Nu lăsa pe mâine!

Fiecare din noi are treburi importante, pe care nu dorim să le facem – inconștient tinzând să le amânăm ocupându-ne cu alte lucruri. Această problemă are o denumire specială: procastinare. Iată 7 metode care te vor ajuta să depășești această stare.

1. Planifică-ți recompensa și nu munca 

Este plăcut să aștepți un bonus sau o recompensă decât debutul orei X pentru a îndeplini sarcina necesară. Spre exemplu, dacă-ți promiți că vei pleca la o premieră după finalizarea planului de afaceri, îndeplinirea sarcinii va fi efectuată mult mai ușor.

2. Elaborează lista de sarcini și zilnic prioritizează-le

Cea mai rea formă de procastinare – pretinzând că această problemă sau nu există, sau nu știi despre ea (sau ai uitat). Toate sarcinile trebuie să fie documentate și prioritizate după importanță.

3. Planifică mai întâi sarcinile complexe

Planifică cea mai grea sarcină pentru prima parte a zile – atunci când ești plin de energie – iar ce e mai ușor pentru mai târziu.

4. Programează-ți timpul pentru lucrurile importante

La fiecare job sunt situații neprevăzute ce necesită acțiuni imediate. Dacă ziua ta deja este planificată și constă din întâlniri și îndeplinirea unor funcții de rutină, atunci tu cel mai probabil vei amâna pentru mai târziu rezolvarea problemelor urgente și importante. Nu te lăsa controlat de programarea făcută, acționează proactiv.

5. Numește un administrator

Cei care amână își ascund eșecurile, pentru a evita să fie judecat. Însă dacp vei alege o persoană căreia îi vei putea spune despre succesele și planurile tale importante asta nu doar te va motiva dar și te va menține în formă.

6. Verifică modul în care îți petreci timpul

Dacă amâni îndeplinirea unor sarcini importante din cauza că ești foarte ocupat (scuză tipică!),  e util să-ți verifici timpul care tu l-ai petrecut în mod eficient. Vei vedea imediat că timpul petrecut în alte scopuri, iar cerințele neîndeplinite mai puțin importante puteau fi încredințate altor persoane.

7. Nu sacrifica somnul, sănătatea și viața personală.

Nu-ți petrece mult timp la locul de muncă, știind că amâni deseori sarcinile. Oricum nu vei respecta deadline-urile, doar că acum se va adăuga insomniile, dezamăgirea celor dragi și probleme de sănătate. Pentru a reuși este nevoie de o atitudine pozitivă și de productivitatea unui om odihnit.

Text: Foto: Oriflame