E sănătos sau e un mit?

În zilele noastre circulă foarte multe mituri legate de starea de sănătate. Știi însă cum să delimitezi informațiile corecte de cele eronate? Continuă să citești pentru a afla cum!

1. NU AI NEVOIE DE PROTECȚIE SOLARĂ DACĂ VEI STA ÎNĂUNTRU PE PARCURSUL ÎNTREGII ZILE

Mit: Dac stai în apropierea unei ferestre, ar trebui neapărat să porți protecție solară. Lumina soarelui conține razele UVA, care pot penetra sticla ferestrei. Și, asemenea razelor UVB, acestea au fost legate atât de îmbătrânirea tenului cât și de cancerul de piele.

2. EXERCIȚIILE FIZICE ÎȚI VOR FACE PIELEA SĂ ARATE MAI BINE

Adevăr: Sportul crește fluxul sanguin și eliberează oxigen si substanțe nutritive care îmbunătățesc sănătatea pielii tale. Pe termen lung poate chiar face vasele de sânge să funcționeze mai bine astfel încât și pielea poate arăta mai bine.

3. DACĂ MĂNÂNCI GRĂSIME TE VEI ÎNGRĂȘA:

Mit: Așa cum se întâmplă cu orice lucru cu care exagerezi, dacă mănânci prea multa grăsime vei deveni gras. Dar o cantitate moderată de grăsime este chiar necesară pentru o dietă sănătoasă și echilibrată. Grăsimile integrale (mono-nesăturate și polinesăturate) din nuci, pește și avocado pot chiar ajuta să te simți sătul pe perioade mai îndelungate de timp și astfel te împiedică să iei un număr mare de gustări. 

4. AI NEVOIE DE 8 PAHARE DE APĂ ZILNIC

Mit: Nu este necesar să numeri câte pahare bei zilnic. Toată lumea are nevoi diferite și o mare parte din apa pe care o consumăm provine din alimente. În concluzie, bea doar când ți-e sete! 

5. LIPSA DE SOMN TE POATE FACE SĂ IEI ÎN GREUTATE

Adevăr: Îți este vreodată foame atunci când ești obosit? Asta se întâmplă pentru că hormonii  eliberați atunci când suntem somnoroși sunt aceiași hormoni care inițiază apetitul. De aceea, lipsa de somn ne poate face în realitate să mâncam mai mult decât ar trebui.

6. EXERCIȚIILE FIZICE CONCENTRATE PE O ANUMITĂ ZONĂ A CORPULUI TE VOR AJUTA SĂ ARZI GRĂSIME ÎN ACEA ZONĂ

Mit: Dacă faci sute de exerciții abdominale vei avea cu siguranță un abdomen puternic, dar acest lucru nu va reduce și cantitatea de grăsime de pe abdomen. Dacă vrei să scapi de grăsime trebuie să reduci greutatea corporală. Acest lucru se realizează  prin exerciții cardio cum ar fi alergarea, înotul și aerobicul.

7. CALORIILE CONSUMATE NOAPTEA ÎNGRAȘĂ MAI MULT DECÂT CELE CONSUMATE ÎN PRIMA PARTE A ZILEI:

Mit: Unele diete recomandă să nu mănânci după ora 18. Ignoră aceste sfaturi! Nu este importantă ora la care mănânci, contează  cât de mult mănânci. Până la urmă numărul de calorii consumat este același.

Text: Foto: Getty Images