătate și nutriție

AFLĂ MAI MULT
Filtrează după

Filtrează după

Filtrează după (5)

7 total

ESTE SISTEMUL TĂU IMUNITAR ÎN ECHILIBRU?

Sistemul imunitar este sistemul ingenios de apărare al organismului tău împotriva infecțiilor. Este un sistem complex, care uneori poate fi dezechilibrat de stilul de viață. Un sistem imunitar slăbit este incapabil să reacționeze rapid și eficient pentru a lupta împotriva agenților patogeni, cum ar fi virușii și bacteriile, iar dacă este prea puternic, se luptă cu lucruri inofensive, cum ar fi polenul sau alimentele (alergii), sau chiar cu propriile celule ale organismului (probleme autoimune). Este sistemul tău imunitar în echilibru?

SUSȚINE UN SISTEM IMUNITAR PUTERNIC CU NUTRIENȚII POTRIVIȚI

O nutriție bună este importantă pentru a susține un sistem imunitar puternic și sănătos, dar într-o lume a mâncărurilor de tip fast-food sărace în nutrienți, poate fi ușor să nu consumi suficient de mulți nutrienți potriviți:

Vitamine și minerale: Este important să obții suficiente vitamine și minerale din alimentația ta - în special din fructe, legume, nuci, semințe și leguminoase. Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), vitaminele și mineralele specifice care contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar includ vitaminele A, B6, B9 (folat), B12, C și D, precum și mineralele fier, zinc, cupru și seleniu.

Fitonutrienți: Fitonutrienții sunt nutrienți speciali produși de plante care oferă beneficii pentru sănătate. Fitonutrienții, cum ar fi carotenoizii, resveratrolul și flavonoidele, sunt cei mai abundenți în fructele, legumele, boabele și condimentele colorate. Aceștia ajută la protejarea sistemului imunitar împotriva stresului oxidativ dăunător, ținând sub control radicalii liberi.

Probiotice și prebiotice: 70% din sistemul imunitar se află în intestin, așa că este important să susținem un intestin sănătos și un microbiom intestinal sănătos, cu pro- și prebiotice. Probioticele sunt bacterii bune care au beneficii dovedite pentru sănătate, cum ar fi susținerea sistemului imunitar. Poți obține bacterii bune din alimente fermentate, cum ar fi iaurtul. Prebioticele au beneficii dovedite pentru sănătate, acționând ca hrană pentru bacteriile bune din intestin. Fibrele fermentescibile sunt un exemplu de prebiotice, pe care le puteți obține prin consumul unei varietăți de legume, cereale integrale și leguminoase. Pro- și prebioticele sunt ambele importante pentru sistemul imunitar!

Acizi grași Omega-3: Acizii grași Omega-3, cum ar fi EPA și DHA, se găsesc în peștele gras, cum ar fi somonul, macroul și sardinele. Aceștia ajută la susținerea sistemului imunitar, oferind beneficii antiinflamatorii.

CE ALTCEVA POȚI FACE PENTRU A SUSȚINE UN SISTEM IMUNITAR PUTERNIC?

Pe lângă o alimentație bună, poți susține un sistem imunitar puternic și echilibrat făcând în fiecare zi alte alegeri bune în ceea ce privește stilul de viață: menținerea unei greutăți sănătoase, efectuarea de exerciții fizice regulate, reducerea la minimum a stresului și un somn suficient sunt doar câteva dintre acțiunile pe care le poți întreprinde!