Menține-te în formă de sărbători

Un lucru e sigur: nu e ușor să ne ținem greutatea sub control în preajma sărbătorilor. Vine vremea petrecerilor și a meselor în familie, unde mâncarea este din abundență și la fel sunt și caloriile. De aceea, doctorii Anke Ginzburg și Elisabet Nordström ne oferă sfaturi pentru a ne menține sănătoase și în formă sezonul acesta.

ALEGE CU GRIJĂ DIN MENIUL DE LA PETRECERI

1. Sezonul sărbătorilor presupune mese îmbelșugate, cu câte trei feluri de mâncare. La aperitiv, optează pentru o salată și fii atentă la supe, pentru că de multe ori conțin mult unt sau smântână.

2. Mănâncă încet și mestecă bine mâncarea. Astfel, vei simți că te saturi mai repede și vei consuma mai puține calorii. De asemenea ajută și la digestie.

3. Dacă cina este tip bufet, umple o farfurie mică și stabilește din start de câte ori o vei reumple.

FII ÎN FORMĂ ÎN CEA MAI AGLOMERATĂ PERIOADĂ A ANULUI

1. Dacă simți că în perioada aceasta timpul acordat sportului trebuie cedat altor activități, atunci apelează la un truc care te va ajuta. Renunță la lift, parchează mașina mai departe de locul unde trebuie să ajungi sau coboară din autobuz cu o stație înainte pentru a merge pe jos până la destinație.

2. În loc să ieși la o cafea cu cineva, poți opta pentru o plimbare, astfel vei introduce puțină mișcare în timpul activităților sociale.

3. Fă mișcare în timp ce faci și alte lucruri: genoflexiuni când te speli pe dinți sau adu picioarele la piept si revino în timp ce vorbești la telefon. 


FII FRESH, CHIR DACĂ AI UN PROGRAM ÎNCĂRCAT

1. Bea multă apă pentru a-ți menține nivelul de hidratare. Dacă ai vin alb în meniu, diluează-l cu apă minerală, astfel vei avea o alternativă mai sănătoasă.

2. Dacă nu poți evita nopțile lungi, încearcă măcar să ațipești pentru 20 de minute, te vei simți energizată.

3. Evită să dormi prea mult în weekend, pentru că tiparul tău de somn din timpul săptămânii va fi dat peste cap și te vei simți și mai obosită. 


EVITĂ STRESUL ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ

1. Programează-ți timp și pentru tine și încearcă să-ți prioritizezi activitățile, precum mersul la sală, pregătirea unor mâncăruri sănătoase și un somn odihnitor.

2. Cadourile și socializarea sunt foarte importante în această perioadă, însă reține că cel mai bun cadou pe care-l poți oferi celor dragi este, în primul rând să fii sănătoasă.

3. Sărbătorile reprezintă o bună ocazie pentru a ne opri și reflecta, așa că anul acesta, notează într-un jurnal care sunt lucrurile pentru care ești recunoscătoare. Această atitudine pozitivă te va ajuta să lași stresul deoparte și să îți amintești și de lucruri bune care ți se întâmplă. 

 

O ZI BUNĂ SE CUNOAȘTE DE DIMINEAȚĂ

1. Pregătește-ți un mic dejun gata într-un minut, bogat nutritiv și cu puține calorii: adaugă într-un bol un iaurt, fructe proaspete, o lingură de Natural Balance și un pumn de musli.

2. Începe ziua cu câteva minute de stretching pentru a-ți pune sângele în mișcare. Ridică mâinile și împreunează-ți degetele cât de sus poți, deasupra capului ca să-i dai de veste întregului organism că începe o nouă zi.

3. Evită accidentările și începe-ți ziua cu suplimentele Omega-3, cu o capsulă de astaxanthin și una de multi vitamine pentru a-ți menține inima, creierul și mușchii sănătoși. 


Text: Foto: Shutterstock & Fotolia