Începe să scrii: cum să-ți schimbi viața cu ajutorul unui pix și a unei agende?

O agendă obișnuită poate aduce mai mult succes afacerii tale decât un smartphone sau un laptop. Nu crezi? Încearcă trei practici legate de scris și vei putea rezolva mai ușor situațiile stresante, vei descoperi idei originale și vei identifica piedicile care fac dificilă obținerea unor rezultate mai bune. Ia pixul în mână și fii pregătită de noi schimbări!

SCRIE TOT CE-ȚI VINE ÎN CAP

Scrisul te poate ajuta în multe situații. Free writing este o practică de scriere a tot ceea ce îți vine în cap – acest obicei te ajută să te descurci mai bine în situațiile stresante, să elucidezi îndoielile, să scrii o postare sau un business-plan reușite și să-ți cunoști mai bine emoțiile. Stabilește 15-20 de minute și fixează-ți pe hârtie toate gândurile. Este important să nu te oprești din scris, să nu te gândești la gramatică și la redactarea textului. Concentrează-te asupra procesului de scriere și în curând vei observa că pui pe hârtie idei interesante, diferite idei meditative și chiar profunde despre care nici nu bănuiai. Încearcă să faci din free writing o practică de dimineață, pentru că anume în această perioadă a zilei creierul are cea mai mare capacitate creativă, este odihnit și are un potențial imens.

DRAGA MEA AGENDĂ

Nu ai nevoie de o agendă doar pentru a-ți documenta evenimentele zilnice și pentru a fixa pe hârtie situațiile stresante și dezamăgirile. Agenda poate deveni un instrument eficient de consolidare a stimei de sine (dacă în fiecare seară vei scrie realizările tale), de evaluare a propriei productivități (dacă vei scrie despre ceea ce nu ți-a reușit și cauzele care au dus la asta) și de îmbunătățire a dispoziției (scrie despre lucrurile și oamenii cărora le ești recunoscător). De asemenea, agenda este un ajutor de nădejde în dezvoltarea creativității și afacerii tale.  Alege 16 teme care au legătură cu afacerea ta și în fiecare zi scrie despre una dintre ele. Când ajungi la sfârșitul listei, ia-o de la început. În acest fel vei putea monitoriza procesele și direcțiile importante ale afacerii tale, vei vedea progresul și vei putea identifica problemele care apar pe parcurs.


PUTEREA LISTELOR

Cred că ai auzit de multe ori despre eficiența listei celor 100 de dorințe. Într-adevăr, listele pot fi făcute pe teme diferite și cu ajutorul lor tu vei putea să te cunoști mai bine, să organizezi detaliat proiectele, să-ți identifici valorile și convingerile, fricile și îndoielile. Variante sunt multe: «100 de metode de a câștiga bani», «100 de motive să învăț engleza», «100 de locuri unde mi-ar plăcea să merg». Autorul acestei metode, Katelin Adams, consideră că primele 30 de puncte, de regulă, sunt acele idei care mișună de mult timp în capul tău. În următoarele 40 de puncte vei descoperi repetări și clișee, iar ultimele 30 de puncte sunt cele mai originale, creative și posibil, cele mai potrivite variante pentru situația ta.

Text: Foto: Oriflame