Mamă și femeie de carieră: trucuri pentru a combina armonios familia și afacerea

Indiferent dacă ți-ai început afacerea din pasiune, pentru a-ți câștiga traiul sau pentru a o lăsa moștenire copiilor, experiența de a avea propria afacerea, precum și cea de a avea o familie – ambele pot fi incredibil de satisfăcătoare. Însă combinația dintre cele două poate fi, de asemenea, și o provocare. Așadar, cum reușesc femeile de succes să găsească echilibrul? Malti Bhojwani, autor, coach și facilitator în cadrul Transformation ne spune: „totul pornește de la resetarea mentalității noastre și descoperirea valorilor.”

1. Nu te lăsa afectată de sentimentul de vină„Trăim într-o lume în care așteptările sunt foarte mari atunci când vine vorba de femei; cele mai multe dintre ele reacționează din cauza credințelor, educației și valorilor înrădăcinate. Vina te consumă la muncă dacă nu ți-ai verificat telefonul și nu ai răspuns la mailuri imediat. Însă pe alt plan, ești considerată drept femeie nevrednică (mamă, soție, prietenă, noră) dacă nu ai pus masa, dacă nu ai organizat petreceri în familie sau dacă nu ai putut participa la evenimente ce presupun angajamente de familie.” 

De unde vin aceste așteptări nerealiste? Am decis să ne asumăm mai multe roluri și să ne îndeplinim mai multe dorințe decât strămoșii noștri, însă nu putem renunța la principii vechi. Și așa nu se poate... la ceva trebuie renunțat.

Provocarea este reală și nu cred că este ușor de răspuns la ea. Respiră calm și găsește-ți pacea. Redefinește ce înseamnă succesul pentru tine și reevaluează ce fel de exmeple vrei să le oferi copiilor tăi. Nu există răspuns rău sau bun. Fii sinceră cu tine referitor la scopul din spatele deciziilor. Sunt ele încă valabile sau încă te macină credințe învechite?


2. Deține controlul programului tău„Rolul de mamă, dar și viața în sine, au nevoie de câte o reevaluare din când în când. Ceea ce funcționa pentru tine în trecut, poate că nu se mai aplică acum. Dacă te surprinzi nefericită cu lucrurile pe care le faci zi de zi, atunci poate că este momentul să faci o schimbare. Poate se întâmplă se fii pe culmile succesului pe partea profesională, însă să simți că inima ta este în altă parte; sau dimpotrivă! Poate că te ocupi de familie, iar visurile tale sunt puse în așteptare de prea mult timp.

 Observă alegerile pe care le faci oră de oră și încearcă să alegi de data asta în mod conștient. Aliniază aceste lucruri cu dorințele tale și aleargă după visurile tale, lăsând sentimentul de vină deoparte.”"Atunci când te compari cu altcineva, de fapt compari ceea ce e în interiorul tău cu ce vezi la exteriorul celeilalte persoane."
3. Încetează să te mai compari. „Atunci când te compari cu altcineva, de fapt compari ce este în interiorul tău cu ce vezi la exteriorul celeilalte persoane. Și nu are niciun rost. Ește ușor să te uiți la alte femei care par să aibă mai mult succes ca tine, par mai slabe, mame mai bune sau neveste mai bune. Însă nu există o mărime universală. Comparându-te cu alții nu-ți va aduce decât insatisfacție și dezamăgire, din orice unghi ai privi. Așa că nu te mai compara!”

4. Acceptă-ți alegerile. „Acceptă faptul că fiecare alegere are consecințe. Fiecare Da spus unui lucru înseamnă un Nu pentru altceva. Petrece timp doar tu cu tine pentru a evalua ce anume vrei să lași în urmă. Acesta este unul dintre cele mai bune moduri pe care le cunosc pentru a face alegeri grele. Ai încredere că faci cum știi tu mai bine în funcție de resursele și dorințele pe care le ai. Apoi, când iei aceste decizii importante dar și alegeri zilnice, acceptă-le, conștientizând în fiecare clipă că faci ce știi tu că este cel mai bine.”
 Ești Consultant Oriflame?
Accesează Academia Oriflame și participă la unul dintre trainigurile personalizate de afaceri aici.
Text: Foto: Oriflame