Cum să devii lider și să-ți creezi propriul brand?

Liderii se cresc din copilărie. Oksana Selendeeva a văzut în această afirmație o idee de afacere iar în martie 2016 a creat școala de programare CODDY (coddyschool.com) pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani. Copiii au cursuri de programare, de design și proiectare, cum să gestioneze o afacere, cum să ia decizii și să-și dezvolte propriul potențial. Ne-am întâlnit cu Oksana la unul din oficiile Coddy din Moscova și am vorbit despre importanța tehnologiei și a învățării continue, a brandului personal, a leadership-ului și a negocierii - tot ce este necesar pentru lumea de astăzi.

În mai puțin de un an, Oksana a deschis mai multe sucursale Coddy în Moscova, și de asemenea a găsit parteneri în St. Petersburg, Samara, Kazan și Rostov-pe-Don. În școlile Coddy din Moscova mai mult de 400 de copii sunt înscriși pe lună. La Coddy sunt trei domenii principale de studiu. Programming — tot ce este legat de scrierea codului (crearea de site-uri, aplicații și jocuri). Creative & Art — crearea de design cu ajutorul software-ului illustrator și procesarea video-urilor. Dezvoltarea personalității - gândire de proiectare, abilități de vorbire, cunoștințe financiare, jocul Go. Pe lângă toate astea mai este și cybersecurity, cursuri pentru start-up-uri și cursuri online suplimentare. Total - mai mult de 50 de direcții. Despre Oksana și școala Coddya scris publicații de afaceri și glosses de la vc.ru, RBK și «Мела» până la Buro24/7 și Marie Claire.

REȚELE SOCIALE ȘI BRAND-UL PERSONAL

«Un rol foarte important în dezvoltarea școlii a jucat LinkedIn. Acesta este absolut "publicul" nostru.În prima rundă am 29 961 de persoane. Toate acestea sunt oameni experiență, educație și interese ce impresionează. Mulți dintre ei sunt capabili să rezolve probleme pe care nici măcar nu știi cum să le abordezi. Spre exemplu, odată am fost abordată de un prieten care mi-a cerut să găsesc contactele unui astronaut care ar putea trimite salutări din spațiu. Am fost șocată. Primul răspuns a fost: “Așa ceva e posibil în general?”. O cunoscută: “Ei bine, avem o idee. Ne poți ajuta?”. Am răspuns că voi încerca».

Oksana a post pe LinkedIn. După două ore în mesaje private ea a primit un telefon direct «Roscosmos», telefonul soției pilotului care este acum în spațiu, precum și telefonul pilotului care s-a întors recent de acolo. Cosmonautul a respectat cererea și a transmis salutări, iar banii care i-au fost oferiți în acest scop, a cerut să fie transferați în ajutor caritabil copiilor.

«Aceasta este o poveste incredibilă care a devenit reală datorită LinkedIn. De asemenea, în mod surprinzător a început și școala Coddy. În decembrie 2015 am început să creăm proiectul. Am scris un post în care am cerut să mi recomande persoane care ar fi interesate de ideea noastră. Angajații Actis Wunderman (digital-agency),unde suntem acum, și IBS a răspuns la postare. Și aici suntem, lucrăm la computerele pe care agenția le-a cumpărat special pentru noi. De asemenea companiile “CROC”, Glowbyte, “Лаборатория Касперского”, Avito, Deloitte, ФИНАМ, Nextouch, McKinsey, МосАРТ. Toate astea sunt — oameni minunați, și ușor în creștere. Nu doar altruiști, ci oameni cu o mentalitate corectă și o viziune progresivă asupra lumii. Exact ca în Silicon Valey. Îți dorești? Facem! Vor fi dificultăți — rezolvăm. Aceeași atitudine au și față de viață.  

La Oriflame e exact la fel, fiecare persoană — e un brand personal. Am fost la un eveniment organizat de voi. La început mi sa părut specific, dar până la sfârșitul serii - nu știu ce mi-au făcut - am stat lângă scenă, am bătut din palme, am sărit și am țipat “Ori-flame! Ori-dlame!”. E pură energie! Energia oamenilor care-mi erau alături. Era foarte sinceră și transparentă, era o forță interioară. Exact ce au nevoie liderii».

IMPORTANȚA TEHNOLOGIILOR
«Indiferent de cum spun ei că "pe vremea noastră ...", totul se schimbă. Stăm toți în telefoane și tablete, care nu ni le imaginam acum cincisprezece ani. Un copil nu trebuie să se teamă de tehnologie. Când învață programarea, creând un design sau stăpânind alte abilități tehnice, de fapt se pregătește pentru o viață independentă, admiterea la universitate – și nu oricare, ci una bună). Asemenea copil îi întrece pe colegii săi.

Nu spunem că toată lumea ar trebui să devină programator. Sarcina noastră este de a dezvolta copiilor logica, gândirea sistemică și critică, memoria, abilitatea de a construi conexiuni logice și de a analiza. În termeni simpli, ajutăm copii să devină o persoană inteligentă (deși un astfel de concept și nu este în fiziologie). Fiecare părinte dorește ca copilul său să fie realizat în viitor. Aceeași motivație o au și părinții studenților noștri.  Aceștia sunt părinții care înțeleg relevanța și importanța predării copiilor "științelor moderne". Vrem să le oferim copiilor oportunitatea de a încerca ceva nou și părinților — să găsească acest lucru care ar motiva copilul.

În procesul de formare, studenții noștri își schimbă atitudinea. Ei înțeleg că în spatele fiecărui produs sunt oameni și chiar își lansează propriile proiecte de afaceri mici. De exemplu, o fată coase păpuși și le vinde prin intermediul rețelelor sociale, un alt băiat îi învață pe copii să călătorească cu un bord lung și primește bani pentru lecții personale".

CINE ESTE UN LIDER ȘI CUM SĂ DEVII?
«70% din lider — este experiența lui de viață. Toți din ei – sunt deschiși și carismatici. De ce? Ei s-au determinat. Prin urmare, ei înțeleg acum și alte persoane. Ei nu au idea de unde să o obțină, ci cum să dăruiască, cum să creeze o sinergie între oameni. Celelalte 30% —  lucruri fundamentale care sunt plantate în detrimentul experienței de lucru, a muncii grele, a unei sete de cunoaștere și a investirii propriilor resurse - timp, sănătate.

Pentru lider, energia ta este foarte importantă: cum tu vorbești, te uiți în ochi, dacă poți să asculți și să auzi fără să întrerupi . Unul dintre managerii de top ai Sberbank, unde am lucrat până de curând, mi-a spus: “Oksana, tu mă întrerupi în mod constant, nu știi cum să asculți. Nu am vrut să te jignesc, dar cred că trebuie să lucrezi la asta”. La început am luat-o ostil, apoi m-am gândit la asta. Poate are dreptate? Cum pot să schimb asta? E greu să nu întrerupi, însă poți avea și multe utilități de la asta. În primul rând, nu ați putut obține informații importante dacă ai întrerupt interlocutorul. În al doilea rând, o persoană simte că este ascultat și poate să-ți dezvăluie mai multe. În al treilea rând, în procesul de comunicare interlocutorul este sigur și conduce la noi idei, proiecte și/sau gânduri. Obiceiul de a asculta se dezvoltă, însă e nevoie de timp. Viața constă din obiceiuri bune și mai puțin bune. Cu cât dezvolți obiceiurile bune, cu atât mai repede te auto-dezvolți».

NEGOCIERILE: APTITUDINI DOBÂNDITE ȘI ACUMULATE
«Mi se pare că baza negocierilor reușite este empatia și încrederea în sine. Există o carte bună "Nu mâncați niciodată singur". Vă recomand să o citiți, de la pagina 40. (Râde.) Care este ideea - dacă vrei ca cineva să facă ceva pentru tine, află ce-și dorește. Aceasta este baza empatiei. Din start trebuie să înțelegi nevoia și obiectivele potențiale ale companiei și apoi să te gândești cum poți să-i ajuți prin intermediul afacerii sau proiectului tău. Puteți organiza întâlniri timp de două ore, dar este mai bine să respectați timpul de la 30 de minute la o oră. Am folosit această experiență la agenția JWT pentru proiectul MasterCard, când am nevoie de o jumătate de an pentru a atrage 450 de parteneri (brand premium), și am depășit planul cu 200%.

90% din timpul pentru negocieri nu vorbiți despre voi înșivă. Vorbești despre viață, obiectivele companiei și concurenții săi, despre ce se întâmplă. Și, la sfârșitul discuției, veți auzi: "Ahh, dvs ați vrut... Iată contactele unui coleg, ea va face totul pentru tine".

Lumea afacerilor este construită în același mod ca și restul lumii. Lumea afacerii sunt oamenii. Oamenii care știu cum să comunice, să respecte și să manifeste interes, să cucerească lumea. Toți liderii buni pe care îi cunosc sunt oratori. Persoane cu care este plăcut să comunici și să fii aproape».

Text: Foto: Coddy / Arhiva personală a eroinei