Oud uimitor: 5 factori despre notele noului parfum

În lumea aromelor, oud-ul este considerat unul dintre cele mai scumpe și controversate ingrediente: poate fi apreciat în același timp însă poate fi și urât. Noi am decis să încercăm.

SCURTĂ ISTORIE
Oud-ul este menționat în Coran și Vechiul Testament, povestiri despre Sinbad și rețetele Ayurveda. Budiștii au folosit acest parfum pentru meditație, în China au fost considerați un remediu pentru multe boli, în lumea arabă, ud a fost întotdeauna un simbol al prosperității și al bunăstării (purtat de cele mai multe ori de bărbați). Până în anii 2000 parfumul din categoria lemnos-balsamic era folosit mai mult în medicină, decât în crearea aromelor. În 2002, Tom Ford, care lucra la Yves Saint Laurent, a lansat primul oud M7 comercial. Dar pentru piața în care domneau mirosurile florale, o asemenea aromă părea ciudată pentru persoane, iar lansarea a eșuat. Ford a repetat din nou în 2007, făcând o compoziție mai ușoară. În același an, Pierre Montale, care a lucrat la comenzile șeicilor, a decis să elibereze un miros similar, dar pentru publicul larg. Rezultatul — succes urias, statut cult și vânzări mari. În 2017 aromele de oud sunt din nou în tendință.

CUM SE EXTRAGE OUD-UL?
Lemnul de oud este extras din lemnul de agar (Aquilaria), care crește în Asia de Sud-Vest. Uleiul utile este obținut atunci când copacul e atacat de o ciupercă Phaeoacremonium parasitica (acesta e un lucru rar). Arborele bolnav cedează o rășină specială.Din interior pentru a lupta împotriva infecției, trunchiul este impregnat cu o rășină groasă, întunecată, parfumată — procesul durează mai mult de 60 de ani, din 20 kg de lemn se primește doar 12 ml de ulei valoros. În plus, rezultatul depinde de anul, de locul de creștere a copacului și de calitatea producției de ulei. Se extrage utilizând hidrodistilarea, distilarea cu abur sau extracția dioxidului de carbon. Rezultatul este o aromă lemnoasă caldă și picantă.

CÂT COSTĂ?
Oud-ul — e singurul ingredient care e inclus în denumirea parfumului. Se obține din ulei de lemn de agar, costul care, potrivit International Journal of Pharmaceutical and Life Sciences, se apropie de 30 de mii de dolari pe litru. Lux real!

DE CE OUD-ul ESTE ATÂT DE POPULAR?
«Oud-ul este un ingredient extrem de rar», — spune Chandler Burr, fost critic parfumier de la New York Times. «El este ca un împărat printre notele de parfum: nu există o astfel de combinație în nici un alt ingredient». Viu și intens, memorabil, atractiv și multi facial — aroma de oud depinde de compoziția acestuia.

SUNT AROME OUD LA ORIFLAME?
Da! Chiar două: cald și misterios Mysterial Oud pentru ea și fără compromisuri și elegant Intense Oud pentru el.În inima noilor parfumuri ale seriei Women’s & Men’s Collection — nota prețioasă a unui pomului de oud. În compoziția feminină este încadrată cu ulei de trandafir, garoafă și șofran, la bărbați — grapefruit, vetiver și lemn de trandafir. Apropo, ud este considerat un ingredient in unisex si poate fi potrivit atat pentru barbat cat si pentru femeie. Nu lăsați stereotipurile să vă limiteze dispoziția!

Text: Foto: Oriflame