Mituri spulberate despre FPS

Facem act de prezență la școala de vară. Ordinea de zi: Totul despre FPS. În caz că vrei să separi faptele de ficțiune, îți dezvăluim adevărul din spatele miturilor legate de factorul de protecție solar.

1. “Este înnorat, deci nu este necesar să port protecție solară.”

Conform Fundației contra Cancerului de Piele, 80% din radiațiile solare UV pătrund prin nori, așa că este nevoie să folosești FPS de minimum 15 chiar și când este mohorât afară.

2. “Am pielea închisă la culoare, deci nu am nevoie de FPS.”

Persoanele cu pielea măslinie sau închisă la culoare nu sunt atât de predispuse să aibă arsuri de la soare precum li se întâmplă celor cu pielea mai deschisă, dar tot au nevoie de FPS. De ce? Chiar dacă pielea măslinie nu se înroșește de la soare, tot va experimenta efectele dureroase de strângere de la arsurile solare. Dar mai mult de atât, deși rata de cancer de piele este mai scăzută la persoanele de culoare, diagnosticarea este posibilă mult mai târziu, ceea ce face ratarea mai dificilă. Așa că, sfatul noastru: protejeză-te și acoperă-te!

 

3. “FPS este ceea ce mă protejează de soare”

Factorul de Protecție Solară (FPS) nu înseamnă cantitatea de protecție, ci indică mai degrabă în cât timp se înroșește pielea de la razele UVB, comparativ cu cât ar dura să se înroșească pielea fără protecție. Iată cum funcționează: Dacă te înroșești în mod normal în 30 de minute, teoria spune că FPS 15 va preveni arsura pe o perioada de 15 ori mai mare.

Mai demult exista afirmația că doar razele UVB pot cauza daune pielii, dar pielea noastră are nevoie de protecție și împotriva razelor UVA. Nicio o cantitate de FPS nu poate proteja de toate razele UV, așa că este indicat să porți și o pălărie, ochelari de soare și să găsești un loc cu umbră unde să te adăpostești, pentru protecție maximă.

4. “Cremele pentru protecția solară îmi vor provoca apariția coșurilor”

În cazul în care te confrunți cu astfel de probleme ale tenului, folosește o cremă cu protecție, care este special creată pentru pielea ta, în locul unei creme multifuncționale. Alege o formulă cu care pielea ta să fie mulțumită. Cele cu o textură lejeră și fără ulei sunt disponibile pe piață și acestea îți vor ține luciul feței sub control. Sau, pentru utilizarea zilnică, optează pentru o cremă de zi care să-ți satisfacă nevoile pielii, dar care să și conțină FPS. Noi suntem fascinați de Crema de zi Bioclinic Active Defence Shield cu FPS 45 și de Ecollagen Advanced Protection Day Shield, ce oferă FPS 30.  


5. “Cremele cu protecție solară nu au o dată de expirare.”

Crema de protecție pe care deja o folosești de câțiva ani probabil că este expirată, așa că pentru a verifica, uită-te la data de expirare de pe etichetă. Dacă găsești scris ”a se folosi până la data de”, ia un marker permanent și notează pe recipient. 

 

6. “Este OK să mai merg la solar din când în când”

Nu este! Solarul emite radiații mari de raze UV la doar câțiva centimetri de pielea ta. De fapt, poate emite până la de 12 ori mai multe raze UV decât soarele la amiază. Pe lângă hiperpigmentare și riduri, solarul poate cauza și cancer de piele. Dacă îți dorești un bronz strălucitor înainte de iunie, alege o loțiune autobronzantă. 


7. “Dar cum facem cu Vitamina D?”

Vitamina D este un element esențial, necesar pentru sănătate. De ce este, de fapt, unică această vitamină? Corpul o generează în mod natural atunci când te expui la soare. 15 minute de expunere la soare, cu o protecție solară adecvată este în regulă. Însă recomandarea noastră este să-ți iei doza zilnică din uleiul de pește – din ton sau somon – și să completezi cu un supliment sau cu multivitamine. 

Text: Foto: Oriflame si Shutterstock