FRUMUSEȚE ȘI ÎNGRIJIREA NATURII: 10 SECRETE

Pentru a avea grijă de natură nu este necesar să-ți schimbi radical modul de viață, mai ales dacă apreciezi frumusețea și moda. Îți vom dezvălui 10 secrete cum să rămâi frumoasă și să salvezi planeta.

1. ECONOMISEȘTE APA
Oprește apa de fiecare dată când nu ai nevoie de ea, de exemplu, în acele două minute cât te speli pe dinți. Acesta este cel mai simplu mod de a economisi apa. 

2. REUTILIZEAZĂ STICLELE

Plasticul – cea mai mare sursă de poluare a mediului și a oceanelor lumii. Din câteva mii de sticle utilizate în lume în fiecare secundă doar 20 % sunt reciclate. Iar pentru a face o sticlă din plastic de 0,5 l. este necesar de utilizat aproximativ cinci litri de apă! Prin urmare, ori de câte ori este posibil reutilizați sticlele pentru apă. 

3. NU ARUNCA ȘERVEȚELE

Conform statisticilor pe fiecare kilometru de plaje de pe planetă sunt împrăștiate cel puțin – 35 de șervețele – și numărul acestora crește. În cazul în care utilizați un șervețel, de exemplu pentru a îndepărta machiajul, nu îl arunca oriunde, utilizează urnele. 


4. VEZI AMBALAJUL
Să te lămurești în varietatea de resurse naturale și organice poate fi dificil, dar special pentru aceasta au fost create standarde de fabricație și diferite certificate. Dacă procuri un produs cu certificat Ecocert poți fi sigură că acesta conține peste 95% ingrediente naturale, că ambalajul poate fi reciclat și că acesta a fost produs în conformitate cu principiile dezvoltării durabile. Pe toate produsele certificate ECOCERT este logo-ul respectiv. 

5. EVITĂ MICROGRANULELE
Microgranule – sunt particule foarte mici de plastic care se conți în anumite produse exfoliante. În gelul de duș exfoliant se pot conține aceeași cantitate de plastic în formă de microparticule, care ar putea fi utilizată pentru producerea flaconului. Citește cu atenție compoziția și folosește doar exfoliantele pe bază naturală. 

6. ÎNGRIJEȘTE CORECT DE ÎMBRĂCĂMINTE

Anumite articole de îmbrăcăminte nu trebuie spălate după fiecare îmbrăcare. Spre exemplu blugii: producătorii recomandă să se spele după fiecare 5-6 utilizări – pentru a le păstra forma. O modalitate bună de a reduce consumul de energie și emisiile de dioxid de carbon – spălarea la temperatura 300 în loc de 600 și alege modul „fără uscare”.

7. AMINTEȘTE-ȚI DE PRELUCRARE

Nu uita că aproape toate sticlele de produse cosmetice și șervețele, cutiile de hârtie pot fi reciclate!

 


8. O ZI DE DESCĂRCARE

Renunță la carne o zi în săptămână, vei ajuta în mod semnificativ planeta! Doar pentru a produce 500 de grame de carne de vită este necesar să se cheltuiască 9500 litri de apă. Noi nu sugerăm să devii vegetariană, dar o zi fără carne poate avea un impact semnificativ asupra mediului!


9. CUMPĂRĂ FAIRTRADE

Certificatul Fairtrade pe ambalaj înseamnă că la producerea acestui produs pentru aceste ingrediente s-a stabilit un preț echitabil care permite producătorilor să investească în dezvoltarea economică și socială a regiunilor lor. Caută produsele cu acest logo!


10. ÎMPARTE CEEA DE CE NU AI NEVOIE

Studiile arată că nu îmbrăcăm aproximativ 30% din lucrurile din garderobă timp de un an. Nu le arunca! Dăruiește-le nevoiașilor sau magazinelor de mâna a doua – ceea ce nu îți trebuie ție poate îmbunătăți drastic sau chiar salva viața cuiva!

 

 

Text: Foto: Getty images