3 diete celebre demitizate

În fiecare zi par să răsară noi diete care promit pierderea kilogramelor „instant” și „fără efort”. Însă sunt oare aceste diete benefice pentru sănătate? Și chiar funcționează? Noi am cerut opinia Expertului Wellness, Dr. Anke Ginzburg asupra a 3 dintre cele mai populare diete.

DIETA 5:2
Cum funcționează?
Dieta 5:2 îți permite să mănânci normal 5 zile pe săptămână (în jur de 2000-2400 de calorii), iar apoi, 2 zile non-consecutive, cei care urmează dieta trebuie să-și limiteze porțiile la 500-600 de calorii. 

Părerea expertului:
„Această dietă este o opțiune relativ eficientă și de durată. Este matematică pură: consumând mai puține calorii, pierzi în greutate. Cum cele 2 zile planificate pentru porții cu un număr redus de calorii este ușor de realizat din punct de vedere psihologic, persoanele care urmează această dietă sunt motivate să nu exagereze cu mâncarea nici în celelalte 5 zile.” 

DIETA DUKAN
Cum funcționează?
Cartea despre dieta Dukan s-a vândut în peste 8 milioane de exemplare în toată lumea și și-a atras numeroși fani. Este o dietă pe termen lung în care proteinele și grăsimile sunt consumate în defavoarea carbohidraților.

Părerea expertului:
„Dietele bogate în proteine și în grăsimi te fac să te simți sătul, cu un număr redus de calorii. Prin excluderea carbohidraților, persoanele care urmează această dietă pot experimenta o scădere inițială rapidă în greutate datorită pierderii apei asociată cu carbohidrații. Drept consecință, dieta Dukan te poate ajuta pe termen scurt să scazi în greutate, însă efectele pe termen lung consituie subiectul multor controverse. Organismul are nevoie de o dietă echilibrată pentru a funcționa corect, adică o combinație de carbohidrați, grăsimi și proteine, precum și vitamine și minerale. Personal, nu recomand dieta Dukan drept o măsură pe termen lung de îmbunătățire a stilului de viață.”DIETA PALEO
Cum funcționează?
Dieta Paleo presupune să ne hrănim precum strămoșii noștri din epoca de piatră. Cei care urmează dieta consumă alimente cât de naturale posibil: alimente de origine animală şi plante naturale, precum și nuci și semințe. Pe scurt, dacă nu poți vâna sau culege mâncarea, nu o mănânci.  

 Părerea expertului:
„Dieta Paleo poate fi o abordare inteligentă  pentru un stil de viață sănătos. Atunci când este urmată corespunzător, dieta oferă corpului toți micro și macro nutrienții de care sistemul nostru are nevoie pentru a funcționa optim. În cazul în care decizi să urmezi dieta, recomandăm mâncarea organică pentru rezultate benefice asupra sănătății.”Sfatul expertului: 5 trucuri pentru o pierdere în greutate pe termen lung


  1. Stabilește-ți zilnic un obiectiv realizabil pentru acea zi: „Astăzi voi... mânca alimente echilibrate la fiecare masă. Voi face sport timp de 30 de minute. Voi bea mai multă apă. Voi consuma gustări sănătoase.” La sfârșitul zilei, evaluează-ți realizările. ”Astăzi am respectat...”
  2. Avansează pas cu pas. Nu privi pierderea în greutate ca pe un munte înalt pe care trebui să-l urci. Consideră că fiecare zi te va aduce cu un pas mai aproape de noul tău stil de viață sănătos.
  3. Dacă ai picat în ispită, nu ceda capcanei de totul sau nimic: „Ei bine, deja am mâncat o bucățică de ciocolată, acum pot să mănânc toată ciocolata.” Învață să accepți că ocazional, ai voie să te abați de la dietă, însă schimbarea generală va fi una pozitivă.
  4. Ai încredere în tine. Suma schimbărilor mici pe o perioadă îndelungată de timp este mult mai benefică decât o schimbare radicală într-un termen scurt.
  5. Urmează un plan pentru dietă sau consultă și informațiile despre nutriție din secțiunea Wellness. Aici vei găsi îndrumări ușor de urmărit și posibilitatea de a-ți formula obiective clare, care te vor ajuta să-ți atungi scopul de a slăbi într-un mod sănătos și durabil. 
Text: Foto: Shutterstock