De ce exercițiile nu duc la pierderea în greutate?

Una din cele mai frecvente întrebări legate de sala de fitness – de ce nu pot pierde în greutate, în ciuda exercițiilor? S-ar putea ca și tu să îți fi pus această întrebare? Dacă da, atunci expertul nostru categoria Wellness Dr. Elizabeth Nordstrom are răspunsul!

MASA ȘI ANTRENAMENTELE

„Oamenii de multe ori cred că pot „arde” caloriile acumulate la masa de prânz în timp ce merg la sală, mai ales dacă au senzație de foame după antrenament”, - explică Elizabeth. „Dar, în conformitate cu numeroase studii, avem tendința de a supraestima intensitatea antrenamentelor în ceea ce privește energia consumată, și, în același timp, subestima numărul de calorii obținute. De multe ori nu luăm în calcul gustările: nuci, băuturi, o jumătate de măr – și totuși ele, de asemenea, conțin calorii, care în cele din urmă se transformă în kilograme. Este matematică simplă. Pentru a pierde în greutate trebuie să arzi mai multă energie decât consumi.”

TOTUL ȚINE DE DIETĂ

„Dacă te antrenezi în mod activ și apoi mănânci mâncare nesănătoasă sau mănânci în exces, nu vei putea scăpa de kilogramele în plus. Pentru a nu simți senzația de foame consumă alimente bogate în fibre și proteine. Afirmația că glucidele sunt rele este greșită – ele sunt o parte esențială a unui regim alimentar echilibrat, de aceea jumătate din masa ta trebuie să conțină legume. Iar la băuturile dulci, cu siguranță, trebuie să renunți.”

MUȘCHII CONTRA GRĂSIMII

„Un kilogram de țesut muscular cântărește la fel de mult ca un kilogram de grăsime. Dar, pentru că musculatura este mai densă ea are nevoie de mai puțin spațiu în corp decât grăsimea. Așa că, dacă te antrenezi mult și devii mai subțire, greutatea va crește. Măsoară progresele nu în kilograme, dar în dimensiunea taliei și a șoldurilor, dacă aceste cifre sunt mai mici, cel mai probabil te îndrepți în direcție corectă.”

GREUTATEA APEI

Corpul nostru este constituit din aproximativ 80% apă. Prin urmare, greutatea noastră poate varia de la o zi la altă. Pentru a nu obține exces de apă ai nevoie să efectuezi exerciții fizice să beai apă în cantități adecvate (deoarece odată cu deshidratarea organismul își rezervă lichid), evită sarea și consumă alimente bogate în fibre. 

 

 

CE EXERCIȚII AJUTĂ?

Antrenamentul cardio cum ar fi alergatul sau bicicleta te vor ajuta să arzi mai multe calorii în timpul efectuării exercițiilor. Antrenamentele de forță ajută la arderea caloriilor în mod constant în timpul zilei. Aceste tipuri de antrenamente trebuie combinate. În plus, câteva obiceiuri sănătoase te vor ajuta să fii în mod constant în formă și să arzi caloriile doar în drum spre locul de muncă sau acasă – urcă scările în loc de ascensor, coboară din transport cu una două stații mai devreme, procură un pedometru – norma pentru o persoană sănătoasă este nu mai puțin de 10000 de pași pe zi. 

CONCLUZIE


Pentru cei mai mulți oameni pentru a ajunge la greutatea ideală este mai ușor să urmeze o dietă corectă decât antrenamentele. Dar, dacă scopul tău nu este numai pierderea în greutate dar, de asemenea, menținerea unui stil de viață sănătos ai nevoie să combini o dietă adecvată și exercițiile fizice. De asemenea, este necesar să se evalueze în mod obiectiv acțiunile și rezultatele acestora: în cazul în care după o lună de alergat seara ai depistat că ai adăugat în greutate, este puțin probabil din cauza mușchilor, mai degrabă poate fi vorba de supraalimentare, sau alimentația incorectă. Înlocuiește cola cu apă simplă, mergi pe jos, renunță la fast-food – drumul spre sănătate și frumusețe începe cu acești pași simpli, dar importanți. 

 

 


Text: Foto: Shutterstock