Ceramidele: de ce pielea are nevoie de ele?

Deşi ceramidele sunt componente a mai multor produse cosmetice, nu toţi cunosc despre beneficiile acestora. Află de ce ar trebui să incluzi ceramidele în rutina ta zilnică de îngrijire!

Ce trebuie să ştii despre Ceramide?

Ceramidele sunt unele dintre principalele grăsimi aflate în piele. Dacă celulele pielii pot fi comparate cu „cărămizile”, atunci ceramidele reprezintă  „mortarul” care le menţine împreună. Organismul uman este un sistem genial care produce toate substanţele de care are nevoie, inclusiv ceramidele, însă, din cauza factorilor de mediu şi a îmbătrânirii, nivelurile de ceramide din piele pot scădea. Astfel, în ajutor ne vin produsele cosmetice care conţin ceramide.

Ce fac ceramidele pentru piele? 

  • Întăresc bariera pielii şi protejează împotriva agresorilor externi (precum poluarea);
  • Ceramidele din componenţa produselor cosmetice sunt similare grăsimilor naturale, ceea ce înseamnă că imită şi sunt compatibile cu grăsimile proprii ale pielii şi restabilesc integritatea acestora.
  • Hidratează şi posedă proprietăţi anti-îmbătrânire care ajută la menţinerea pielii suple şi netede.

Cum funcţionează ceramidele?

Asemenea „mortarului” care menţine celulele pielii împreună, ceramidele sunt esenţiale pentru o barieră a pielii complet funcţională. O barieră sănătoasă a pielii reţine umiditatea, iar ceramidele sprijină, consolidează şi întăresc bariera pielii pentru a menţine pielea hidratată şi protejată de acţiunea factorilor de mediu. Dacă pielea ta nu are suficiente ceramide, bariera pielii este slăbită şi poate pierde umiditate, ceea ce înseamnă că pielea va fi mai predispusă la deshidratare şi mai vulnerabilă la alergeni şi la efectele poluării şi ale razelor UV.

Dacă organismul produce ceramide, de ce avem nevoie de acestea pentru îngrijirea pielii?

După vârsta de 30 de ani, nivelul de ceramide din piele începe să scadă şi suntem mai predispuşi la deshidratarea pielii, riduri şi piele aspră. Cu cât este mai scăzut nivelul de ceramide în piele, cu atât mai aspră şi mai deshidratată devine aceasta. Pe lângă întărirea barierei de protecţiei a pielii, produsele cosmetice cu ceramide pot fi folosite şi în terapia mai multor afecţiuni dermatologice.

Unde pot găsi ceramidele?

Ceramidele sunt cel mai des găsite în creme şi loţiuni, dar pot fi găsite şi în alte produse de îngrijire a pielii. Atunci când examinezi eticheta, verifică următoarele ingrediente:  

Ceramide combinat cu 1, 2, 3, 6 II, EOS, EOP, NG, NP, NS sau AP
Cetyl-PG Hydroxyethyl Palmitamide
Hexadecanamide
Ingridiente care conţin cuvântul «sphing», în denumire:
o N-stearoyl sphinganine
o N-stearoyl phytosphingosine
o α-hydroxy-N-stearoylphytosphingosine
o Caproyl sphingosine
o Phytosphingosine
o Sphingosine