Problema 1. „Tu meriți tot”
Din toate părțile – și în special în ajunul Anului Nou – ni se spune că trebuie să avem tot ce e mai bun, scump și prestigios, pentru că atunci noi înșine o să devenim mai buni. Și dacă acest „cel mai bun” nu ne este accesibil, se pornește mecanismul de protecție: „nu doare – aceasta și am vrut”. Ne ascundem necesitățile și dorințele adânc în sine ceea ce duce la frustrare și chiar depresie.
Psihologii susțin: pentru a evita stresul, nu trebuie să renunțăm la alegere sau să acceptăm doar „ce e mai bun”, ci să înțelegem să alegem ceea ce este „destul de bun”. Orientează-te la necesitățile reale și prioritățile lucrurilor, nu la ce e mai scump și prestigios.
Exemple:
1) Ce cauți: un rimel ce curbează genele sau un rimel la prețul unei cine în restaurant, pe care văzându-l prietenele tale să te invidieze? Ia-ți ție rimelul The ONE No Compromise, prietenelor — COLOURBOX și The ONE Lash Transformer și mergeți împreună la restaurant.
2)Tu ai nevoie de o cremă de noapte, sora – matifiantă, mama – anti-îmbătrânire. În locul unui produs de brand procură două creme din gama Optimals «Hydra» pentru tine și sora ta, iar mamei – setul de creme Love Nature.
Problema 2: O să-mi ajungă bani pentru tot?
Cadourile și cumpărăturile sunt un program distractiv, aspectul – fiecare punct din această listă are prețul său. Ca urmare, te confrunți cu alegerea: să mă bucur pe mine sau să îi fac un cadou fratelui, copilul sau părintele, prietenul sau prietena? Dacă ștergi punctele mai dragi din program în locul trăirilor pline de bucurie apare apatia. Alegând opțiunea „mă bucur pe mine” – te simți egoist. Alegând „îi bucur pe ceilalți” – te simți victimă. Un cerc vicios.
Soluția: Economisirea – înseamnă venit
A avea grijă de sine – este o nevoie naturală. Un om care nu se iubește pe sine nu e capabil să dea cu adevărat. A avea grijă de cei dragi – o altă nevoie naturală, și pentru a simți o armonie, trebuie să faci un efort pentru a satisface ambele nevoi. Soluția este simplă: economisește nu pe emoții și impresii, ci pe „nu atât de necesar pe moment”.
Exemple:
1) Poți înainte de fiecare sărbătoare din decembrie și ianuarie să mergi să-ți faci manichiura la un salon de frumusețe. Dar poți cumpăra colecția de oje rezistente The ONE și în fiecare zi să strălucești cu o manichiură impecabilă, iar banii economisiți să-i cheltui pentru o rochie sau pantofi pentru seara dintre ani. Și bani pentru un ruj de buze The ONE au să-ți rămână.
2) Suvenirele pentru colegi amenință prin a cheltui o groază de bani și a lăsa copilul fără schiuri? O alternativă a bugetului scump pentru agende (neutile în deceniul smartphone-lor) vor deveni seturile «Christmas Wish» или «Spiced Citrus».
Problema 3. Am să reușesc?
A reuși să mergi în mai multe centre comerciale din diferite colțuri ale orașului, să urmărești orarul transportului și să cumperi bilete, a nu uita de produse alimentare, bradul de Crăciun și decorațiunile pentru casă – doar gândul la toate acestea îți trezește dorința să te culci și să te trezești abia pe 8 ianuarie pentru a merge la serviciu.
Ei – numeroase magazine online, servicii online și livrări la domiciliu. Utilizează această posibilitate și minimizează mersul la cumpărături. Dar nu comanda câte un singur produs de pe 20 de site-uri pentru a nu îți transforma viața într-un puzzle logistic.
Exemplu:
Pentru verișoara Ana – cupă pentru înghețată, soțului ei o tijă de pescuit, prietenei Luminița – o eșarfă, fratelui Mihail – o rachetă de tenis, soției lui – un parfum. Iar acum imaginează-ți cât timp o să-ți ia pentru a realiza acest plan. Există o modalitatea mai ușoară de a cumpăra toate darurile în funcție de caracter și hobby-uri – arome. Pentru verișoara Ana ce adoră dulciurile - The ONE Disguise, soțului ei pescar — Signature Zoom, creativei Luminița — My Destiny, atletului Mihail — Citrus Tonic, și soției sale mereu veselă — Miss Happy.
Dacă analizăm bine, totul este simplu și deloc înfricoșător. Utilizând și combinând aceste trei tehnici eficiente, vei crea magia sărbătorii pentru sine și pentru cei dragi – fără cheltuieli în plus, efort și nervi.