Minimalismul – cheia unei vieți fericite

Suedezii sunt minimaliști înnăscuți, ei au principiul lagom (nici mult nici puțin) în sânge. Anume de aceea casele lor sunt atât de armonioase, iar hainele – simple și comode. Care este totuși secretul minimalismului și cum îi face el pe oameni fericiți?

Doar din iubire

Atunci când ne apucăm de curățenie, adesea nu ne preocupăm cum să scăpăm de lucrurile inutile, ci unde să le mai ascundem. Secretul este că nu este nevoie să păstrăm lucrurile, obiectele, hainele pe care nu le mai folosim. Dacă anumite lucruri au încetat să te mai bucure de mult și-ți amintești de ele doar atunci când te împiedici în timpul curățeniei, atunci a venit timpul să le vinzi, să le dai sau pur și simplu să le arunci.

Mai puține lucrurimai puțină curățenie

Cu cât ai mai multe bibelouri, cărți, sticluțe, borcane, caiete, haine și multe altele, cu atât mai mult timp dedici curățeniei. În timpul curățeniei, privește critic la toate lucrurile din casă. Dacă timp de 5 ani n-ai citit niciodată cartea de pe etajera din bucătărie, iar fusta albastră nu o mai porți din anii universității, atunci e timpul să le găsești acestor lucruri noi stăpâni, care se vor bucura cu adevărat de ele. În afară de asta, odată ce ai mai puține lucruri, îți va fi mai simplu să te muți, în caz de necesitate.

Casa ta – spațiul tău
Atunci când ajungi acasă și-ți vezi locuința curată și aerisită, începi automat să simți o stare de relaxare și confort. Când în jurul tău e dezordine, atenția ta se răspândește peste toată această dezordine, nu poți să te relaxezi și te gândești când să găsești timp să te apuci de curățenie. Pentru ca locuința ta să fie un loc relaxant și un spațiu în care te simți fantastic, e nevoie să menții acest spațiu curat. Cu siguranță o să te ajute în acest sens o regulă foarte simplă – fiecare lucru trebuie să aibă locul său!   

Coffee break time! 
Vara este cel mai bun moment pentru coffee break, un motiv să te vezi cu prietenii ori de câte ori dorești. Diferența dintre un simplu picnic, un barbecue și un coffe break e că cel din urmă nu durează mult timp, nimeni nu întinde mese mari, nu se gătește o noapte întreagă. E destul doar să pregătești câteva sendvișuri, să pui cafea în termos și să te bucuri de timpul petrecut cu prietenii în parc. 

Grija față de planetă
Minimalismul mai înseamnă și diferența dintre dorință și necesitate. Înainte să te duci la cumpărături, verifică lista și întreabă-te dacă chiar ai nevoie cu adevărat de toate lucrurile. Fiecare produs înseamnă apă, materiale, energie electrică și timp pentru producere. Dacă reducem cererea, scade și oferta. Orientează-te pe acele branduri care lansează pe piață produse multifuncționale, accesorii din materiale reciclate (inclusiv Oriflame). 

Ai obosit de dezordinea care nu se mai termină niciodată? Nu-ți ajunge destul timp? Ești mai mereu într-o stare de stres? Ai impresia că dezordinea de acasă se transformă într-un mediu toxic pentru tine? 

Dacă ai răspuns “da” cel puțin la 2 întrebări de mai sus, atunci urmează instrucțiunile noastre în decursul unei luni de zile. Vom trece treptat de la sarcini ușoare la unele mai complicate, dar tu poți îndeplini o singură sarcină zilnic, oricare din lista de mai jos, în dependență de ordinea pe care ți-o alegi tu.  

1. Șterge din memoria telefonului tău poze, mesaje și aplicații vechi. 
2. Aruncă din frigider toate produsele alterate sau care stau demult într-un colț îndepărtat al congelatorului. 
3. Adună din casă toate agendele, ziarele și revistele vechi și dă-le la reciclare. 
4. Fă curățenie pe desktop-ul calculatorului, al telefonului și al tabletei. 
5. Aruncă toate instrucțiunile vechi pentru obiectele electrocasnice, certificate de garanție și chitanțe vechi. 
6. Fă ordine în sertarul cu lenjerie, ciorapi și colanți – aruncă tot ceea ce nu mai porți. 
7. Fă ordine și în dulapul cu lenjerie pentru pat, aruncă seturile decolorate. 
8. Vezi și dulapurile din bucătărie, pline cu fel de fel de condimente pe care nu le folosești.
9. Astăzi nu cumpăra nimic, nici online, nici din magazine. Detox shopping day! 
10. Selectează CD-urile, DVD-urile, casetele și discurile de vinil și lasă-le doar pe cele de care ai cu adevărat nevoie. 
11. Fă curat în bibliotecă, donează cărțile pe care n-o să le citești niciodată. 
12. Adună toate mărunțișurile din casă, nasturii împrăștiați, jucăriile mici și vezi ce poți face cu ele. 
13. Aruncă imediat toate produsele cosmetice cărora li s-au terminat termenul de valabilitate sau pe care nu le folosești. 
14. Caută toate obiectele stricate care le-ai pus undeva în debara cu gândul că într-o zi le vei repara și scapă de ele: pixuri, foarfece, instrumente, accesorii etc. 
15. Fă o selecție în cutia cu jucării pentru brad și alte accesorii de decor. Acolo s-ar putea să fie multe obiecte în plus. 
16. Verifică toate produsele chimice de uz casnic pe care le ai în casă. 
17. Oferă în dar sau vinde parfumurile pe care nu le folosești. 
18. Din toată colecția de veselă, lasă doar cea care-ți creează o plăcere estetică. 
19. Scapă de toate lucrurile pentru hobby-urile mai vechi, care nu te mai interesează. 
20. Vinde vechiul aparat de fitness la care nu se mai antrenează nimeni de mult timp. 
21. Donează toate hainele pe care nu le mai porți! 
22. Ai încălțăminte în stare bună pe care nu o porți? Vezi punctul 21.  
23. Scaunele, mesele, fotoliile care nu se mai potrivesc interiorului tău vinde-le! 
24. Dacă ai mobilă care nu se mai poate repara, scapă de ea, dar dacă e în stare bună, dar nu-ți mai place, atunci doneaz-o!
25. Covorașele sau alt gen de textil casnic care adună praf nu mai sunt de mult la modă! 
26. Fă o curățenie generală la balcon, lasă acolo doar lucrurile de care ai cu adevărat nevoie. 

Și, în final (asta poate fi nu chiar așa de simplu) aruncă:

27. Toate notițele din timpul studenției, proiecte, lucrările de curs (ale tale sau ale copiilor tăi) 
28. Toate lucrurile, hainele pe care le ții pentru momentul când vei slăbi.
29. Obiectele care au o valoare sentimentală: magneți, scrisorele, bilețele. 
30. Lucrurile apropiaților tăi, care s-au mutat de mult și nu planifică să ia nimic din ceea ce au lăsat. 

Text: Foto: Oriflame