8 modalități prin care poți crește eficiența antrenamentelor

Indiferent dacă te antrenezi riguros sau doar de câteva ori pe săptămână, nu îți dorești să petreci prea mult timp la sală, dar totuși vrei să obții rezultatele dorite. Iată cum să procedezi pentru ca sesiunile de antrenament să fie cât mai eficient

1. IA-ȚI UN ANGAJAMENT CLAR
Este ușor să confunzi dorința de a fi în formă cu faptul de a întreprinde ceva cu adevărat în acest sens. Luarea unui angajament și adoptarea unei rutine adecvate sunt esențiale pentru construirea unui teren solid pentru fitness. Fii realistă și sinceră cu tine însăți; Sunt cu adevărat capabilă să depun acest efort și care este scopul meu principal? Acomodează-te cu angajamentul luat și înscrie-te la o nouă oră de fitness sau acceptă o nouă provocare pentru a da startul antrenamentelor. 

2. PLANIFICĂ, PLANIFICĂ, PLANIFICĂ
Nu există câștig fără o planificare în prealabil a jocului. O sesiune la sala de sport poate deveni rapid o pierdere de timp dacă nu ai o idee exactă despre ceea ce ai de gând să faci, de aceea, în loc să te antrenezi fără a avea un scop bine-definit, trecând de la un apparat la altul, planifică-ți antrenamentele pentru fiecare săptămână și stabilește-ți obiective clare.

3. RESPECTĂ-ȚI ANGAJAMENTELE
Chiar dacă ți-ai luat un angajament și ai stabilit un plan în conformitate cu acesta, viața are tendința să intervină și astfel să se aleagă praful de rutina ta. Dar stai liniștită; îți rămâne destul timp și pentru antrenamente! Orice exercițiu este mai bun decât nici unul, de aceea fii pro-activă, prioritizează și analizează-ți sarcinile și programul zilnice, pentru a-ți da seama când este cel mai potrivit moment pentru tine să te antrenezi. Reține; nu există oră "perfectă" pentru antrenament.

4. CERE AJUTOR
Este ușor să îți propui să crești greutățile folosite sau eforturile fizice depuse de la început, dar ai grijă să nu cazi în capcana de a te compara cu persoana cea mai puternică sau mai în formă din sala de gimnastică. În schimb, evaluează-ți cu acuratețe forma fizică în care te afli, solicită ajutorul unui instructor pentru sfaturi sau chiar investește în câteva sesiuni de formare pentru a învăța aspectele de bază ale exercițiilor. S-a demonstrat că antrenorii sporesc performanța și calitatea antrenamentelor și astfel vei conștientiza ceea ce faci bine sau nu de la bun înce

5. EXERCIȚII PENTRU GRUPE DE MUȘCHI MULTIPLE
Dublează eficiența antrenamentelor prin exerciții compuse! În loc să îți izolezi mușchii făcând exerciții cum ar fi tonifierea bicepșilor, maximizează timpul și efortul depus optând pentru unele care lucrează mai multe grupe de mușchi în același timp. Care sunt beneficiile?Vei obține astfel un antrenament complet al mușchilor care vor lucra împreună așa cum o fac și în viața de zi cu zi. Asigură-te însă că nu vei multiplica și timpul petrecut la sală; evită să trimiți emailuri sau mesaje în pauza dintre seriile de exerciții!

6. COMBINĂ EXERCIȚIILE
Ai un sentiment minunat atunci când în sfârșit înveți să folosești eficient halterele sau coregrafia unui dans, dar cu cât schimbi mai des rutinele, cu atât mai bine. Corpul tău se va obișnui în cele din urmă cu efortul depus în cadrul unui exercițiu anume și astfel antrenamentul nu va mai fi la fel de eficient. Pentru cardio alege antrenamentul cross-training în loc de alergarea clasică și schimbă exercițiile de forță o data la câteva săptămâni. De asemenea, îți recomandăm să strecori și câte una sau două sesiuni de antrenamente HIIT; acestea sunt minunate pentru a-ți activa și mai mult metabolismul!

7. ODIHNEȘTE-TE
Cu toții preferăm antrenamentul regulat și obiceiurile sănătoase. Dar prea mult din ceva bun poate fi mai mult dăunător decât benefic. Suprasolicitarea poate duce la deteriorarea organismului și a sistemului imunitar, ceea ce va întârzia apariția rezultatelor. Concentează-te pe moderație și reține că cele mai bune rezultate provin din muncă și recuperare. Stretching-ul, înotul sau yoga constituie exerciții de recuperare excelente și în plus, nu subestima niciodată puterea somnului!

8. FĂ CEEA CE TE FACE FERICITĂ
Iar ultimul aspect, dar nu și cel mai puțin important este să nu fii prea dură cu tine însăți. Cu toții avem zile mai puțin bune, stresante sau demotivante și încercarea de a atinge perfecțiunea se poate transforma cu ușurință într-o pantă periculoasă. Nu te grăbi, transpiră, respiră adând și nu participa la ora de antrenamente dacă simți că ai nevoie de o pauză. În final sănătatea este determinată de bunăstarea socială, emoțională și fizică, nu doar de un abdomen perfect. Fă ceea ce te face fericită!

Text: Foto: Getty Images