Dreptul de a fi fericită

În ajun de 8 martie o figură publică și antreprenor Aliona Popova ne reamintește, ce anume sărbătorim în această zi și ne deschide ochii asupra obstacolelor care stau în drumul noastră spre fericire.

-Ce înseamnă pentru dvs. sărbătoarea de 8 Martie?

Este sărbătoarea egalității de gen, independenței și autonomiei femeii. Femeii îi este recunoscut dreptul de a fi fericită în sine, pentru ceea ce este. Pentru aceasta ea nu are nevoie să-și caute soț, să nască copii sau să se recăsătorească după un divorț. Îmi place această gândire. Nu trebuie să existe o separare între ocupațiile pentru bărbați și femei. Există un șablon că bărbatul trebuie să câștige bani, iar dacă nu câștigă el nu mai este bărbat. Nu sunt de acord. Desigur, dacă bărbatul stă toată ziua întins pe canapea, nu trebuie răsfățat și alintat. Dar și să-i repetați în fiecare zi: du-te și câștigă bani! – de asemenea, nu este corect.


- Dar ce să facem cu greutățile pe care societatea le pune asupra femeilor?
Aceste greutăți nu le va omite nimeni, doar noi înșine. În cazul în care o femeie duce o viață activă, alte femei vorbesc: ea, probabil nu este căsătorită. În societatea noastră o femeie între 25 și 35 de ani – și eu consider că aceasta este cea mai frumoasă și activă vârstă - este considerată „Fată bătrână” dacă nu a născut până la 25 ani. Dacă o femeie adoptă copii este mereu întrebată de ce nu îi are pe ai săi proprii. Femeile mai multe luni pot să stea în rând pentru fertilizare in vitro, iau preparate hormonale. De ce, dacă nu poți naște singură trebuie să te consideri inferioară? De ce ni se insuflă că copii de la casele de copii au să crească neapărat niște criminali? Trebuie să ne schimbăm atitudinea asupra mai multor lucruri. 

- De ce, după opinia dvs., în țara noastră cuvântul „feminism” a devenit un cuvânt abuziv?

Acum, se consideră cu faptul că dacă lupți pentru drepturile tale de tine au să înceapă să fugă toți bărbații. Chiar și în America, există. Spre exemplu, Merly Streep a declarat public că nu este o feministă, și că nu susține feminismul. Printre altele, feminist – este persoana care luptă pentru drepturile femeilor.  

Uniunea Sovietică a echivalat femeia cu o unitate de lucru a unui bărbat. Uniunea Sovietică înaintea mai multor țări europene a acordat femeilor dreptul de vot. Uniunea Sovietică a introdus cote – nu mai puțin de 30% de femei trebuie să fie în soviete. Mulți cercetători consideră că, în cazul în care politica privind egalitatea de gen ar continua, nu ar fi atât de acute crizele. Dar, dacă am să întreb pe cineva pe cine din femeile sovietice din ministere își amintește, o s-o numească doar pe Furțeva pentru că altele nici nu au fost.

- Aceasta este ceea ce se numește „plafon de sticlă”?

 Da. Am mers cu pași mari spre egalitatea de gen, nu am atins scopul și ne-am întors înapoi. De ce s-a întâmplat așa? Din cauza modelelor de gen: să fie o familie completă, neapărat un copil, iar cel mai bine doi-trei. Iar faptul că un bărbat poate să aibă o amantă sau chiar o a doua familie se acceptă ușor. Această învățătură o primim de la bunici, aceasta ne învață publicitatea și televiziunea. Familia –este ceva minunat.  Dar spume-mi cum ai de gând să realizezi imaginea familiei arhaice care ni se impune?  Statistic, acest lucru nu este posibil: 66 mln. bărbați împotriva la 78 mln. femei, iar acest decalaj se accentuează după patruzeci de ani. 12 mln. de femei singure – precum orașul Moscova populat doar de femei.  Și ce, o să ni se insufle că viața noastră este o nenorocire? De unde așa gândire?


- Și care este soluția?

Este necesar să începem să difuzăm imaginea femeii fericite, atunci cuvântul „feminism” nu va mai părea abuziv. În afară de tine însuți nimeni nu te va face fericită, deoarece nimeni nu știe de ce ai anume nevoie tu. Trebuie să ne dezvoltăm, nu să ne plângem: oh, la mine totul merge prost, lucrul este rău și eu sunt o mamă rea, de aceea am nevoie să-mi găsesc un soț și totul o să se rezolve. Nu ai suficient timp – vezi programul tău și vei vedea că ai foarte mult timp pe care îl irosești în zadar. Nu te înțelegi bine cu copilul – găsește o activitate care o să vă fie interesant să o faceți împreună. Îți lipsește comunicarea- înregistrează-te în cluburi, mergi și obține o a doua diplomă universitară. Nu îți place serviciul – concediază-te și creează-ți propriul serviciu. Acum există o mulțime de oportunități, există internet, o mulțime de proiecte la distanță.  

”Îngrijirea de sine nu trebuie percepută ca ceva artificial. Principalul lucru – îți face plăcerea aceasta sau nu. Mie – îmi oferă plăcere.”

- În ce măsură criza economică afectează femeile care lucrează? 

În timpul crizei crește cererea pentru anumite segmente în care femeile lucrează în mod tradițional, de exemplu, contabil la distanță. 80% din contabili sunt femei, iar în timpul crizei crește numărul întreprinderi ce dau faliment, verificări fiscale, astfel încât, companiile ar fi bine să aibă un audit extern. Eu cred în spiritul antreprenorial al femeii și cred că este o cale de ieșire. În timpul crizei nu poți conta pe un loc într-o întreprindere publică sau privată. Când în economie este o asemenea gaură, se reduce nu bugetul militar ci al educației, sănătății, securității socială și pensiile. Atunci când aceste posturi bugetare care acum sunt înghețate sau reduse se suprapun cu statisticele de gen, veți vedea că cea mai mare parte a acestor reduceri cade asupra femeilor. Prin urmare, vrei sau nu, va trebui să devii antreprenor. 

 

 

- De ce la noi se consideră că o feministă nu trebuie să fie frumoasă, nu trebuie să aibă grijă de sine?

Nu este corect să considerăm că dacă o femeie luptă pentru drepturile femeii ea trebuie să-și ascundă dorințele sau să-i fie rușine de ele. Tu nu ești obligată în fiecare dimineață să-ți faci coafuri sofisticate, să aplici o tonă de machiaj și să-ți mărești pieptul de zece ori, dar manichiura, pielea sănătoasă și părul – sunt pur și simplu reguli de etichetă. Eu am vizitat de mai multe ori Suedia, Norvegia – acolo este instituționalizată egalitatea de gen, au un standard ridicat de viață, și se cultivă educația privind îngrijirea personală. Îngrijirea de sine nu trebuie percepută ca ceva artificial. Principalul lucru – îți face plăcerea aceasta sau nu. Mie – îmi oferă plăcere. 

- În știința economică există un astfel de lucru – lipstick index, „indicele rujului”. Se consideră că în timpul crizei cresc vânzările de produse cosmetice. Cum credeți, de ce, și există această normă și în țara noastră?
Este adevărat, în perioada crizei crește consumul de produse cosmetice. Mulți analiști susțin că produsele cosmetice sunt legate cu senzația de sărbătoare, iar sărbătoare înseamnă fericire. Iar în al doilea rând, cosmeticele – sunt o modalitate de a ieși în evidență, de a te simți mai atrăgătoare. Acestea ajută să aduci puțină sărbătoare în viață, să simți că este o zi specială. Și dacă acest lucru ajută el trebuie practicat. 

- Aveți o separare între machiajul de zi și de sărbătoare?

Da, sigur, ca toată lumea. Îmi plac săgețile și în week-end pot să le fac mai accentuate comparativ cu machiajul când merg la oficiu.

- Ce aveți mereu în portfard?

 

Fondul de ten, pudra, umbre cremoase și fard de obraz, creion sau trusa pentru sprâncene. Îmi plac rujurile de nuanță roșie la alte persoane, dar pentru mine încă nu am găsit nuanța potrivită, de aceea nu utilizez rujul, doar balsam de buze de nuanță naturală. În plus la cosmetica decorativă am întotdeauna în geantă produse pentru îngrijire: crema favorită, balsam de buze, demachiant. Sunt un mare fan a produselor pentru curățare. Pielea mea este predispusă la alergii și iritații, în plus, am un program dificil, o mulțime de zboruri așa că port întotdeauna cu mine cele mai importante produse pentru a avea grijă de piele. A avea grijă de sine este o investiție bună.

 


Text: Foto: Arhiva personală