Fără frâne: cum să scapi de ceea ce te împiedică să-ți schimbi viața

Ți-ai stabilit un scop și nu vezi obstacole în cale? Dar ele există și te împiedică să fii realizată la maxim. Acestea sunt gânduri obișnuite, credințe inconștiente, temeri și obiceiuri comportamentale destul de dificil de controlat. Ele afectează tot ceea ce facem, nu ne permit să îndeplinim visele și să ne decidem asupra schimbărilor. În cele ce urmează îți vom povesti cum să-ți recunoști dușmanii interni și să îi neutralizezi.

CRITICUL DIN INTERIOR

Începi lucrul entuziasmat, dar dintr-o dată în cap încep să apară astfel de gânduri: "nimic nu va funcționa, nu merită și nu trebuie să mă apuc. Și, în general, cine are nevoie de asta – doar timpul pierdut în zadar". Da, aceasta este vocea principalului demotivator - criticul intern. De fapt, funcția sa este de a te proteja. Îi pasă de calitatea muncii, de reputația și eficiența ta, încearcă să te protejeze de pașii negândiți și de experiențele negative. Doar că o face într-un mod atât de aspru și umilitor, încât pur și simplu te împiedică să trăiești.

 

Ce să faci? 

Pentru început, este important să înțelegi că dacă vei înceta să te critici pentru neajunsurile tale, acest lucru nu înseamnă că vei înceta să te dezvolți, iar mlaștina de mediocritate te va înghiți. Dar în viața ta va fi mai puțin stres cronic, deoarece anume autocritica constantă îl provoacă. Desigur, există și un bob rezonabil în aceasta. Așadar, găsește-l și apoi înlocuiește vocea interioară revelatoare și devalorizantă cu una de susținere și compasiune. Cultivă o atitudine pozitivă față de sine, discută cu sine, ca și cu cel mai bun prieten și ține minte că nu greșește doar cel care nu face nimic. 

САМОСАБОТАЖ
Случалось ли тебе действовать вопреки здравому смыслу и личным интересам? Засидеться на вечеринке накануне важной встречи, отложить на последний момент регистрацию на интересное мероприятия и пропустить его из-за этого, остаться на бесперспективной работе или в токсичных отношениях – способов самосаботажа полным полно. Ты находишь отговорки, прокрастинируешь, «забываешь» что-то сделать и в итоге не можешь использовать классные возможности и поменять жизнь. За этой «подрывной работой» стоит в первую очередь страх: например, ты боишься сделать что-то новое и непривычное. Или же тебя пугает успех. Да-да, такое тоже бывает. Может, ты не хочешь, чтобы тебе завидовали, или тебе кажется, что с успехом к тебе придет больше ответственности и обязательств, которые тебя не хочется на себя брать. 

Как быть?
Выясни, как, в чем и почему ты саботируешь возможность стать счастливее. Дальше попробуй подключать осознанность в каждой конкретной ситуации и старайся действовать себе на благо. Например, ты замечаешь, что прокрастинируешь: составь список дел, разбей каждый пункт на подпункты и начинай выполнять. Это ведь так приятно – вычеркивать сделанное, и появляется вдохновение работать дальше!

Auto-sabotaj

Ți s-a întâmplat vreodată să acționezi împotriva bunului simț și a intereselor personale? Să stai la o petrecere în ajunul unei întâlniri importante, să amâni înregistrarea la un eveniment interesant pentru ultimul moment și să îl ratezi din această cauză, să rămâi la un loc de muncă inutil sau într-o relație toxică  - există o mulțime de metode de auto-sabotaj. Găsești scuze, procrastinezi, "uiți" să faci ceva și în cele din urmă nu poți profita de oportunități interesante și nu te poți decide să îți schimbi viața. În spatele acestei "lucrări perturbatoare" se află în primul rând frica: de exemplu, ți-e frică să faci ceva nou și neobișnuit. Sau te sperie succesul.  Da, da, există și una ca asta. Poate că nu vrei să fii invidiată, sau ți se pare că, odată ce vei obține succes, vei avea mai multă responsabilitate și obligații pe care nu vrei să le asumi

 

Cum să procedezi?

Află cum, în ce mod și de ce sabotezi ocazia de a deveni mai fericită. Apoi, încearcă să conectezi conștiința în fiecare situație specifică și să acționezi pentru binele tău. De exemplu, observi că procrastinezi: întocmește o listă de sarcini, divizează fiecare punct în subpuncte și începe să le efectuezi. Este atât de cool să bifezi cele făcute, pentru că atunci apare inspirația de a lucra în continuare!

CONVINGERI CARE TE LIMITEAZĂ

«Succesul este obținut doar prin muncă asiduă», «Nu am de ales», «Businessul – este  o afacere foarte riscantă», « Nu pot influența nimic, este mai ușor să nu mă implic». Știi ce este comun între aceste afirmații? Acestea sunt toate convingerile care limitează acțiunile și percepția lumii. Acestea nu apar din senin – în principiu, aceste gânduri sunt moștenite de la părinți și de la cei dragi, cu toate că ceva apare, desigur, și din experiența personală. Astfel de credințe au un impact extraordinar asupra vieții - din cauza lor nu ne permitem să cu anvergură și nu încercăm să facem ceea ce ne dorim. 

 

Cum să procedăm?

Faceți o inventariere: listați convingerile care nu vă folosesc la nimic în viață. Și apoi întrebați-vă: "Dar dacă lucrurile stau altfel?» Încercați să vă schimbați convingerea inițială și să vă imaginați cum se poate schimba viața dvs. dacă priviți lumea diferit.  

 

Autoevaluare inadecvată

Renunți rapid și adesea eziți să faci ceva nou și neobișnuit? Sau te consideri cea mai bună și încerci mereu să le arăți tuturor cât de cool ești? Și în ambele cazuri, vorbim despre stima de sine nerealistă, adică despre o neînțelegere a capacităților și limitărilor lor, atuurilor și punctelor slabe. Motivul este că cei din jurul nostru ne-au lipit niște calități pozitive și negative încă din copilărie („ești o persoană leneșă”, „mâinile tale sunt strâmbe”, „ești un wunderkind”, „un personaj insuportabil”) și ne este greu să înțelegem ce suntem cu adevărat.

 

Cum să procedăm?

Cunoaște-te mai bine! Încearcă lucruri noi, adună experiență și trage concluzii despre ce calități ai și ce poți face. Pe baza acestor cunoștințe, poți înțelege ce sarcini să puii și cum să le realizezi.

 

 
Text: Foto: Oriflame