Sucurile de fructe: sănătate sau doar un trend?

Industria americană de sucuri naturale și smoothie-uri este estimată la 2.3 miliarde $ pe an – este o afacere imensă. Sucurile naturale ne promit un ten luminos, scădere în greutate și o minte mai clară. Însă oare acest trend chiar oferă beneficiile sugerate?

SĂNĂTATE?

Consumul unui suc natural sau a unui smoothie în fiecare zi reprezintă un mod simplu de a crește doza de fructe și legume și de a-ți stoca vitaminele, mineralele și antioxidanții de care corpul tău are nevoie pentru a fi sănătos. În acest sens, sucurile constituie o gustare sănătoasă pentru dieta ta. Însă atenție la zahăr. Un singur smoothie cumpărat de la magazin poate conține mai multe kiwi și portocale, o banană, fructe de pădure: ceea ce înseamnă o cantitate foarte mare de zahăr într-un singur pahar.

Pentru ca sucurile proaspete sau smoothie-urile să fie cât mai sănătoase, prepară-le acasă. Alege fructe cu indice glicemic scăzut, precum mere sau pere și evită să adaugi iaurt îndulcit în smoothie. O recomandare prețioasă este să încorporezi legume verzi în smoothie-uri – încearcă să creezi un raport de 70% legume și 30% fructe. Și pentru a obține o băutură cu adevărat nutritivă, adaugă iaurt grecesc sau lapte de migdale pentru proteine. 

Și până la urmă, sunt sănătoase sau nu? Ei bine, un smoothie dimineața va fi întotdeauna mult mai sănătos decât un covrig!


TREND?

Însă adevărul este că smoothie-urile și sucurile proaspete nu conferă toate beneficiile promise.

Un fenomen ultra promovat constă în industria sucurilor presate la rece, care în State valorează peste 100 milioane $ anual. Sucurile presate la rece promit o băutură mai sănătoasă, mai nutritivă, însă nu există dovezi care să susțină că metoda de procesare la presiune înaltă este mai bună decât alte metode. Așa că atunci când vine vorba de procesarea la rece spune: marketing!

Și mare atenție la dietele extreme, bazate doar pe sucuri, ce promit detoxifierea organismului – un corp sănătos va scăpa singur de toxine. O zi cu un astfel de meniu nu este neaparat un lucru rău, însă sucurile și smoothi-urile nu ar trebui să înlocuiască mesele – corpul are nevoie de proteine, de grăsimi sănătoase și de alți macronutrienți. 


SFATURI!

Dacă îți dorești să scazi în greutate sau să te menții, o lingură de Shake Natural Balance adăugată la smoothie-ul tău va suplini dieta ta cu proteine, fibre și Omega-3 și te va ajuta să reduci poftele. 


Ghid de rețete

SMOOTHIE PENRU CREȘTEREA IMUNITĂȚII
Luptă împotriva răcelilor cu această rețetă de doar 172 calorii

1 lingură de Shake Natural Balance
50 ml lapte degresat
100 ml iaurt degresat
8 afine
3 migdale

 

SMOOTHIE PENTRU O PIELE FRUMOASĂ
Obține o piele frumoasă cu rețeta noastră de smoothie!

1 lingură de Shake Natural Balance
50 ml lapte degresat
100 ml iaurt degresat
3 căpșuni
6 afine

1 lingură de semințe de in

SMOOTHIE ENERGIZANT
Vrei mai multă energie și putere de concentrare? Începe-ți ziua cu această băutură de doar 167 calorii. 

1 lingură de Shake Natural Balance
150 ml de lapte degresat
½ banană
1 lingură de zeamă de lămâie

 

SMOOTHIE PENTRU UN CORP ECHILIBRAT
Dacă urmezi un regim de viață bazat pe alimente cu IG mic, atunci această rețetă este pentru tine!

1 lingură de Shake Natural Balance
150 ml de lapte de soia rece
1 linguriță de semințe de in
6 fructe de zmeură zdrobite

 

Text: Foto: Shutterstock