Spală mâinile corect!

Organizația Mondială a Sănătății susține: spălarea mâinilor este una din cele mai sigure moduri de a te proteja de infecții. Norme simple de igienă te vor ajuta să rămâi sănătos. Citește instrucțiunile noastre, repetă și ai grijă de tine.

Cum săpunul ne protejează de bacterii?

De fiecare dată când atingi obiecte și suprafețe, mii de germeni rămân pe mâinile tale care se agață de sebumul produs de glandele sebacee. Dacă nu le îndepărtezi la timp de pe piele, ele pot pătrunde în corp – de exemplu, împreună cu alimentele.

Moleculele săpunului au capacitatea de a aduna simultan particule de apă și de sebum, legându-le între ele. Prin urmare, când ne săpunim mâinile și apoi clătim cu apă, eliminăm particulele de grăsimi cu toate bacteriile și virusurile. Astfel, spălarea obișnuită a mâinilor este probabil cel mai eficient mod de a ne proteja de boli.

Cum alegi un săpun?

Săpunul singur în sine, nu ucide germenii, de aceea nu este necesar să cauți marcaje „antibacteriene” pe ambalaj. Pentru o igienă bună este potrivit orice săpun îți place ca culoare sau aromă – nu este vorba de componente speciale, ci în principiul de acțiune a produsului. Este mai bine să folosești un săpun solid: bacteriile nu trăiesc pe suprafața sa.


Cum să îți speli mâinile corect?

Instrucțiunea OMS este formată din 12 etape, durata procedurii este de - 40-60 secunde. Priviți imaginile și repetați!

1.    Udați mâinile cu apă
2.    Aplicați săpun suficient pentru a acoperi toată suprafața mâinilor
3.    Frecați mâinile palmă peste palmă.
4.    Palma dreaptă peste dosul palmei strângi cu degetele încrucișate și invers

5.    Palmă peste palmă cu degetele încrucișate
6.    Dosul degetelor peste palma opusă
7.    Frecări rotative cu degetul mare stâng prins în palma dreaptă și invers
8.    Frecări rotative într-un sens și celălalt cu degetele împreunate ale mâinii drepte pe palma stângă și invers

9.  Clătiți mâinile cu apă
10. Uscați mâinile cu un prosop de unică folosință
11. Închideți robinetul folosind același prosop
12. Odată uscate, procedura de spălare este terminată.
Spălați mâinile după ce ați mers la toaletă, ați venit din stradă, înainte de a mânca și a atinge fața, după contactul cu animalele și orice suprafețe din afara casei.

Cum altfel să te protejezi

  1. Folosește un antiseptic pe bază de alcool, dar numai ca ultimă soluție atunci când nu există acces la săpun și apă curată.
  2. Spală mâinile nu doar după toaletă, ci și înainte: dacă atingi mucoasele intime cu mâinile murdare, virusul va intra în organism.
  3. Atinge fața numai după spălarea mâinilor.
  4. Dezinfectează smartphon-ul: atunci când vorbești acesta este aproape de față și poate fi un purtător de virus, ca orice altă suprafață. Folosește șervețele antibacteriene pe bază de alcool.
  5. Evită locurile publice și ieși din casă numai atunci când este absolut necesar. Păstrează o distanță de cel puțin 1 metru în transport și rânduri.

Spălarea frecventă a mâinilor dăunează mantiei lipidice care, de asemenea, protejează pielea de bacterii. Nu uita să folosești o cremă de mâini pentru a preveni uscarea și crăparea.

durata procedurii este de 40-60 secunde
durata procedurii este de 40-60 secunde
Priviți imaginile și repetați!
Priviți imaginile și repetați!
Priviți imaginile și repetați!
Priviți imaginile și repetați!
Text: