ABC-ul alimentației sănătoase

Nu este întotdeauna ușor să ne dăm seama la ce se referă termenii specifici atunci când vine vorba de Wellness. Și pentru că organismul nostru nu produce în mod natural vitaminele, mineralele și acizii grași Omega 3, trebuie să ne luăm acești nutrienți din alimentație. Dar cum știm ce anume să mâncăm și de ce trebuie să consumăm anumite produse? Acest ghidul cuprinzător îți pune la dispoziție ajutorul de care ai nevoie.

GHIDUL VITAMINELOR


Vitamina A Ai nevoie de vitamina A pentru o piele sănătoasă, vedere bună, pentru un sistem imunitar puternic și pentru o creștere armonioasă. Organismul nostru transformă beta-carotenul, pigmentul roșu-portocaliu regăsit în legume și fructe, în cantitatea necesară de Vitamina A de care corpul are nevoie, așa că nu trebuie să te îngrijorezi de exces. 
Consumă: Legume cu frunze verzi, morcovi, caise, lactate, ouă și pește. 

Vitamina B Există opt vitamine tip B cu beneficii pentru un metabolism sănătos, pentru funcționarea normală a sistemului nervos și muscular și pentru formarea normala a celulelor sangvine. Vitamina B este sensibilă la procesul de procesare a alimentelor, de aceea persoanele care consumă în mod frecvent mâncare procesată suferă de un deficit de această vitamină esențială. 
ConsumăLegume crude, fructe, oleaginoase, produse din cereale integrale (precum orez brun sau paste din grâu integral), ouă și pește. 

Vitamina C Majoritatea oamenilor este familiară cu vitamina C. Acest antioxidant puternic joacă un rol esențial în producția de colagen din țesutul conectiv  și de aceea este atât de important aportul de vitamina C pentru sănătatea pielii, dinților, oaselor și vaselor de sânge. De asemenea, ajută corpul să asimileze fierul din alimente.
Consumă: Fructe, afine, varză de Bruxelles și rădăcinoase. 

Vitamina D Cea mai importantă sursă de vitamina D este soarele și se spune că o plimbare de 30 de minute după-amiaza este la fel de benefică precum consumul a 10 pahare de lapte! Ai nevoie de vitamina D pentru a asimila calciul și pentru buna funcționare a sistemului imunitar, precum și celui muscular. Lipsa vitaminei D poate cauza boli musculare, așa că este esențial să asiguri corpului cantitatea necesară. 
Consumă: Pește gras și gălbenuș de ou. 

Vitamina E Vitamina E este un antioxidant ce protejează celulele corpului de radicalii liberi, ce au efect negativ asupra celulelor sănătoase. Vitamine E acționează în sinergie cu Vitamina C. 
Consumă: Oleaginoase, fasole, ouă, legume verzi și cereale. 

Vitamina K Vitamina K ajută la coagularea sângelui și la refacerea și întărirea  oaselor. Bacteriile benefice din intestin produc în mod natural Vitamina K, însă este important să o obții și din alimentație. 
Consumă: Broccoli, spanac și varză de Bruxelles.
 

 

GHIDUL MINERALELOR

Calciu Calciul este esențial pentru sănătatea oaselor, a dinților și a țesuturilor. Reglează funcționarea sistemului muscular și nervos și este esențial în coagularea sângelui.
Consumă: Legume cu frunze verzi, migdale, fasole, fructe și lactate. 


Magneziu Magneziul este implicat în peste 300 de reacții metabolice esențiale din organismul nostru, inclusiv producerea energiei, funcționarea normală a inimii și contracțiile musculare. De cele mai multe ori nu includem în alimentația noastră suficiente alimente bogate în magneziu.
Consumă: Legume cu frunze verzi, oleaginoase (migdale și caju), semințe și cereale integrale.


Seleniu Seleniul ajută la transformarea antioxidanților în enzime care previn efectele negative ale radicalilor liberi. Deficitul de seleniu poate contribui la un sistem imunitar slăbit și la disfuncționalități miocardice.
Consumă: Cereale, oleaginoase, ciuperci și pește. 



Zinc Un sistem imunitar sănătos are nevoie de zinc. Zincul ajută corpul să se vindece, să ardă carbohidrații, ajută la obținerea unei pieli sănătoase și la funcționarea corectă a simțurilor precum, vederea, mirosul și gustul.
Consumă: Semințe (de susan, floarea soarelui și dovleac), oleaginoase, carne, linte și ciuperci. 


Iod Iodul este o componentă esențială pentru hormonii tiroidei, ce reglează metabolismul și dezvoltarea armonioasă a organismului și ajută funcționarea sistemului reproducător. Carența de iod poate duce la boli mentale.
Consumă: Sare, fasole cartofi, lactate și ouă. 


Cupru Cuprul este necesar pentru a avea un sistem nervos sănătos, pentru producția melaniei și pentru energie. De asemenea, ai nevoie de cupru pentru formarea colagenului și elastinei în piele și pentru țesuturile conective de la inimă, din sânge și pentru oase.
Consumă: Fasole, oleaginoase, semințe și ciuperci.


Fier Fierul este important pentru celulele roșii din sânge ce detoxifică și conduc oxigenul în corp. Fără fier, riscul de anemie este mare.
Consumă: inte, fasole, căpșuni și carne roșie. 



ȘI ACIZI GRAȘI...



Omega-3 La fel ca și în cazul vitaminelor, corpul nu poate crea Omega-3, așa că trebuie să îl obții din alimentație sau suplimente. Omega-3 reduce inflamațiile, conntribuind la reducerea riscurilor de boli cardiovasculare, cancer și artrită. De asemenea, susține buna funcționare a creierului și îmbunătățește vederea.
Consumă: Pește gras (macrou, păstrăv și somon), nuci, suplimente Omega-3.

Text: Foto: Shutterstock