Cum să trăiești pentru tine fără să te simți vinovat

Aici vei afla cum dragostea față de sine poate face minuni.

1. AJUTĂ-TE PE TINE ÎNSUȚI
În loc să salvezi omenirea, prietenii, pe cei dragi și rudele, acordă-ți atenția ție însuți. Ține minte că dorințele tale  sunt mai importante decât viața și fericirea celorlalți. Și nu trebuie să te simți vinovat pentru că dai prioritate propriilor dorințe. Și nu trebuie să meriți iubirea cuiva. Ești demn de a fi iubit fără a demonstra ceva. E mult mai simplu de a fi alături de o persoană cu adevărat fericită! 

Cum să faci ordine: include, câte puțin în agenda de zi, lucrurile ce țin de tine. Fă ceea, ce ai lăsat de mult timp la o parte. Ia-ți liber, atunci când te simți prost. Ia-ți liber și dedică o zi privind filmul preferat. Organizează o întâlnire cu prietenii, pe care nu i-ai văzut de mult timp. Mergi la culcare mai devreme decât obișnuiești să o faci de obicei. 

2. NU RĂSPUNDE IMEDIAT
De fiecare dată când ți se cere ajutor, cere timp să te gândești. Acest lucru îți va da posibilitatea de a evalua corect, dacă ai resurse. În caz contrar, riști să îți asumi responsabilități, incomensurabile posibilităților

Cum să faci ordine: gândește-te în ce parte a vieții iei o decizie pripită. Și învață-te să spui «Nu». Acesta este un cuvânt măreț, care te ajută să stabilești anumite limite pentru a trăi propria viață, nu pentru a face față problemelor celorlalți.

3. NU RĂBDA DUREREA ȘI BOALA
Nu există valoare în suferință. Suferința poate fi înțeleasă ca mersul la serviciu, atunci când ești bolnav, lucrul 24 din 24 sau oricare alte lucruri pe care le faci, ignorând propriile nevoi pentru a-i mulțumi pe ceilalți. Aceasta nu te va face erou în ochii lor. Când ești bolnav – poți să-i infectezi pe alții. Când lucrezi mai mult decât este nevoie și obosești cronic, nu poți face față chiar și celor mai simple sarcini. Nu se merită.

Cum să faci ordine: creează-ți o agendă. În fiecare zi dedică 15 minute pentru a scrie despre ceea ce simți — fizic și mental. Acest lucru te va ajuta să ucizi două păsări cu o singură piatră: să scapi de energia negativă și să găsești răspunsuri la întrebări.

4. FĂ CEEA CE ÎȚI PLACE
Să faci ceea ce nu-ți place, să lucrezi la un serviciu care nu îți aduce plăcere, să trăiești cu cei, care nu ne merită, — oare aceasta este o viață de vis? Desigur că nu. Este înfricoșător să începi ceva de la început, este groaznic să pășești pe terenuri necunoscute și să iei decizii riscante? Te înțelegem. Dar să trăiești o viață străină este și mai groaznic, mai mult ca atât, îți afectează sănătatea.

Cum să faci ordine: gândește-te la ceva, cu ce mereu ai visat să te ocupi. Pictura? Găsește cursuri de artă în apropierea casei. Dansul? Mergi la diferite școli și găsește una, care să îți placă cu adevărat. Inițierea propriei afaceri ?  Înscrie-te la master-classurile antreprenorilor renumiți și pune întrebări cu privire la începutul carierei. Poate acesta va fi un imbold pentru un start reușit?

5. NU-L FACE PE EROUL DE UNUL SINGUR
Se spune că dacă vrei să mergi repede – mergi de unul singur. Dacă vrei să ajungi departe – mergi împreună cu cineva. Să te încarci cu toate -  nu îți face cinste. Este o sarcină complicată. Mai bine găsește persoane care privesc în aceeași direcție și formează o echipă. 
 
Cum să faci ordine: deleghează autoritatea. Multe lucruri nu ar trebui să fie făcute perfect. Cel mai des aceste trebuie pur și simplu îndeplinite, și atât. Când le permiți altora să încerce și să facă greșeli, îi ajuți să crească, să se simtă responsabili, iar ție – îți rămâne mai mult timp pentru lucrurile plăcute.   
Text: Foto: Orifame