Cum să creezi un magazin online?

Am vorbit cu Alexandra Levkova, fondatorul proiectului de produse vegane "VolkoMolko", despre crearea unui magazin online, producerea produselor naturale și dragostea pentru munca lor.

Cu câțiva ani în urmă ați decis să începeți producerea produselor vegane. Cum a apărut ideea de a face acest lucru și cum diferă veganismul de vegetarianismul mai faimos și mai răspândit?
Veganismul este o direcție mai tânără care a crescut din vegetarianism. Vegetarienii refuză să utilizeze anumite tipuri de carne, pește și păsări. Veganii au mers mai departe, scopul lor este de a proteja natura și animalele prin a refuza folosirea ingredientelor de origine animală, aici fiind incluse și produsele lactate, ouăle și chiar mierea. Cu patru ani în urmă, pe piața rusă nu exista lapte și brânză vegană, adică produse fără ingrediente de origine animală care seamănă cu produsele lactate convenționale. Și apoi ne-am gândit că acestea sunt necesare. Am început cu producția de lapte de soia și arahide. Am dezvoltat o rețetă de brânză care nu conține lapte. Putem spune cu mândrie că VolkoMolko este prima companie care a dezvoltat și lansat brânză vegană în Rusia.

Timp de patru ani nu numai am creat rețeta de brânză vegetariană, dar, de asemenea, am extins gama până la șase tipuri de brânză vegană. Acum, în sortimentul nostru de 6 tipuri de brânzeturi, 4 tipuri de lapte vegetal, biscuiți și lapte condensat din soia. Toate produsele sunt complet fără laptele, ouă sau miere. Un an mai târziu ne-am concentrat pe lucrul cu magazine și cafenele. Acestea fiind magazine specializate care se află pe teritoriul întregii Rusii, de la Kaliningrad până la Petropavlovsk-Kamchatsky. O cotă foarte mică din vânzările noastre este vândută în magazinele online din Moscova.

Ce dificultăți ați întâmpinat la început?
Căutarea unui oficiu, rularea unui proces, lipsa de bani, oameni și experiență. Foarte mult în stadiul inițial trebuie făcut de unul singur. Cred că acest lucru este succesul afacerii, pentru că datorită iubirii și entuziasmului, dorești să faci totul cât mai bine posibil. Atunci când nu există experiență în crearea unei afaceri, fiecare proces este similar cu dezvoltarea și formarea, chiar dacă doriți să faceți totul rapid și eficient. Suntem foarte norocoși că pe parcurs am întâlnit oameni minunați și de ajutor, care, prin cuvânt și faptă au putut să facă față cu majoritatea noilor sarcini și provocări.

Când creați un magazin online este mai bine de a utiliza site-uri web șabloane gratuite, sau să faceți totul de la zero? La ce acordați atenție atunci când alegeți hosting-ul?
Experiență în crearea unui magazin online nu am avut. Am început cu o opțiune simplă și accesibilă, după părerea noastră, opțiuni - o platformă unde vă puteți crea propriul site după șablon. S-a dovedit a fi convenabil și rapid. Hosting-ul l-am ales de la cele mai mari companii din Rusia, care, de asemenea, s-a dovedit a fi o opțiune simplă și la prețuri accesibile.

Spuneți-ne despre rețelele sociale. Le conduceți singură sau este un SMM-manager? În opinia dumneavoastră, care sunt rețelele sociale oferă o rentabilitate mai mare?
Cel mai puternic site de la început a fost rețeaua socială "Vkontakte". Anume aici era posibil de a crea un grup unde puteam posta descrierea produselor și să oferim clienților posibilitatea de a-l cumpăra. Totul am făcut cu forțele proprii. Posibilitatea de a angaja un SMM-manager a apărut abia după un an. Și anume sosirea unui specialist cu experiență în echipă, am putut să extintem oportunitățile de promovare prin conectarea la Facebook și Instagram. Formatul cumpărătorilor este variat. Toate acestea sunt active în diferite moduri, astfel putem spune că fiecare rețea dă activitate separată pe un format de utilizatori. De exemplu, veganii, persoanele cu alergii și locuitorii regiunilor comunică cu noi prin grupul nostru de pe Vkontakte. Cumpărătorii de la Moscova și cei care fac o alegere în favoarea unui stil de viață sănătos ne scriu în Facebook și Instagram. De asemenea, avem un canal YouTube, unde puteți găsi rețetele unor mâncăruri delicioase din produsele noastre etice, precum și rapoarte video despre companie.

Aveți fotografii foarte frumoase în Instagram. Le faceți singură sau apelați la un fotograf?
Toate fotografiile sunt realizate de fotografi profesioniști. Suntem foarte pasionați de produsele noastre și credem că fotografiile ar trebui făcute de oameni care au experiență în această industrie. Acesta este motivul pentru care sunt frumoase și delicioase. În plus, suntem bucuroși să împărtășim fotografii, recenzii și rețete ale clienților noștri.

Ce vă inspiră cel mai mult în antreprenoriat?
Cred că acest lucru poate fi comparat cu nașterea și creșterea copilului. În fiecare zi nu ești chiar acolo, ci în interiorul companiei. Undeva la un an după crearea "VolkoMolko" am realizat un lucru foarte important pentru mine: compania se dezvoltă numai atunci când te autodezvolți. Puterea energiei de întoarcere este atât de mare. Cu cât investești mai mult, cu atât ea devine mai puternică și primești mai mult. Ambele procese (tur-retur) te energizează. Compania are un slogan "Cu dragoste pentru natură". Cu dragoste pentru tine». Noi simțim, noi împărtășim pe noi asta ne inspiră.

Text: Foto: VolkoMolko