1. SUNT PESTE TOT
Nu numai telefonul mobil, tableta, televizorul sau un computerul emite o lumină albastră. Principala sursă (nu veți ghici!) este lumina soarelui. Ideea este că razele soarelui acoperă întregul spectru de raze ultraviolete (UV) la infraroșu, iar albastrul ocupă cea mai mare parte a spectrului. De fapt, albastrul constituie a treia parte a luminii vizibile pentru ochiul uman. Iată de ce cerul are culoarea albastră.
2. CHARGING
Spre deosebire de verde sau roșu, albastrul are o lungime de undă scurtă și o frecvență înaltă. Acest lucru înseamnă că undele albastre ating parțial partea inferioară a ochiului, restul este împrăștiat de-a lungul căii, imaginea fiind mai puțin clară. Având în vedere cât de mult timp petrecem în fața ecranului zilnic, ochii noștri sunt în permanență tensionați și simțim rapid oboseală, presiune și dureri de cap.
3. ÎNCĂ UN ARTICOL ȘI LA CULCARE
Situație familiară: timpul este mult trecut de miezul nopții, dar nu poți lăsa deoparte smartphone-ul și atunci când încerci să adormi, nu se întâmplă nimic? Nu e de mirare, pentru că lumina albastră este un factor disturbator al somnului. Corpul nostru a crescut sensibilitatea la lumina albastră, acesta din urmă este capabil să interfereze cu bioritmii („ceasul” intern, responsabil pentru ciclurile de somn, starea de veghe și alte fenomene repetate ale corpului). Suntem diferiți: unii dintre noi reacționează mai mult la albastru, alții mai puțin. Însă e dovedit că petrecerea pe rețelele sociale, pe YouTube sau în fața televizorului înainte de a merge la culcare poate provoca încălcări ale bioritmului. Cum să remediezi acest lucru? Gândește-te cum te vei trezi mâine. Și încerci să oprești gadget-urile până dimineața.
4. NU E ATÂT DE RĂU
În ciuda tuturor acestor lucruri, lumina albastră are proprietăți pozitive. Se demonstrează că crește funcțiile cognitive și crește starea de spirit. În plus, expunerea la lumina albastră ajută corpul să mențină bioritmurile sănătoase. Însă dacă ai posibilitatea de a ieși la o plimbare seara, nu o rata.
5. CUM SĂ REDUCI INFLUENȚA NEGATIVĂ?
Răspunsul e evident: să minimalizezi utilizarea gadget-urilor. Ciudat însă - clipește mai des: cu cât privim mai mult ecranul fără să clipim, cu atât este mai puțin probabil că va apărea o senzație neplăcută de uscăciune în ochi. Prin urmare clipește mai des. Următoarea soluție este să cumperi un filtru special de lumină pentru ecranul smartphone, tabletă sau computer pentru a reduce la minimum efectul radiațiilor. Un astfel de filtru ajută la protejarea pielii de efectele negative ale radiației ultraviolete și la prevenirea îmbătrânirii prematură a pielii. Încă o soluție: crema de față SPF 50 NovAge. Această cremă oferă protecție maximă împotriva radiațiilor UVA și UVB ale pielii și are un filtru UVA/PA++++.