Puterea spiritului: 7 idei despre modul în care mirosurile ne influențează viața

Generează stări și emoții noi, transmite impresii și e un element cheie al jocului de seducție— ce puteri mai au aromele asupra noastră?

1. Atunci când simțim o aromă, moleculele ei nimeresc în hipofiză — aceasta este o glandă a creierului care, inclusiv, are și funcția de producere a hormonilor. Mirosurile influențează și schimbă starea hormonală, determinând anumite emoții și acțiuni. Dacă unele arome calmează, iar altele generează stări de bucurie, asta nu e întâmplător – influența lor asupra stării noastre emoționale este confirmată științific. Cu ajutorul mirosurilor îți poți ridica productivitatea, poți să te simți plină de energie sau să te cufunzi într-un somn relaxant.  Fă-ți un obicei de a-ți cumpăra regulat diferite arome, ca să poți alege mirosul dispoziției tale. 

2. Un lan cu flori sau un atelier de tâmplărie, ciocolată sau caramelă sărată? Poți să te contrazici ore în șir cu prietena ta referitor la aroma parfumului ei și asta este absolut normal: în toată lumea nu se vor găsi două persoane care să perceapă la fel același miros. Fiecare dintre noi are zonele sale oarbe, de parcă creierul nostru scoate la iveală anumite note, definind o compoziție unică, diferită de ceea ce simte mama sau colegul de birou. 

3. În industria parfumieră există o direcție completă de dezvoltare a aromelor pentru magazine, aeroporturi, clinici și oficii. Combinația corectă a uleiurilor esențiale mărește concentrarea atenției lucrătorilor și stimulează procesul de cumpărare.  

4. Fiecare om are în jur de 10 milioane de receptori olfactivi, care au capacitatea de a diferenția câteva trilioane de arome – și ele toate ne influențează, chiar dacă noi nu le simțim întotdeauna. În ciuda tuturor stereotipurilor, parfumierii nu dețin puteri supranaturale, mai degrabă e vorba de antrenament și ani lungi dedicați studierii aromelor și combinațiilor acestora. 

5. Mirosul transmite mai rapid semnale creierului decât alte organe: percepem mirosurile cu o jumătate de secundă mai repede decât sunetele și texturile. Doar avem impresia că cheia primei impresii este un limbaj clar, argumentativ, ținuta sau zâmbetul. În primul rând, interlocutorul nostru ne simte mirosul! 

6. Mirosul natural al omului se schimbă în dependență de emoțiile pe care acesta le simte. Frica, plăcerea, fericirea, încordarea — toate aceste emoții pot fi transmise celuilalt printr-o simplă îmbrățișare.

7. Nu-i așa că în timpul răcelilor și virozelor, dispare gustul alimentelor. Asta se explică prin faptul că mirosul, în mărime de 80% răspunde de perceperea gustului, noi aproape că nu-l simțim și diferențiem mâncarea datorită texturii. 

Text: Foto: Oriflame