DE CE MĂNÂNC chiar şi atunci când nu îmi este foame? Ce sunt alimentele hiperpalatabile?

Sunt bogate în calorii, grăsimi, zahăr și sare, slab nutritive, rușinos de tentante și irezistibil de delicioase încât pur și simplu nu vrem să ne oprim din mâncat - chiar dacă nu ne este foame! Astfel putem consuma alimente în exces, dobândind comportamente alimentare nesănătoase şi crescând riscul de a dezvolta afecţiuni asociate obezităţii.

Alimentele hiperpalatabile sunt bogate în energie și sunt delicioase! Combinații apetisante de grăsimi, zahăr și sare în preparate hipercalorice, care miros grozav și au un gust uimitor! Sunt concepute pentru a ne seduce simţurile, dar nu oferă prea multă valoare nutritivă sau sațietate de durată, ceea ce le face bune pentru un răsfăț ocazional, dar de evitat a fi consumate zilnic!

Ce sunt alimentele hiperpalatabile?

Natura irezistibilă a alimentelor hiperpalatabile rezultă din combinația a trei ingrediente specifice care induc gustul: grăsimi, zahăr și sare, amestecate de obicei cu carbohidrați simpli. Alimentele hiperpalatabile ne ispitesc în atât de multe feluri - cum arată, cum miros și prin gust, declanșând pofte cărora ne este greu să le rezistăm. Imaginează-ți mirosul prăjiturii preferate care se coace, sau o tarabă stradală care vinde hot-dog sau nuci confiate - doar amintirea este suficientă pentru a-ți lăsa gura apă!

Exemple de alimente hiperpalatabile:

Grăsime și zahăr: prăjituri, gogoși, fursecuri, negrese.

Sare și grăsimi: burgeri, hot dog, pizza, cartofi prăjiți.

De ce nu putem rezista alimentelor hiperpalatabile?

Alimentele hiperpalatabile ne determină să mâncăm mai degrabă din plăcere decât din foame, ceea ce se numește alimentație hedonicăÎn mod normal, creierul ne spune când ne este foame (avem nevoie de energie) și când suntem sătui (am consumat suficientă energie). Dar prin alimentele hiperpalatabile, creierul nostru se concentrează doar pe plăcere - făcându-ne să dorim mâncarea, chiar dacă nu ne este foame, și nu ne amintește să ne oprim din mâncat, chiar dacă suntem sătui.

Atenție la pericolele alimentelor hiperpalatabile!

Problema cu alimentele hiperpalatabile este că acestea sunt dense din punct de vedere energetic, ceea ce înseamnă că sunt bogate în calorii, dar au o valoare nutritivă scăzută. De asemenea, acestea sunt relativ ieftine, disponibile în cantități mari și ușor de achiziționat. Dacă asociem acest lucru cu plăcerea pe care o avem atunci când le consumăm, avem combinația perfectă. Atunci când apelăm în mod regulat la alimentele hiperpalatabile, nu numai că nu oferim organismului nostru nutrienții importanți de care are nevoie, cum ar fi proteinele de înaltă calitate, fibrele alimentare și vitaminele și mineraleledar riscăm, de asemenea, să mâncăm în exces și să consumăm mai multe calorii decât are nevoie organismul nostru - alimentele hiperpalatabile sunt strâns legate de creșterea excesivă în greutate și de bolile aferente.

Ce putem face pentru a evita riscurile pe care mâncarea hiperpalatabilă le are asupra sănătăţii?

• Consumă 80-90% alimente integrale, bogate în nutrienţi care îţi vor hrăni organismul. Lasă 10-20% pentru mici gustări delicioase care îţi vor hrăni sufletul.
• Găteşte-ţi singur mesele, pentru a înţelege mai bine ceea ce mănânci.
• Obişnuieşte-te să verifici informaţiile nutriţionale de pe etichetele alimentelor, pentru a fi conştient de nutrienţii şi caloriile pe care le vei mânca.
• Acordă atenţie grupurilor de ingrediente precum: grăsimi şi sare, grăsimi şi zahăr, zahăr şi sare – ce se regăsesc în alimentele hiperpalatabile.
• Evită mâncarea servită la bufet! Stimularea vizuală sporeşte apetitul, deci cu cât este mai mare diversitatea alimentelor, cu atât creşte şi riscul de a mânca mai mult decât este necesat.

• Adoptă un stil moderat!

Text: Foto: Oriflame