Tot ce trebuie să știi despre dieta nordică

Țările nordice sunt cunoscute pentru frumusețea lor naturală imaculată, pentru principiile de viață sănătoasă și pentru longevitatea cetățenilor. Nu este surprinzător faptul că aici a luat naștere una dintre cele mai discutate abordări nutriționale din ultimii ani, dieta nordică.

Ce este dieta nordică?

Principiul de bază al dietei nordice: mai multă atenție acordată alimentelor locale, de sezon și organice - mai puține alimente procesate, zahăr rafinat și carne roșie. Ca urmare a unui astfel de regim alimentar, dieta este îmbogățită în grăsimi sănătoase, vitamine, minerale și fitonutrienți. Aceasta oferă un aport ridicat de proteine și fibre și un aport mai mic de zahăr, sare și grăsimi saturate decât dieta occidentală.

Ce este inclus în lista de alimente recomandate?

Fructele de pădure

Beneficiile lor: Consumul de fructe de pădure de toate tipurile și culorile ajută la saturarea organismului cu antioxidanți. Printre fructele de pădure cultivate la nivel mondial recomandate de dieta nordică se numără: afinele, coacăza roșie, murele, zmeura, căpșunile, ienupărul – fiind numite doar câteva!

Concluzie: include mai multe fructe de pădure în dieta ta zilnică. Acestea pot fi folosite ca înlocuitor pentru deserturile obișnuite.

Legume și rădăcinoase

Beneficii: S-a dovedit că un consum suficient de fructe și legume (600 g pe zi) reduce riscul de boli precum obezitatea și unele tipuri de cancer. Prin includerea mai multor legume în dieta ta, obții mai multe fibre alimentare pentru a menține un nivel normal al glicemiei și multe substanțe nutritive care hrănesc și îți protejează organismul. Datorită sezonului scurt de creștere și a faptului că își păstrează beneficiile pentru sănătate în timpul iernilor lungi, morcovii, păstârnacul, sfecla, cartofii și varza sunt frecvente în dieta nordică.

Concluzie: asigură-te că mănânci în fiecare zi o cantitate suficientă de legume cultivate în regiunea în care trăiești.

Cereale integrale

Avantajele lor: sunt bogate în carbohidrați complecși, cu un conținut ridicat de fibre alimentare, care sunt digerate diferit față de omologii lor rafinați. Fibrele dietetice devin "hrană" pentru bacteriile intestinale, menținându-le sănătoase, iar învelișul de cereale saturează organismul cu vitamine, minerale și antioxidanți. Cerealele integrale au, de asemenea, un efect pozitiv asupra colesterolului și a nivelului de zahăr din sânge.

Dieta scandinavă favorizează ovăzul, orzul și secara, care se găsesc pe rafturile magazinelor în variații de la Knäckebröd (pâine suedeză de secară) la Rugbrød (pâine daneză de secară groasă, neagră, cu aluat acru) și Havregrynsgröt (fulgi de ovăz tipic suedez).

Concluzie: alege făina, pâinea și terciul din cereale integrale în locul celor rafinate și procesate.

Leguminoase

Beneficiile lor: Sunt o sursă de proteine vegetale, precum și de vitamina B6, calciu, zinc, fier și riboflavină. În plus, leguminoasele conțin fibre alimentare, de care intestinele tale au nevoie.

De ce se află pe lista de alimente recomandate? Un aspect cheie al dietei nordice este limitarea consumului de carne roșie slabă. Leguminoasele ajută la menținerea nivelului de proteine, astfel încât mâncărurile nordice tipice includ fasole, mazăre galbenă și linte.

Concluzie: Înlocuiește proteinele animale cu proteine vegetale ori de câte ori este posibil - corpul și planeta îți vor mulțumi.

Produse lactate

Produsele lactate au multe de oferit: sunt bogate în proteine de înaltă calitate, în vitamine și minerale importante, inclusiv calciu. Bacteriile benefice care se găsesc în produsele lactate fermentate - iaurt, smântână și brânză - ajută la menținerea sănătății intestinului și a organismului în ansamblu.

Concluzie: alege produsele lactate fermentate local ca sursă de proteine care sprijină funcția intestinală și starea generală de bine.

Peștele gras

Beneficiile sale: peștele este o sursă de proteine, acizi grași, seleniu, iod, fosfor, potasiu și vitaminele B. Peștele gras este bogat în acizi grași omega-3, care sunt cunoscuți pentru proprietățile lor protectoare și au un efect pozitiv asupra vederii, creierului și funcției cardiace.

Populația din Europa de Nord, bogată în lacuri și mări, consumă în mod regulat hering, macrou, somon și sardine sub formă marinată, afumată și conservată.

Concluzie: încearcă să mănânci pește slab și pește gras în fiecare săptămână pentru a-i oferi organismului proteine de înaltă calitate și acizi grași omega-3.

Ulei de rapiță

Avantajele sale: uleiul de rapiță (sau uleiul de canola) este utilizat de obicei pentru gătit sau pentru sosul de salată. Are un conținut scăzut de grăsimi saturate și un conținut ridicat de grăsimi mononesaturate sănătoase. Acesta conține, de asemenea, acidul gras omega-3, acidul alfa-linolenic (ALA), care este cunoscut pentru că ajută la susținerea funcției cerebrale.

Concluzie: folosește mai ales uleiuri vegetale bogate în grăsimi nesaturate în alimentație și gătit pentru a-ți menține sănătatea generală.

Un alt bonus al dietei nordice

Ajută la reducerea impactului asupra mediului prin încurajarea consumului de alimente organice și cultivate la nivel local, ceea ce elimină necesitatea de a transporta și de a folosi toxine dure. Dieta nordică încurajează, de asemenea, consumul de multe alimente pe bază de plante și limitarea cărnii roșii, ceea ce reduce efectele de seră, poluarea solului și suprapășunatul. Oriunde te afli pe pământ, principiile pozitive ale dietei nordice vor fi benefice nu numai pentru corpul tău, ci și pentru planeta noastră.

Știai că produsele noastre Oriflame Wellness se bazează pe principiile dietei nordice? Descoperă beneficiile acestora.

Text: