Fericirea în stil suedez: pauza de relaxare și refacere

An de an, suedezii sunt recunoscuți ca fiind unul dintre cele mai fericite popoare din lume. Nivelul redus de stres, echilibrul dintre muncă și odihnă, timpul calitativ petrecut împreună cu cei dragi – expertul în domeniul bunăstării și armoniei sufletești – Elin Lundblad – povestește despre puterea grijii de sine în stil suedez.

Cum credeți, ce este adevărata grijă de sine?
Pentru mine, grija de sine înseamnă un contact total cu mine însămi, capacitatea de a simți și echilibrul stărilor psihice și emoționale. Da, este  adevărat că iubirea de sine presupune o doză de egoism sănătos, dar uneori acest lucru este unica modalitate de a păstra starea personală de bine. 

Pentru prima dată am înțeles importanța grijii de sine încă în școală, atunci când pe la 15 ani am trăit vremuri grele, de atunci acesta este un capitol important al vieții mele. Atunci am reacționat emoțional la toate crizele, acum în schimb am învățat să acționez pro activ și să fac față loviturilor. Acum nu doar mi-am asumat responsabilitatea propriilor stări, dar îi ajut și pe alții să-și găsească drumul spre propria armonie. 

Ce înseamnă să te odihnești corect? 
În zilele noastre, creierul nostru este întotdeauna ocupat cu ceva – el încontinuu procesează o sumedenie de informații care vin din exterior și se simte astfel încordat, aproape până la limită. Să-l lăsăm să se odihnească de toate influențele exterioare – aceasta este o soluție foarte bună de a fi tu cu tine, de a pătrunde profund în gândurile tale și de a găsi răspunsuri la toate întrebările care te macină.  

Pentru o schimbare totală, nu este neapărat nevoie să-ți iei o săptămână de concediu și să zbori în alt colț al lumii pentru a face yoga – centrul de yoga din orașul tău îți va oferi același efect. Mai mult de atât, însăși yoga – este doar unul dintre instrumente. Important e să pui ritmul zilnic pe pauză din când în când și să evadezi din rutina urbană zilnică, care te duce pe culmile stresului.  Să te relaxezi în fotoliul de acasă cu o carte, să faci o plimbare prin pădure, chiar și 10 minute de liniște, parfumate de aroma unei cafele aburinde, te vor ajuta să te relaxezi și să generezi idei noi. 

Dacă te accepți așa cum ești, dacă manifești iubire față de corpul și sufletul tău, pline de energie să știi că asta îți oferă o putere incredibilă și te ajută să te descurci mult mai bine cu rolul de soție, mamă, antreprenoare. Organizează astfel de momente cel puțin săptămânal și savurează schimbările care se petrec cu tine.  

7 idei pentru relaxare și refacere rapidă
Te simți obosită, într-o proastă dispoziție, cu o listă întreagă de sarcini și doar o jumătate de oră la dispoziție pentru a te încărca cu energie până la sfârșitul zilei. Ce faci în asemenea situații? 

1. Citește. Așază-te relaxat în fotoliu, învelește-te cu o pătură pufoasă, fă-ți un ceai și răsfață-te cu ceva delicios în timp ce citești.
2. Stinge lumina. Aprinde lumânări și stai în liniște. Concentrează-te pe respirația ta, încearcă să te detașezi de griji și treburi. Amintește-ți ceva plăcut sau visează cu ochii deschiși.  
3. Ia-ți adidașii și ieși la plimbare! O jumătate de oră la aer curat te vor ajuta să te revigorezi. Îți permitem să dai o fugă până la patiseria de la colț, să-ți iei o cafea și o prăjitură savuroasă. 
4. Privește în jurul tău: îți este confortabil în spațiul în care te afli? Organizează o curățenie ușoară de vară, poate e timpul să schimbi fața de masă sau perdelele? Răsfoiește ofertele magazinelor de mobilă. 
5. Pregătește bucatele tale preferate, de dorit sănătoase. Fără grabă, simte gustul lor, deconectează televizorul și lasă telefonul deoparte. 
6. Fă-ți o mască pe față sau pe păr. Reînnoiește-ți manichiura. 
7. Visează. Unde vrei să pleci? Care sunt locurile pe care ai vrea să le vizitezi? Sau poate e timpul pentru un hobby? Scrie o listă și pune-o într-un loc vizibil: toate dorințele se pot împlini!

Text: Foto: Oriflame