3 lucruri pe care nu le știai despre istoria parfumurilor

Lumea parfumurilor ne poate purta în locuri minunate și poate dezvălui povestea fiecăreia dintre noi. Cu toate acestea, există înca multe informații interesante despre parfumuri care așteaptă să fie descoperite. Să ne întoarcem înapoi în timp și să aflăm unde a început totul!

1.CUM AU APĂRUT PARFUMURILE?
Există diferite teorii cu privire la originea acestora, dar cel mai frecvent sunt menționați în aceeași măsură mesopotamienii, perșii și egiptenii ca fiind primii creatori de parfumuri din lume. Primul producător de parfumuri cunoscut a fost o chimistă numită Tapputi, care a creat primul parfum cu smirnă, uleiuri și flori în Mesopotamia babiloniană. În Egipt, cu aproape 4000 de ani în urmă, oamenii foloseau parfumul în diferite situații, de la ceremonii religioase până la preparate de înmormântare și chiar pentru uzul zilnic.

Parfumul era considerat a fi sudoarea zeului soare Ra, fiind, prin urmare, considerat ca fiind un simbol sfânt. Egiptenii aveau chiar un zeu al parfumurilor numit Nefertum, care purta coroană de flori făcută din nuferi, unul dintre cele mai comune ingrediente din industria parfumurilor folosite în prezent. Perșii au fost, de asemenea, mari admiratori ai parfumurilor, fiind folosite în mod frecvent ca simbol al statutului politic. Aceștia le utilizau într-o asemenea măsură încât era ceva obișnuit ca regii să apară alături de sticle de parfum în picturile persane!

Abia mai târziu când grecii și romanii au preluat Persia și s-au familiarizat cu parfumul, acesta a început să fie considerat ca o formă de artă. Ulterior, s-a răspândit treptat  în întreaga lume, iar în 1190, când parfumul și-a făcut apariția în Paris, a început să se dezvolte și comercializarea sa, înflorind în industria masivă din zilele noastre.

2. CARE A FOST PRIMUL PARFUM DIN LUME?
Semnificația și statutul parfumului s-au dezvoltat în mod diferit în diferite țări, astfel încât au existat multe tipuri de arome care au fost considerate parfumuri cu mult înainte de introducerea primului parfum modern. Maghiarii au fost cei care au elaborat în cele din urmă parfumul modern purtabil, realizat din uleiuri parfumate amestecate într-o soluție de alcool. Primul parfum realizat pentru uz personal exclusiv a fost pentru Regina Elisabeta din Ungaria și era cunoscut în întreaga Europă sub denumirea de Apă ungurească. Parfumul era alcătuit în principal din ingrediente naturale, cum ar fi rozmarinul și cimbrul.

3. CARE SUNT CELE MAI SCUMPE INGREDIENTE DIN LUME?
S-ar putea să nu te aștepți la asta! Cele mai bune și mai scumpe parfumuri sunt făcute din uleiuri absolute, o combinație de amestecuri concentrate, foarte aromatice și uleioase, extrase din plante sau anumite flori. Ingredientele naturale sunt cele mai scumpe deoarece sunt de obicei foarte rare, extrem de dificil de obținut sau foarte strict reglementate. Cele mai costisitoare ingrediente din lume sunt iasomia, trandafirul bulgăresc, oud(lemnul de agar), mosc-ul și orris-ul(rădăcina de iris). Cel mai scump ingredient din lume este ambergris, o substanță produsă în sistemul digestiv al cașaloților. Prețul ridicat al unui ingredient poate fi, de asemenea, datorat faptului că sursa naturală a fost pierdută, ca și uleiul natural oud sau dacă ingredientul este în afara sezonului, asemenea ylang ylang-ului din Madagascar.

Pentru a crea parfumuri, la Oriflame folosim numai ingrediente de înaltă calitate din întreaga lume. Vrei să afli mai multe delatii?Te invităm într-o călătorie în lumea aromelor!

Text: Foto: Oriflame