Voi avea grijă de mine toată vara: lifehack de la Tatiana Rybakova

Wellness-expertul oficial Oriflame ne va vorbi despre îngrijirea personală în timpul verii și ce suplimente te vor ajuta să îți menții frumusețea și sănătatea.

 

Toți așteptăm cu nerăbdare să vină zilele calde pe care să le petrecem în aer liber și la soare, dar trebuie să fim pregătiți pentru această perioadă în ceea ce privește stresul oxidativ. Știința modernă a dovedit deja să frumusețea și tinerețea depind nu numai de îngrijirea externă ci vine din interior.

Somnul, alimentația sănătoasă, activitatea fizică și respingerea obiceiurilor proaste este fundamentul stării de bine, dar în condițiile unei lumi mereu în schimbare și ecologie precare, acest lucru nu este adesea suficient. De ce și ce să faci? Mai întâi haideți să ne clarificăm cu câțiva termeni importanți.

Ce este stresul oxidativ?

Stresul oxidativ este termenul folosit pentru afecțiunile produse de speciile reactive de oxigen numite radicali liberi. Acesta dă naștere la o reacție în lanț care influențează integritatea celulelor sau duce la distrugerea acestora.

Nu te speria, acesta este un proces natural, de exemplu, aproximativ trei miliarde de celulele mor la fiecare trei minute sub influența stresului oxidativ.

Ce sunt radicalii liberi?

Radicalii liberi sunt atomi sau fragmente moleculare care au un număr de electroni în plus sau în minus, funcționând ca agenți agresivi care apar constant într-un corp sănătos. Ei sunt o componentă importantă a sistemului imunitar, deoarece lucrul lor este să facă față bacteriilor și celulelor moarte. 

În cantități deosebit de mari aceștia se formează din cauza unor factori adverși precum obiceiurile proaste (fumatul, alcoolul), ecologia poluată, radiațiile ultraviolet. De asemenea, numărul lor în organism crește în cazul deficitului de vitamina D și a diferitor boli, precum obezitatea, rezistența la insulină, diabetul zaharat tip 2 și dezechilibru hormonal.

La ce duce stresul oxidativ?

O stare prelungită a stresului oxidativ amenință dezvoltarea sindromului de oboseală cronică, atunci când o persoană nu are putere, este somnolentă, are salturi emoționale, apare riscul de boli cronice și disfuncții cerebrale.

Cum să ajuți organismul?

Pe lângă principiile de bază pentru un corp sănătos enumerate mai sus, una dintre cele mai importante reguli de îngrijire personală este abordarea complexă,  care include luarea de antioxidanți și o îngrijire externă corespunzătoare a principalului organ de protecție a corpului – pielea.

Antioxidanții sunt molecule care nu dau naștere la reacții în lanț, atât de periculoase pentru organism, provocate de radicalii liberi. Mulți din ei îți sunt cunoscuți de multă vreme: vitamina C din citrice și ardei roșii, vitamina E din uleiuri vegetale și nuci, beta-caroten din morcovi și pătrunjel, coenzima Q10 din carne de vită și hering sau flavonoide din ceai verde și fructe de pădure.

În dieta multor persoane există pre multe alimente rafinate și procesate a căror valoare nutritivă este redusă. De asemenea, ne place să petrecem timpul la soare, mai ales vara, mâncând o înghețată, un obicei preferat încă din copilărie și care acum este o amenințare pentru sistemul nostru imunitar pe termen lung. Nu spun că trebuie să te ascunzi mereu de soare și să nu mănânci niciodată înghețată, dar merită să faci câteva schimbări în stilul tău de viață pentru vară.

  1. Protejează-te de soare

Nu ieși la soare în mijlocul zilei, acoperă părțile sensibile ale pielii, folosește protecție solară și poartă o pălărie.

      2. Ai grijă de dieta

 Crește cantitatea de legume, verdeață și fructe de pădure din dieta zilnică. Fitonutrienții din compoziția lor au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, controlează radicalii liberi și protejează împotriva stresului oxidativ. În farfuria ta trebuie să fie un curcubeu, ceea ce înseamnă varietate maximă de nutrienți. De asemenea, nu neglija sursele de grăsimi sănătoase sub formă de nuci, unt și pește. Stilul dietei mediteraneene este cel mai apropiat de regimul de vară și îți permite să menții o dietă sănătoasă și o dispoziție bună.

        3.Urmărește umiditatea din interior și din exterior

Problema hidratării în lunile de vară este în special acută, nu aștepta să îți fie sete, deoarece chiar și prezența sa mică indică faptul că organismul este deshidratat. Tot în perioada de vară trebuie să acorzi o atenție deosebită pielii – eu adaug esența hidratantă ca parte a îngrijirii complexe, acest format a fost recunoscut de mult timp în industria frumuseții datorită țărilor asiatice. Esența cu un prebiotic marin multi-activ vindecă microflora pilelii, hidratează și favorizează îngustarea porilor. Restaurează pielea, întărește epiderma, îmbunătățește tenul și îi conferă un aspect mai sănătos.

Hidratarea corectă este cheia sănătății și tinereții pielii. Când pielea este hidratată funcțiile sale de protecție cresc și fac față efectelor nocive ale mediului, iar aceasta arată proaspătă și frumoasă. Sarcina oricărui produs nu este doar de a reține umiditatea, dar și a face aceasta să funcționeze pe piele. Ingredientele active din compoziție atrag umezeala și o transmit celulelor pielii. De asemenea, creează o peliculă hidrofilă care îmbunătățește bariera protectoare a epidermei. 

 

        4. Ia suplimente de antioxidanți

Propria noastră apărate antioxidantă a organismului nu poate face față întotdeauna atacului stresului oxidativ, astfel încât capsulele de Astaxanthină și extract de afine vor fi utile – ele conțin astaxantina naturală de carotenoid, care are o structură unică diferită de alți antioxidanți, permițându-i să acopere întreaga celulă și să ofere protecție din interior. Pentru a îmbunătăți proprietățile benefice ale produsului, conține și extras de afine din pădurile Suediei, precum și vitaminele C și E. Această combinație îmbunătățește proprietățile antioxidante ale organismului, protejând celulele de stresul oxidativ.

         5. Calmează-te

Starea psihologică afectează în mod direct nivelul stresului oxidativ și nu putem decât să remarcăm că viața noastre este plină de atâtea evenimente care ne destabilizează. Aici pot recomanda practici de respirație, meditație, plimbări în aer curat și timp cu cei dragi. Caută motive pentru a te bucura de lucruri mărunte, indiferent de situație.