5 moduri de a te recupera după antrenament

Antrenamentul extins (sau doar încercarea de sporturi noi) poate cauza dureri musculare intense. Din fericire există numeroase metode de a ameliora durerea după un antrenament. Iată 5 sfaturi de care ar trebui să ții cont!

1. EFECTUEAZĂ ÎNTINDERI

Deși beneficiile efectuării de întinderi pre și post-antrenament sunt neconcludente, efectuarea de întinderi în mod regulat ajută la revenirea corpului către o poziție  și postură naturale. Dacă te confrunți cu o senzație de disconfort după efectuarea exercițiilor, încearcă să menții o poziție statica de întindere (cum ar fi atingerea vârfurilor picioarelor) pentru aproximativ 30 de secunde, pentru a obține o detensionare temporară.

 2. CUMPĂRĂ O ROLĂ DIN SPUMĂ PENTRU ANTRENAMENT

O rolă din spumă pentru antrenament poate fi folosită pentru a-ți masa mușchii pentru detensionarea acestora și calmarea oricărei dureri post-antrenament. Disponibilă online sau la magazinele de aparate fitness, acești cilindri stabili pot face minuni pentru încheieturi. Dacă vrei să ameliorezi durerea rapid încearcă să-ți rulezi corpul peste o minge de tenis - aceasta poate fi o modalitate eficientă pentru a reduce durerea.  

3. ODIHNEȘTE-ȚI MUȘCHII

Dacă ai un scop clar în minte - o provocare de fitness sau un eveniment elegant -  poate părea tentant să faci un antrenament intens în perioada premergătoare acestora. Dar sărind peste zilele de odihnă îți vei face mai mult rău decât bine. De exemplu, dacă  forțezi prea tare mușchii pot apărea leziuni, dar mai important este faptul ca aceștia au neapărată nevoie de odihnă. Când ridici greutăți fibrele musculare se rup și se repară atunci când corpul se odihnește; de aceea, pentru a obține beneficii complete în urma antrenamentului, ia-ți o perioadă de pauză!

4. FĂ O BAIE RECE SAU FIERBINTE

O baie rece post-antrenament va provoca constricția vaselor de sânge și va reduce inflamarea. Dacă mușchii sunt inflamați, răniți sau foarte obosiți după o sesiune de antrenament deosebit de grea, o baie rece poate constitui un ajutor eficient. Pe de altă parte, căldura ajută mușchii să se relaxeze, promovând fluxul sanguin și  eliminând durerile minore și rigiditatea într-un mod rapid.

5. PLANIFICĂ-ȚI ZILE DE RELAXARE

Mersul pe jos, înotul, yoga sau jogging-ul ușor pot fi realizate la un nivel scăzut de intensitate pentru a detensiona durerile musculare. Numită și „recuperare activă“ , acest tip de antrenament stimulează fluxul de sânge către mușchi fără să pună presiune asupra acestora, și îi ajută să se repare înainte de următorul antrenament dificil pe care îl vei avea! Fă tot posibilul să îți planifici o zi de odihnă și o zi de recuperare activă între sesiunile de  antrenamente intense pentru a obține rezultate optime.

Text: Foto: Getty Images