Katrin Alakbarov: «Întotdeauna trebuie să-ți dai noi provocări»

Timp de 22 de ani de când activează în companie, Katrin a fost în multe țări, a atins multe țeluri în domeniul afacerilor și și-a dezvoltat propriul stil de conducere. Am aflat de la noul director general Oriflame Rusia, Katrin Alakbarov, ce o ajută să fie mereu energică și ambițioasă, cum construiește relații într-o echipă și de ce nu le spune copiilor săi «nu».

Cum a început drumul tău în Oriflame? Ți-ai dorit să activezi într-o companie internațională?

Am știut precis că vreau să lucrez într-o companie suedeză. M-am îndrăgostit de Suedia și cultura acestei țări încă în anii ’90, când am lucrat bonă în Stockholm. Pentru mine, un om din perioada post sovietică, această experiență era una nouă și neobișnuită. Când am văzut modul de trai al suedezilor, cât sunt de prietenoși, zâmbitori, grijulii și atitudinea lor respectuoasă am înțeles că și eu așa vreau să trăiesc. A fost dragoste la prima vedere. Am hotărât atunci că dacă nu voi reuși să mă mut cu traiul în Suedia, atunci neapărat voi activa într-o companie suedeză, la baza căreia stau cultura și valorile suedeze. La un moment dat, am văzut un anunț într-un ziar că Oriflame are un loc vacant de manager pe vânzări. Am fost acceptată și doar peste câteva luni am primit funcția de director general Oriflame Estonia.

În companiile rusești, de altfel ca și în multe companii internaționale, femeile ocupă rar funcții înalte de conducere. După părerea ta, de ce se întâmplă astfel și influențează cumva stereotipurile de gen perceperea femeilor drept profesioniste și specialiste în diverse domenii? 

Eu consider că femeile au șanse egale, la fel ca bărbații, de a-și construi o carieră de succes în companii mari internaționale. În domeniul afacerilor, mai important decât orice altceva sunt volumul vânzărilor și creșterea profitului, și aici se oferă prioritate calităților tale profesionale, rezultatelor muncii tale, mai presus decât diferențele de gen. Femeilor le este mai greu în afaceri doar din punctul de vedere că ele depun un efort dublu. După o zi încărcată la oficiu, femeia mai are și o altă muncă acasă, doar grija pentru familie, pentru copii tot este o muncă, care implică forță și energie. 

De-a lungul timpului, de când muncești în compania Oriflame, te-ai mutat cu traiul de multe ori. Este dificil de fiecare dată să câștigi încrederea noii echipe, să te adaptezi unei noi culturi?

Cel mai important e să înțelegi și să respecți cultura țării în care te muți. Sunt de părere că nu echipa trebuie să se adapteze noului conducător, ci conducătorul trebuie să înțeleagă modul de gândire și de comportament al oamenilor care fac parte din echipă. Pentru a crea relații cu oamenii noi, trebuie pur și simplu să comunicăm unii cu alții. Aici, oficiul din Moscova este mare și sunt mulți angajați, respectiv în fiecare zi mă apropii de cineva și-l întreb: «Cum te numești? Cu ce te ocupi?». În fiecare zi fac cunoștință cu cineva nou. Și așa până fac cunoștință cu cei de la etajul doi, apoi cu cei de la al treilea etaj și tot așa, până ajungem să ne cunoaștem unii cu alții. Este foarte important să comunicăm între noi și respectiv, primul pas trebuie să-l fac eu.

După tine, care este viitorul vânzărilor directe în Rusia și în lume?

Lumea se schimbă foarte repede, dacă compari ceea ce a fost în trecut cu ceea ce este acum, vezi o diferență enormă. Cu toate acestea, avantajul principal al vânzărilor directe a rămas același: recomandările. 
În zilele noastre, chiar și laptele este cumpărat în baza recomandărilor cunoscuților sau în baza experiențelor personale. Spre exemplu, iată că m-am mutat la Moscova, nu cunoșteam niciun salon de frumusețe, niciun specialist în domeniul nail-art, ce crezi că am făcut? I-am întrebat pe colegii mei unde merg ei. Iar Oriflame este o afacere dezvoltată în baza recomandărilor personale. Chiar noi, angajații, folosim cosmeticele noastre și fix așa le recomandăm cunoscuților noștri. Eu, spre exemplu, le povestesc vecinilor, prietenilor despre produsele mele preferate. Sau un alt exemplu, întâlnesc întâmplător pe cineva cu care nu ne-am văzut de mult timp și acea persoană îmi spune: «О, Katrin, ce bine arăți!», iar eu îi povestesc despre NovAge. Al doilea avantaj al companiei Oriflame — venitul suplimentar. În vremurile noastre, deseori oamenii combină mai multe joburi. Spre exemplu, ziua omul lucrează în oficiu, iar seara - șofer de taxi. În compania Oriflame, orice doritor poate câștiga bani doar recomandând produsele noastre.  



La momentul actual există o concurență mare pe piață. Sunt tot mai multe branduri care vând online și fac tot ce le stă în putință pentru a livra comenzile în toată lumea. Crezi că acest lucru poate influența negativ poziția companiei Oriflame pe piață? 

Concurența într-adevăr crește, dar pentru noi nu reprezintă o problemă. În primul rând, Oriflame este o companie suedeză. Acesta este cel mai important semn al calității. În afară de asta, compania noastră este expert în îngrijirea pielii. Cosmetica decorativă este de calitate înaltă, Suedia este o țară exemplu, care creează diverse tendințe, care devin apoi populare în toată lumea. Ceea ce acum poartă suedezii, peste o jumătate de an  va fi purtat în toată lumea. Din acest punct de vedere, compania Oriflame — reprezintă produse moderne și de calitate. În aceste condiții, cu siguranță că nu ne vom pierde din popularitate. Suntem deja o companie foarte cunoscută în Rusia, doar că mai muncim asupra încrederii consumatorilor în acest brand. 

Discuți foarte mult cu oamenii, iar asta presupune că le dai multă energie. Tu ai momente când te simți epuizată emoțional? Cum te descurci în astfel de situații?

Bineînțeles că am astfel de momente. Eu ofer foarte multă energie – aceasta este munca mea. Să fiu activă este o calitate înnăscută . Uneori obosesc și nu am nicio sursă de energie și îmi spun atunci: «Mai fac asta și mă duc la culcare». De asemenea, înțeleg perfect că nu pot să mă epuizez făcându-le pe toate odată, de aceea aleg o abordare care mi se potrivește. Spre exemplu, nu privesc deloc televizorul, mi se pare o pierdere enormă de timp. Mă uit uneori la seriale, dar optez pentru cele distractive, ușoare, care nu mă încarcă emoțional și nici psihic. După exemplul lui Steve Jobs, încerc să nu iau hotărâri în plus. Uite spre exemplu el purta doar malete pentru a nu pierde timp în fiecare dimineață în alegerea hainelor. Normal că eu nu pot așa, sunt femeie și am o garderobă mare, dar ceea ce ține de sport, mi-am descărcat 3 aplicații cu antrenamente: luni fac o serie de exerciții, timp de 20 de minute, marți fac altul și miercuri cel de-al treilea. Și nu pierd mult timp cu alesul exercițiilor, pur și simplu le fac pe rând. 

Mulți oameni de succes vorbesc despre importanța ritualurilor matinale. Tu ai astfel de ritualuri? 

Da, și eu fac parte din acești oameni. Mă trezesc la 5:15, beau apă, cafea și fac sport. La 7:30 ies din casă. La ora 8 ajung la oficiu. La această oră e foarte bine la oficiu, e liniște. Până vin ceilalți, eu reușesc să fac foarte multe lucruri. În afară de asta, astfel eu înțeleg ce fel de atmosferă este în oficiu: urmăresc cu ce dispoziție vin oamenii la serviciu, dacă sunt satisfăcuți sau nu. Din cauza faptului că mă trezesc devreme, la opt seara sunt foarte puțin productivă. În general, mă strădui să las activitățile care presupun mai puțin efort și implicare pentru după amiază, iar dimineață să le fac pe cele mai grele, iar întâlnirile de seară le transfer pentru dimineață. 

Îți mai rămâne timp pentru viața personală, pentru familie? 

Încerc să găsesc un echilibru, cu toate că este foarte greu. În schimb, când sunt în concediu eu mă odihnesc din plin. Chiar și atunci când copiii dorm până la amiază, eu oricum mă trezesc devreme chiar dacă nu am cu ce mă ocupa. Uneori pot să fac ceva ce ține de muncă, dar de obicei mă relaxez, citesc. 

Pentru că tot am ajuns la cărți, poți să recomanzi o carte care ți-a plăcut foarte mult și ți-a fost și utilă în același timp?

Recent, am citit două cărți minunate: The Female Brain și The Male Brain de Louann Brizendine. Cred că fiecare dintre noi ar trebui să citească aceste cărți pentru că va fi mai ușor să ne înțelegem unii pe alții. În general, nu prea am mult timp să citesc, de aceea mi-am descărcat o aplicație unde pot să găsesc mici istorii non-fiction în formă de text sau audio cărți. Dimineața, în timp ce mă machiez, ascult cărți audio.



Experiența de părinte te ajută să dezvolți calități de lider?

Bineînțeles. Soțul meu este azerbaidjan, respectiv noi ambii suntem din culturi diferite și datorită acestui fapt, eu mă adaptez mai ușor în orice țară. Experiența de mamă și viața de familie mă ajută să înțeleg foarte multe lucruri. În comunicarea cu copiii, am implementat următorul principiu: eu niciodată nu spun «nu». Copiii aud foarte des acest cuvânt. Pot să ies la plimbare? Nu. Pot să vin mai târziu ca de obicei? Nu. De ce? Și de fapt nu există niciun motiv obiectiv. Adevărul e că părinții au convingerea că ei ar trebui să le limiteze copiilor absolut orice. Eu nu sunt de acord. Nu sunt adepta controlului strict.

Și la muncă ești la fel?

Îți spun sincer că nici la muncă nu-mi palce să controlez totul cu exigență. Îmi doresc să construiesc un astfel de sistem de muncă unde fiecare își face munca, respectă toate înțelegerile și deadline-urile. Am încredere în oameni, dar dacă văd că ceva nu merge, atunci mă implic.

Ai avut momente când ai vrut să renunți la tot, să nu mai mergi la serviciu?

Nu mai țin minte exact, dar la primul meu job sau la al doilea mi s-a întâmplat să simt așa ceva. Acela a fost momentul când am înțeles că așa cum trăisem până atunci, nu mai vreau să trăiesc. Cu siguranță că fiecare om are un moment în viață când se hotărăște să schimbe ceva.  Apare sentimentul că nu ești la locul tău sau înțelegi cât de tare ai obosit de toate. De fapt, acesta este un stimul pentru dezvoltarea ta de mai departe, pe care trebuie să-l folosim.  Din nefericire, foarte mulți oameni nu se folosesc de această posibilitate, rămân în continuare pasivi, doar vorbesc și se plâng, dar nu schimbă nimic în viața lor. 

Cred că acești oameni se tem să schimbe ceva în viața lor.

Care este sensul fricii? Mai periculoasă este prăpastia din care omul nu vrea să iasă.

Demult mi-am promis mie să găsesc acel loc de muncă unde mă voi duce din plăcere, iar în ziua când voi înțelege că nu mai vreau să merg la acel job, să mă concediez. De 22 de ani de când activez în Oriflame nu mi s-a întâmplat așa ceva. Da, uneori obosesc, dar atunci îmi iau o pauză pentru a mă odihni. Trebuie doar să ne ascultăm pe noi înșine. Să ne ascultăm corpul.

În societatea noastră nu prea se obișnuiește să ne ascultăm pe noi înșine. Mai degrabă ne orientăm spre ceea ce spun alții și facem ceea ce se așteaptă de la noi. Cum ai ajuns tu să te asculți pe tine?

Fiecare om care vrea să realizeze ceva în fiecare zi face ceva pentru dezvoltarea sa personală și la un moment dat, ajunge la ideea că trebuie să-și respecte propriile valori și să fie atent la ceea ce simte. De asemenea, este foarte important să dezvolți stima și încrederea în sine, iar pentru asta trebuie să-ți pui scopuri și să le atingi. Întotdeauna trebuie să-ți dai câte o provocare — spre exemplu eu o data m-am decis să învăț să înot. Mi-am găsit antrenor, de trei ori pe săptămână mă trezeam dimineața și mergeam la bazin. Acum eu înot foarte bine. Nu știam deloc să înot, am început să învăț și mi-a reușit. Anume aceste realizări personale ne oferă încredere în noi înșine! Nu ai curaj să ieși pe scenă? Profită de orice ocazie pentru a ține un discurs în fața publicului. Majoritatea oamenilor, din păcate, evită să facă ceea la ce nu se pricep, iar asta oare îți ridică stima și încrederea personală? Nu, în nici un caz.

La momentul actual ți-ai inventat o nouă provocare?

La moment, provocarea mea este noua mea funcție. Vreau să mă acomodez în acest loc, abia apoi după ce o să înțeleg ce și cum stau lucrurile și o să mă încerce plictiseala, o să-mi inventez, cu siguranță, o nouă provocare.

Text: Foto: Oriflame