Sfatul expertului: Dieta indicelui glicemic - Ghidul sănătății tale

Probabil că nu este prima dată când auzi despre dieta indicelui glicemic. Beneficiile acestei diete sunt multiple, de la scăderea în greutate, reducerea riscului de apariție a diabetului tip 2 și bolilor de inimă până la îmbunătățirea nivelului de energie și a condiției fizice, în general. De fapt, este mai mult decât o dietă, este un stil de viață. Noi am stat de vorbă cu expertul nostru, Dr. Elisabet Nordstrom, pentru a afla mai multe.

CE ESTE INDICELE GLICEMIC?
IG-ul (indicele glicemic) este un sistem ce măsoară cât de repede și în ce măsură alimentele ingerate cresc nivelul de zahăr în sânge. Indicele cuprinde valori între 0 și 100. Alimentele cu un indice glicemic ridicat (cele peste 70) sunt ușor de digerat și de absorbit în sânge, motiv pentru care cauzează fluctuații semnificative asupra nivelului de zahăr din sânge. Alimentele cu un indice glicemic scăzut (cele sub 55) conduc la creșterea treptată a nivelului de zahăr din sânge și a nivelului de insulină, deoarece sunt greu de digerat și de absorbit în sânge.

DE CE NU SUNT RECOMANDATE ALIMETELE CU UN IG MARE?
Dieta indicelui glicemic a fost inițial creată pentru persoanele cu diabet, iar cei care urmau această dietă își limitau astfel porția de alimente cu un indice glicemic mare. Aceste alimente cu IG ridicat sunt „rele” deoarece cauzează o creștere rapidă a nivelului de zahăr în sânge, care stimulează pancreasul să secrete hormonul numit insulină. Scopul insulinei este de a elimina zahărul din sistemul circulator și să-l direcționeze către celule, pentru a fi transformat în energie. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci zahărul este transformat în grăsime. 

În plus, aceste creșteri rapide ale nivelului de zahăr în sânge rezultă apoi în scăderi ale nivelului de zahăr și insulină, cauzând pofta de mâncare, care determină alegerea gustărilor nesănătoase. 

AȘADAR, CUM SE ÎMPART EXACT PRODUSELE?

  • Alimentele cu indice glicemic mic: fasole și legume, linte, mare parte din fructe, nuci și lactate.
  • Alimente cu indice glicemic moderat: cartofi dulci, pâine din cereale intergrale
  • Alimente cu indice glicemic mare: pâine albă și orez alb, cartofi copți, și pepeni.

DIETĂ FLEXIBILĂ
O dietă bazată pe alimente cu indice glicemic mic nu este una rigidă. Multe alimente bogate în grăsimi sau zahăr pot avea un indice glicemic mic, precum pizza, de exemplu, însă tot nu este o alegere sănătoasă. Asta înseamnă că dacă îți dorești să slăbești sau să îți menții greutatea, este important să acorzi atenție și numărului de calorii, valorii nutritive și porțiilor pe care le consumi. 

Un alt factor important este modul în care este procesată, preparată și servită mâncarea, doarece toate acestea impactează gradul de indice glicemic al alimentelor. De exemplu, fructele coapte au un indice glicemic mai mare decât cele verzi, pastele fierte timp îndelungat au un IG mai mare decât cele al dente și tot așa.

Mai trebuie să ai în vedere și modul în care combini mâncarea. Este recomandat să combini alimente bogate în proteine cu carbohidrați din cereale integrale, deorece proteina va încetini procesul de absorbție a carbohidraților.

Și, bineînțeles, sportul nu trebuie uitat. Nicio dietă nu exclude necesitatea exercițiilor fizice, de câteva ori pe săptămână. 



3 produse cu IG mic de la Oriflame:

Shake-urile Natural Balance
Supele Natural Balance
Batoanele Natural Balance

 


Text: Foto: Getty images