Ghidul produselor de protecție solară

Cum alegi corect un produs de protecție solară, cum citești informația de pe etichete și cum îți regenerezi pielea după expunerea la soare?

SPF — este un factor de protecție solară. În general, o persoană se poate expune la soare, fără a aplica nici un produs de protecție solară, în jur de zece minute. Dacă aplici un produs cu SPF 10, atunci poți să stai la soare în jur de 100 de minute, iar dacă aplici un produs cu SPF 30 — 300 minute și tot așa mai departe. 

Aceste statistici sunt generale, pentru că oricum la fiecare persoană sunt individuale aceste cifre. Cu cât pielea are o nuanță mai deschisă, cu atât factorul de protecție trebuie să fie mai înalt. Sub acțiunea directă a razelor soarelui, pielea deschisă la culoare începe să se înroșească după 5 minute, în timp ce pielea mai închisă la culoare – aproximativ după 15 minute.  Ia în considerare aceste indicații atunci când alegi produse pentru protecția solară. 

CUM ALEGI?

Atunci când alegi produse de protecție de radiațiile UV este necesar să evaluezi nivelul de activitate al soarelui în zona în care te afli. Dacă alegi un produs doar pentru ieșirile în oraș, picnicuri sau practicarea sportului în aer liber și ai o piele deschisă la culoare, atunci alege SPF 30 , iar dacă nuanța pielii este mai închisă — SPF 15 . Pentru vacanțele la mare, atât persoanelor cu pielea deschisă la culoare și a celor cu pielea mai închisă la culoare, se recomandă utilizarea protecției  — SPF 50 , din cauza activității înalte a soarelui. 

SPF 50 — este cel mai indicat nivel de protecție pentru plajă și zilele caniculare. În pofida faptului că acum se lansează diferite produse de protecție solară cu SPF 70 și chiar SPF 100, SPF 50 acționează la fel. Produsul cu SPF 50  blochează 98%  radiații UV, astfel încât un factor mai înalt de protecție nu poate proteja mai puternic pielea. 

 

 

CE FACI ÎN CAZUL ARSURILOR?

Dacă simți că pielea începe să te usture asta înseamnă că ai suferit o arsură solară. Este posibil să nu fie grav, dar dacă nu iei măsurile necesare, situația se poate agrava. Străduiește-te cât poți de repede să acoperi zonele afectate, să primești un duș răcoritor și să aplici un produs răcoritor și calmant pentru pielea expusă la soare.

Dar dacă totuși ai suferit o arsură mai gravă, iar pielea s-a înroșit și te doare, atunci poți să ieși la soare doar într-o tunică din coton. Pielea are nevoie de timp și ajutor să se refacă. Folosește  produse speciale după plajă  sau creme cu Panthenol din farmacii. 

FOARTE IMPORTANT!

Între orele  11 și 16 soarele este foarte activ, respectiv acțiunea sa periculoasă. Se recomandă să eviți expunerea la soare în acest interval de timp. 
Fără aplicarea produselor de protecție solară, pielea poate suferi arsuri chiar și pe timp posomorât.
Produsele speciale «după plajă» se recomandă a fi folosite imediat cum te întorci de la plajă,  nu doar atunci când deja te-ai ars. 

Aplică crema pentru protecție solară cu 20 de minute înainte de a merge la plajă pentru ca produsul să reușească să se absoarbe în piele. La dorință poți să aplici machiajul peste crema solară.  

SPF, UVA, UVB — toate terminologiile de protecție solară le găsești explicate   în Cartea de Frumusețe Oriflame . 

Text: Foto: Oriflame