De ce este atât de importantă apa pentru sănătate?

Cu siguranță știi cât de importantă este apa atât pentru sănătate cât și pentru aspectul fizic. Dar care este motivul? Ce efecte are apa asupra organismului? Iată răspunsurile mai jos!

1. MENȚINE O BUNĂ FUNCȚIONARE A CREIERULUI
Știai ca 80% din volumul creierului este constituit din apă? Într-adevăr, așa este. De fapt, pentru a funcționa în condiții optime, creierul are nevoie de o cantitate echilibrată de apă și alte substanțe.

Gândește-te astfel: când pierzi prea multă apă (fie pentru că nu bei îndeajuns în timpul zilei, fie pentru ca faci exerciții fizice și nu te hidratezi suficient ulterior), celulele creierului își pierd din eficiență. Cu toate acestea, atunci când îți refaci stocurile de apă, vei observa că te poți concentra mai bine, ai o memorie mai agilă și dormi mai profund.

2. ÎNLESNEȘTE POMPAREA SÂNGELUI DIN INIMĂ

Chiar dacă nu realizezi acest lucru, inima ta lucrează încontinuu – pompează aproximativ 7600 litri de sânge zilnic. Când hidratarea are un nivel optim, inima pompează sângele mult mai ușor. Pe de altă parte, deshidratarea duce la un volum de sânge mai scăzut, de aceea inima trebuie să muncească mai mult pentru a pompa sângele și a furniza oxigen către celule. Acest lucru se întâmplă atunci când simți că efortul fizic este mult mai dificil decât în mod normal.

3. OFERĂ ENERGIE

Cantitatea de apă pe care o bei are un efect direct asupra energiei tale. De fapt, studiile arată că femeile care sunt deshidratate resimt de cele mai multe ori o deteriorare considerabilă a stării generale și a energiei. În loc să apelezi la cofeină sau la zahăr (care pot cauza o și mai mare scădere a nivelului de apă din organism), fă tot posibilul să bei ceea ce îți aduce reale beneficii.

4. ÎMBUNĂTĂȚEȘTE ASPECTUL PIELII

Poate ai observant că atunci când nu bei destulă apă, pielea devine mai rigidă, mai uscată, lipsită de strălucire. Pe de altă parte, pielea hidratată arată mai suplă și mai radiantă. Care este motivul pentru care se întâmplă acest lucru? Explicația este că un consum de apă adecvat duce la creșterea producției de celule, rezultând o piele ce radiază de sănătate. O idee bună pentru a crește și mai mult nivelul de hidratare al pielii este să aplici crema hidratantă atunci când pielea este ușor umedă (de exemplu imediat după ce ieși de la duș sau după ce te-ai spălat pe față), deoarece produsul se absoarbe mult mai ușor. 

 

Text: