5 alimente pentru o piele și un păr fabuloase

Pielea cu aspect proaspăt și strălucitor și părul sclipitor vorbesc despre starea generală a sănătății. Mănâncă corect pentru a dezvălui o frumusețea ce strălucește din interior!

1. LEGUME ROȘII & PORTOCALII
O dietă luminoasă înseamnă o piele mai strălucitoare! Toate legumele colorate în roșu și portocaliu, inclusiv cartofii dulci, morcovii și ardeii grași sunt bogate în beta-caroten. Organismul transformă beta-carotenul în vitamina A, care joacă un rol esențial în protejarea și repararea pielii pentru a o menține strălucitoare și sănătoasă.

Sfat: Nu exagera cu consumul acestora - prea mult beta-caroten poate face pielea și unghiile să capete o nuanță gălbuie - realitatea este însă că ar trebuie să consumi o cantitate exagerat de mare din acest tip de legume pentru ca să se întâmple astfel!

2.  PEȘTE & FRUCTE DE MARE 
Fructele de mare sunt bogate într-o gamă largă de nutrienți din acizi grași si vitamine și minerale, oferind o multitudine de beneficii pentru sănătate, și nu în ultimul rând, pentru părul și pielea ta. Seleniul este cunoscut pentru promovarea sănătății părului și a scalpului iar cuprul contribuie la prevenirea albirii părului. Niacinul, biotina si iodul redau forța și vitalitatea pielii.

Sfat: Încearcă să incluzi în meniul tău pește și crustacee ca fiind principala opțiune pentru aportul de proteine de două ori pe săptămână. Atunci când este posibil, încearcă să optezi pentru cele care sunt pescuite în mod responsabil pentru a-ți aduce contribuția la menținerea sustenabilității mediului înconjurător.

3. SPANAC
Toate legumele de culoare verde închis, inclusiv broccoli, kale, sfecla mangold și măcrișul sunt adevărați super-eroi ai  frumuseții, încărcați cu fier, beta-caroten, vitamina C și minerale. Spanacul reprezintă una dintre legumele noastre preferate datorită versatilității sale - se poate folosi crud în salate, amestecat cu alte fructe și legume în piureuri, gătit la aburi sau combinat cu alimente calde.

Sfat: Substanțele nutritive solubile în apă, cum ar fi vitamina C din spanac și alte legume verzi, pot fi pierdute cu ușurință dacă sunt supragătite - fă tot posibilul ca frunzele crude să reprezinte alegerea ta numărul #1.  

4. FRUCTE DE PĂDURE
Dincolo de gustul dulce și delicios al fructelor de pădure, în acestea se regăsesc și nutrienți uimitori ai pielii, cum ar fi vitamina C, care contribuie la creșterea producției de colagen, precum si antioxidanți numiti polifenoli. Coacăzele negre, afinele și căpșunile sunt toate surse excelente de astfel de nutrienți.

Sfat: Păstrează tot timpul la îndemână o cantitate sufientă de fructe de pădure în congelator pentru un mic dejun rapid, smoothie-uri sau pentru deserturi. Procesul de congelare reține toate elementele nutritive ale fructelor proaspete - acestea pot fi chiar mai bune dacă sunt conservate imediat, când sunt foarte proaspete.

5.  NUCI & SEMINȚE 
Nuci, migdale, nuci de Brazilia; chia, semințe de floarea-soarelui și de dovleac. Indiferent de nucile sau semințele preferate, acestea reprezintă fiecare în parte instrumente de amplifcare a frumuseții, deoarece abundă în substanțe nutritive cum ar fi biotina, seleniul și zincul, care redau fermitatea, hidratarea și strălucirea pielii și conferă un păr puternic și lucios.

Sfat: O mână mică de nuci sau semințe pe zi este tot ceea ce ai nevoie pentru un aport sănătos de substanțe nutritive.

Text: Foto: Getty Images