Cum stresul acționează asupra pielii

Ședință, examen sau o întâlnire —chiar dacă niciodată nu ai suferit de coșuri, acne sau iritații ale pielii, toate acestea pot apărea în cel mai nepotrivit moment. Să ne clarificăm, de ce acestea apar și cum să ameliorăm situația.

Anume stresul poate fi motivul apariției iritațiilor pielii, unui ten palid și chiar a apariției ridurilor. Poți aplica un fond de ten, corector, poți consuma multă apă și nici să nu observi fast-food-ul, însă, situația nu se va schimba. 

CE EFECT ARE STRESUL ASUPRA PIELII?
Principalul vinovat este cortizolul. Cand suntem stresați, corpul nostru percepe acest semnal ca fiind in pericol și reacționează eliberând hormonal cortizol. Nimic oribil la prima vedere, dar, cu timpul, cortizolul afectează activitatea glandelor sebacee, care produc mai mult sebum. Acesta, la rândul său, poate deveni cauza coșurilor —de exemplu, chiar în ajunul unui eveniment important —examen, ședință sau o întâlnire romantică. Stresul îndelungat duce nu numai la o creștere a producției de sebum, dar, de asemenea, afectează capacitatea pielii de a se regenera, de a produce colagen și elastină și chiar afectează aspectul ridurilor mimice și a cutelor adânci. În plus, stresul afectează funcția de protecție a pielii și o face mai vulnerabilă față de efectele negative ale mediului. 

ȘI CE SĂ FACEM ACUM?
Din fericire, există o soluție. În primul rând identifică cauza stresului. În al doilea rând gândește-te cum ai putea să-l depășești. Meditație, yoga, respirația  — aceste practici, și nu numai, îți vor ajuta să ameliorezi situația. Aprinde lumânări, aplică o mască facială și fă o baie caldă. Găsește ceva timp pentru tine și învață-te să te relaxezi.

Text: Foto: Oriflame, Adobe Stock